- Talkoot ovat kyläyhdistysten ja muiden kylätoimijoiden yleisin tapa tehdä ympäristön parannustöitä. Kuva: arkisto/Tuija Järvelä-Uusitalo
Ainakin Iin Olhava ja Pohjois-Ii, Ylikiimingin Vepsä sekä Kello ja Kiviniemi Rantapohjan alueen kylistä aikovat aktivoitua ympäristötoimissa. Kylät osallistuvat Oulun seudun Leaderin rahoittamaan Oulun seudun Kestävät kylät ‑hankkeeseen, jossa kyliä ja muita maaseudun yhteisöjä innostetaan yhteisiin ympäristötoimiin. Kyläkehittäjä Iida Rainio kertoo, että hankkeeseen mahtuu vielä lisää kyliä.
– Tavoitteena on saada mukaan 18 kylää, joille laaditaan ympäristösuunnitelma. Tällä hetkellä mukana on 10 kylää.
Hankkeen alueeseen kuuluu Iin, Oulun, Kempeleen, Muhoksen, Utajärven sekä Pudasjärven maaseutualueet.
Kestävät kylät ‑hankkeen alussa viime syksynä Rainio otti yhteyttä kylien toimijoihin. Osassa kyliä on jo järjestetty kyläiltoja, joissa on pohdittu jo tehtyjä ympäristötoimia, mietitty kylän parhaita asioita ja suunniteltu tulevia toimia.
– Jo tehtyinä ympäristötoimina useilla kylillä on noussut esiin esimerkiksi maiseman raivaukset, maisemapellot ja ‑niityt sekä vesistökunnostukset. Kyläläisille tärkeitä paikkoja ovat laavut, polut ja maisemat.
Tavoitteena on laatia kylille ympäristösuunnitelmat, joiden avulla saadaan toimiin jatkuvuutta.
– Suunnitelma voi olla vaikka liitteenä kylän toimintasuunnitelmassa, jolloin se helpottaa tulevien vuosien ympäristötöiden suunnittelua.
Kylien suunniteltuja ympäristötoimia voidaan toteuttaa Oulun seudun Kestävät kylät ‑hankkeen avustamana tai toimiin voi hakea rahoitusta esimerkiksi paikalliselta Leader-yhdistykseltä. Hanke voi myös avustaa yhdistyksiä uusien rahoitushakemusten suunnittelussa.
Kylien ympäristötoimien kustannukset voivat olla hyvin erisuuruisia.
– Esimerkiksi maisemapellon perustaminen ei vaadi kovin suurta panostusta. Siihen riittää kone maan muokkaukseen, talkoolaisia ja siemeniä. Vesikunnostustyöt puolestaan voivat vaatia hyvinkin paljon rahaa.
Rantapohjan alueella viimeisimmäksi on kokoonnuttu Kestävät kylät ‑hankkeen puitteissa Iin Olhavassa. Siellä järjestettiin tammikuun lopulla kyläilta, johon osallistui viitisentoista kyläläistä.
– Kyläillassa pohdittiin pöytäryhmittäin, mitä ympäristötoimia on jo tehty ja mitkä ovat kylän ilonaiheita. Esille nousi, että kylällä on muun muassa useita kotia ja laavuja, kaunis luonto, jokisuu ja meri, Rainio kertoo.
Olhavassa on jo aiemminkin pidetty ympäristötalkoita ja raivattu maisemia, mikä on lisännyt kylän viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Kylällä on myös kunnostettu vesistöjä, minkä on jo huomattu parantaneen kalakantoja.
– Uusina mahdollisina toimina esille nousi esimerkiksi Oijärventien alkupään kunnostuksen tarve sekä koulun piha-alueen tuntumassa olevan alueen kaunistaminen joko kukkaniityllä tai ympäristötaiteella.
Ympäristösuunnitelman valmistelu jatkuu Olhavassa ideointi-illalla maaliskuussa.
Ylikiimingin Vepsällä on esitelty hanketta perjantai-illan kahveilla. Kellon kyläyhdistyksen ja Kellon Kiviniemen asukasyhdistyksen yhteinen kyläilta pidettiin viime vuonna. Siellä päätettiin kunnostaa kalastusmuseon ympäristöä. Myös ainakin Pohjois-Iin kyläyhdistys on lähtemässä hankkeeseen mukaan.
Kylillä on Rainion mukaan suhtauduttu hankkeeseen lähtökohtaisesti hyvin, sillä kylillä halutaan kehittää ympäristöä.
– Tavoitteena on, että luonto ja luonnon monimuotoisuus huomioitaisiin entistä enemmän.
Yleisin kylillä talkoilla tehtävä ympäristötoimi on raivaus. Maaseudulla on raivattavia paikkoja ja toisaalta pusikoiden raivaamisessa jälki näkyy nopeasti.
Perinteisesti kylillä on tehty asioita talkoilla, mutta nykyisin talkooväkeä ei välttämättä ole saatavilla.
– Kylillä väki vanhenee ja uusia asukkaita voi olla vaikea saada mukaan toimintaan. Joillakin kylillä siinä onnistutaankin. Jos nuorempia aktiivisia kyläläisiä lähtee kyläyhdistysten toimintaan, saadaan yleensä muitakin mukaan.
Rainio vinkkaa, että parhaiten kylätoimintaan saa väkeä liikkeelle, jos toimintaa järjestetään koko perheille.
Kestävät kylät ‑hanke jatkuu ensi vuoden loppuun saakka. Hankkeen aikana järjestetään kaikille avoimia ympäristöaiheisia webinaareja.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.