Arto Kel­ta­mäen puu­kot edus­ta­vat iiläis­tä käsityöosaamista

Mallit puukkoihin syntyvät Arto Keltamäen oman ideoinnin tuloksena, ja jokainen tuote on vähintään hieman omanlaisensa. Penkillä yrittäjän vieressä on tilaustyönä lapselle tehty puukko, jonka kärki on turvallisuutta ajatellen muotoiltu normaalia tylpemmäksi. Kuvat: Ismo PiriMallit puukkoihin syntyvät Arto Keltamäen oman ideoinnin tuloksena, ja jokainen tuote on vähintään hieman omanlaisensa. Penkillä yrittäjän vieressä on tilaustyönä lapselle tehty puukko, jonka kärki on turvallisuutta ajatellen muotoiltu normaalia tylpemmäksi. Kuvat: Ismo Piri

Iiläi­nen Arto Kel­ta­mä­ki aloit­ti puuk­ko­ja val­mis­ta­van AK Puuk­ko ‑yri­tyk­sen­sä toi­min­nan jo vuon­na 1996, jol­loin hän uskal­tau­tui muut­ta­maan har­ras­tuk­sen­sa työk­si. Yrit­tä­jän käsis­sä on siten ehti­nyt val­mis­tua puuk­ko­ja joka läh­töön – pie­nem­piä ja suu­rem­pia, aikui­sen tai lap­sen käteen istu­via sekä met­säs­tä­jil­le tai kala­mie­hil­le sopi­vil­la koris­teil­la varustettuja.

Puo­len­tois­ta met­rin mit­tai­sia jät­ti­puuk­ko­ja­kin hänel­lä on tapa­na teh­dä yksi kap­pa­le vuodessa.

– Aina on niil­le­kin osta­ja jos­tain ilmaan­tu­nut. Ovat­han ne komean näköi­siä, vaik­ka ovat­kin älyt­tö­män pai­na­via, Kel­ta­mä­ki naurahtaa.

Suu­rin osa hänen tuot­teis­taan on kui­ten­kin ihan nor­maa­liin käyt­töön tar­koi­tet­tu­ja puuk­ko­ja, ulkoa­sul­taan kyl­lä­kin san­gen eri­lai­sia kuin teh­das­val­mis­tei­set vas­ti­neet. Tuot­tei­ta menee­kin pal­jon myös lah­joik­si ja koristeiksi.

Puuk­ko­jen kah­voi­hin Kel­ta­mä­ki käyt­tää muun muas­sa visa­koi­vua ja pah­ko­ja sekä luu­ta ja nah­kaa. Terät hän nykyi­sin tilaa enim­mäk­seen puo­li­val­mii­na, jos­kin nii­den­kin teke­mi­nen onnis­tuu myös hänel­tä itsel­tään. Samoin tup­pien val­mis­tus tapah­tuu oma­na työ­nä tai jos­kus ali­hank­ki­jaa käyttäen.

Nykyi­sin tuot­teet val­mis­tu­vat Kel­ta­mäen kodin piha­pii­riin raken­ne­tus­sa vers­taas­sa, aiem­min paja sijait­si hänen lap­suu­den­ko­tin­sa ulkorakennuksessa. 

– Van­has­ta vers­taas­ta piti luo­pua, kun lap­suu­den­ko­ti myy­tiin. Vie­lä­kin toi­si­naan sil­ti kai­paan siel­lä val­lin­nut­ta idyl­liä ja tun­nel­maa, vaik­ka töi­tä teh­des­sä siel­lä oli usein hiki pääs­sä mut­ta jalat jääs­sä, hän ilmaisee.

Jou­lun alla Kel­ta­mäel­lä on jo usea­na vuon­na ollut tapa­na pitää myyn­ti­pöy­tää Iin Kärk­käi­sen käy­tä­väl­lä, muu­toin hän tal­vi­sin kes­kit­tyy pal­jol­ti tilaus­töi­hin. Kii­vain­ta seson­kiai­kaa on kesä­kausi, jol­loin mark­ki­noi­ta ja mui­ta kesä­ta­pah­tu­mia riit­tää jokai­seen vii­kon­lop­puun. Nii­hin yrit­tä­jä suun­taa sekä lähia­lueil­le että kau­em­mas ympä­ri puo­len Suomen.

– Kesäi­sin val­mis­tan tuot­tei­ta vii­kot ja myyn vii­kon­lop­pui­na. Myyn­ti onkin työn paras osuus, kun pää­see ihmis­ten kans­sa jut­tusil­le, teke­mi­nen kun sinäl­lään on yksi­näis­tä hommaa.

Kel­ta­mäen vers­taal­ta löy­ty­vät muun muas­sa van­ne­sa­ha, pora, polt­to­ky­nä ja hio­ma­ko­ne. Mikään lai­te ei kui­ten­kaan ole mas­sii­vi­sen kokoi­nen, joten koko työ­pa­ja mah­tuu hyvin nykyi­siin tiloihin.

– Koneet ovat van­ho­ja mut­ta ehkä juu­ri sen takia myös var­ma­toi­mi­sia ilman nyky­ajan hie­nouk­sia, tote­aa yrit­tä­jä, jol­ta onnis­tuu myös oman kalus­ton kor­jaa­mi­nen tarvittaessa.

Uusien tuot­tei­den val­mis­tuk­sen lisäk­si Kel­ta­mä­ki enti­söi ja kor­jaa van­ho­ja puuk­ko­ja ja veit­siä sekä tar­jo­aa teroi­tus­pal­ve­lua. Huk­kaan hän ei hei­tä juu­ri mitään, vaan jämä­pa­loil­le­kin löy­tyy yleen­sä jokin käyt­tö­koh­de, ja hion­nas­ta syn­ty­vä pöly pää­tyy lan­noit­ta­maan koti­pi­han pensaita.