EU on rakennettu savijaloille. Kaikenlaiseen säätelyyn pannaan paukkuja, mutta kriisien kohdatessa huomattiin, että varautuminen petti pahasti.
Suomi piti kiinni huoltovarmuudesta, vaikka välillä maailma näytti jo rauhallisemmalta paikalta. Historian opit painoivat. Huoltovarmuutemme malli on ainutlaatuinen. Siinä julkinen hallinto ja yksityinen sektori toimivat hyvässä yhteistyössä. Valtio hallinnoi ja yksityiset yritykset tuottavat.
Huoltovarmuusmallimme herättää mielenkiintoa Euroopassa. Suomeen käydään tutustumassa tiheään. Varsinkin länsinaapurimme Ruotsi on pannut tuulemaan. Se vahvistaa kriisinsietokykyään ja monia oppeja ammennetaan Suomesta.
Ruotsi havaitsi monen muun asian ohella, että sen ruokaturva on liian tuontivetoista. Nälkä iskee, jos ulkomaankauppa sakkaa. Siellä hallitus on ryhtynyt toimiin oman ruoantuotannon lisäämiseksi. Lihaa ja maitoa halutaan lisää.
Kyllä Suomenkin varautumisessa kriiseihin on isoja parantamisen paikkoja. Ulkomaankaupan logistiikka on aivan liiaksi Itämeren laivaliikenteen varassa.
Pohjoiset raideyhteydet sekä silta- ja tunneliyhteydet Ruotsiin ovat enemmän puheita kuin tekoja. Määrätietoinen suunnittelu on saatava räväkästi liikkeelle. Oulu voi hyvinkin olla Atlantin ja Jäämeren liikenteen solmukohta, josta jatketaan matkaa eurooppalaisilla raideleveyksillä.
Vuoden 2022 hallituksen huoltovarmuusselonteossa tuotiin esille huoli maatilojen taloustilanteesta kriisivalmiutta heikentävänä ilmiönä. Asiaan oli syytä herätä. Jos ruoka loppuu, niin silloin loppuu kaikki muukin.
Ruoka-ala tiedostaa itsekin sen, että ruokaa tuotetaan jatkossa vain silloin, jos tämän päivän maatilat kykenevät toimimaan ja investoimaan. Tilannetta pyritään korjaamaan markkinavetoisesti. Ruokamarkkinoilla on rahaa, mutta siitä on saatava suurempi osa tuotantoon. Ruokavientiä kasvatetaan, jotta tuottajat eivät olisi pelkästään parin kotimaan ostajan kyykytettävinä.
EU:n uusi komissio näyttää ottavan varautumisen ja huoltovarmuuden edeltäjiään vakavammin. Kuluva kevät näyttää, pitääkö linja myös rahoituspäätöksissä.
Euroopan päättäjillä on usein vaikeuksia käsittää kokonaisturvallisuuteen perustuvaa ajattelumallia. Suomi on asiassa valistanut ja oppi on toivottavasti mennyt perille.
Toiveissa on, että EU suuntaa mittavia varoja itärajavaltioidensa aluetalouksien vahvistamiseen ja infrastruktuuriin. Vahva aluetalous ja sosiaalinen eheys ovat mitä parhainta puolustuskykyä.
Maatalouden rahoituksessa on vahvistettava hajautettua perheviljelmämallia. Kannattava tuotanto on oltava mahdollista myös epäsuotuisilla alueilla. Suomen on saatava mahdollisuus räätälöidä maatalouspolitiikkaa paremmin omia lähtökohtiaan vastaavaksi. Ruoalla ei pidä leikkiä – ei myöskään ruoan tuotannolla.
Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja