Metsätalouden tulosperusteisten tukien kehittämistä selvittänyt työryhmä ehdottaa, että tulosperusteisia tukia ja ympäristöllisiä tarjouskilpailuja kokeiltaisiin osana metsätalouden kannustejärjestelmää. Maa- ja metsätalousministeriö (MMM )on päättänyt käynnistää lainvalmistelun, jonka tueksi esityksestä pyydetään lausuntoja 4.4.2025 mennessä.
Tulosperusteisten rahoitusmallien soveltaminen on noussut esille monissa politiikkasuosituksissa ja tutkimushankkeiden raporteissa. Niiden avulla voidaan samanaikaisesti hakea ratkaisuja kompleksisiin ympäristöhaasteisiin sekä julkisen rahoituksen vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden parantamiseen. Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa nostetaankin esille muun muassa markkinaehtoisten ja kustannustehokkaiden ratkaisujen selvittäminen ja ympäristöllisten tarjouskilpailujen hyödyntäminen.
Metsätalouden tulosperusteisten tukien kehittämistä selvittänyt työryhmä luovutti tiistaina maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahille esityksensä.
Työryhmä ehdottaa, että metsätalouden kannustejärjestelmän osana toteutetaan neljä pilottia. Nämä koskevat taimikon ja nuoren metsän hoidon tuen korottamista lehtipuun osuuden perusteella, suojavyöhykkeiden jättämistä arvokkaiden virtavesien varrelle, soiden aktiivista ennallistamista sekä lehtojen luonnonhoitoa.
Esityksen mukaan taimikon ja nuoren metsän hoidon tukeen saisi korotuksen, mikäli hoitokohteella olisi tuloksena keskimääräistä runsaampi lehtipuuosuus.
Ympäristöllistä tarjouskilpailua kokeiltaisiin arvokkaiden virtavesien rannoille jätetyissä suojavyöhykkeissä, soiden aktiivisessa ennallistamisessa ja lehtojen luonnonhoidossa. Näissä maanomistaja voisi jättää tarjouksen tukipyynnöstä.
Soiden aktiivisessa ennallistamisessa ja lehtojen luonnonhoidossa osan tuesta saisi töiden toteuttamisen jälkeen ja loput siinä tapauksessa, jos ennallistamisen tai hoitotyön tulos myöhemmin todetaan saavutetuksi.
Metsätalouden määräaikaista kannustejärjestelmälakiin on tarkoitus lisätä pilotoinnin mahdollistavat säännökset. Muutosesitys valmistellaan maa- ja metsätalousministeriön virkatyönä. Lakiesitys on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle kesällä 2025.