Professori Juho Saaren toimittama teos Hyviä uutisia Suomesta – Menestyvän yhteiskunnan tilannekuva julkaistaan oikeastaan ensi maanantaina, mutta jo nyt se on ollut esillä esimerkiksi Ylellä. Kirjassa luodataan Suomen kehityksen tilaa 2000-luvulla.
Mediasta, poliitikkojen puheista ja vaikkapa monista tutkimuksista voi saada kuvan, että Suomen asiat ovat menneet jatkuvasti päin manalaa. Miettikääpä vaikkapa johtavien poliitikkojen puheita – millaista ankeuttamista ne välillä ovat. Journalismin ja tutkimuksen perinne taas on tyypillisesti tarkastella yhteiskunnan kipupisteitä. Ja onhan se niinkin, kuten eräs henkilö lähipiirissäni monesti lausuu: “Valittamatta ei mikään asia parane”.
Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari puolestaan toteaa teoksensa esittelyssä, että Suomi on ollut monella tapaa maailman maiden joukossa lähimpänä maanpäällistä taivasta. Voimmeko me uskoa tällaista, me suomalaiset, jotka lähestymme asioita usein kielteisyyden näkökulmasta. Pessimisti ei pety, on monen suomalaisen lempilausahduksia. Toki kielteinen maailmankuva voi olla joskus voimavarakin. Sitten voi ruveta menemään läpi sen harmaan kiven – sisullako siitä mennään?
Useiden kirjoittajien teos Hyviä uutisia Suomesta tarkastelee maamme kehittymistä asiantuntijoiden voimin ja tieteen keinoin. Yli 400-sivuisen teoksen artikkeleiden otsikot puhuvat puolestaan: Elämäntyytyväisyys on hyvällä tasolla, Terveys on parantunut, Useimpien elinikä pidentyy, Luottamus on vahvistunut, Naisten asema on vahvistunut, Työhyvinvointi on lisääntynyt ja esimerkiksi Ympäristö on puhdistunut kemikaaleista. Niinpä niin. Ehkä ei olekaan niin, että ennen oli kaikki paremmin, kun katsoo hiukan tarkemmin.
Hyviä uutisia Suomesta ilmestyy sopivasti kunta- ja aluevaalien kynnyksellä. Nähtäväksi jää onko sillä vaikutusta poliittiseen puheeseen, jonka määrä kasvaa nyt, kun eduskuntakin palasi joulutauoltaan.