Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen vuosi 2024 oli hälytystehtävien valossa rauhallinen. Pelastuslaitoksella oli viime vuonna yhteensä 6 630 tehtävää. Tehtävämäärä on laskenut voimakkaasti aiemmista vuosista. Vuonna 2023 oli 7 655 tehtävää ja vuosina 2021–2023 keskimäärin 8 350 tehtävää.
Tehtävämäärä on laskenut etenkin ensihoitopalvelua tukevissa ensivastetehtävissä ja liikenneonnettomuuksissa. Viime vuonna Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksella oli 870 ensivastetehtävää, mikä on 48 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Liikenneonnettomuuksissa laskua oli noin 280 tehtävää (-25 %).
Ensivastetehtävien määrän lasku selittyy osin määrän vähentymisellä ja osin ensihoitotehtävien riskiarvio- ja hälytysvasteuudistuksella. Uudistus vähensi ensivasteyksiköiden hälyttämistä osaksi ensihoitotehtävää. Liikenteessä etenkin talvikuukausien onnettomuusmäärä laski, mutta myös iltapäiväliikenteeseen ja iltaan ajoittuvien onnettomuuksien määrä oli tavanomaista pienempi.
Vuoteen 2023 verrattuna pelastuslaitoksen tehtävämäärää nosti eniten vahingontorjuntatehtävät (+37 %) ja sekalaiset tarkastustehtävät (+14 %). Vahingontorjunnan osalta tilastossa korostuu huhtikuun sulamisvesi- ja jääpatotulvat sekä myrskypäivä marraskuussa. Muu tarkastustehtävä on yleisimmin hätäilmoituksen tekijän oletus onnettomuudesta tai vaaratilanteesta. Yleisimpiä ovat erilaiset savu‑, haju- ja öljyhavainnot, epäilyt veden varaan joutumisesta tai liikenneonnettomuudesta sekä erehdykset. Myös ongelmat tulisijojen kanssa ovat yleisiä. Tehtävistä noin 45 prosenttia on hälytetty kiireellisenä.
Rakennuspalojen sekä rakennuspaloista aiheutuneiden omaisuus- ja henkilövahinkojen määrä oli aiempia vuosia suurempi. Paloja syttyi etenkin tammi-helmikuun kireiden pakkasten aikaan. Pakkasjakson palojen syyt olivat pelastuslaitoksen mukaan moninaisia, mutta tilastosta nousee esille muun muassa tulisijojen ja savuhormien käyttöön, kuntoon ja suojaetäisyyksiin liittyvät tekijät.
Viime vuoden rakennuspalojen keskimääräinen arvioitu omaisuusvahinko oli noin 135 000 euroa, kun se aiempina vuosina on ollut keskimäärin noin 70 000 euroa.
Merkittävimpiä omaisuusvahinkoja aiheuttaneissa paloissa toteutui usein kaava, jossa pelastuslaitos ehti kohteeseen toimintavalmiusaikavaatimusten puitteissa. Palo oli saavuttaessa täyden palon vaihteessa. Kohteessa ei ollut automaattisia paloilmoitin tai ‑sammutuslaitteistoja eikä henkilöitä suorittamaan alkusammutusta. Palo saatettiin myös havaita niin myöhään, että alkusammutus ei ollut enää mahdollista.
Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokselta korostetaan, että aikainen palohavainto ja alkusammutus ovat ensiarvoisen tärkeitä ehkäistäessä palovahinkoja. Rakennusten paloturvallisuusjärjestelyitä ei pitäisi pelastuslaitoksen mielestä valita vain säädösten perusteella, vaan myös syttymistodennäköisyyksiin ja omaisuusvahinkoriskeihin liittyvien tekijöiden perusteella.
Maastopalojen määrä lisääntyi noin 27 prosentilla (+35 kpl) vuodesta 2023. Maastopalojen palanut pinta-ala oli yhteensä noin 70 hehtaaria ja keskimäärin noin 0,42 hehtaaria. Maastopaloista noin puolet oli maastopalovaroitusten aikana. Maastopaloista noin 65 prosentissa aiheuttajaksi on arvioitu ihmisen toiminta.
Kahden vuoden säästötoimenpiteiden jälkeen Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen talous on tasapainossa. Säästösyistä jäädytettyinä olleita virkoja on voitu avata, ja niihin on ollut paljon hakijoita. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että tänä vuonna erilaisia kehittämishankkeita ja kalustohankintoja pystytään toteuttamaan aiempia vuosia enemmän. Myös osaamisen kehittämiseen ja työhyvinvointiin panostetaan laajasti.
Kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana palvelun tasoa on laskettu hallitusti päästämättä sitä kuitenkaan alle lakisääteisen minimin. Yhtenä säästötoimenpiteenä Pohjois-Pohjanmaalla suunniteltiin viiden pelastusaseman sulkemista, mutta yhdestäkään asemasta ei lopulta jouduttu luopumaan. Säästöt on haettu muualta, kuten tilojen käytön tehostamisesta ja hankintojen uudelleenkohdentamisesta, priorisoimisesta ja lykkäämisestä.