Alakylän Nuorisoseura Toivola on jo 104-vuotias kyläläisiä koonnut ja kylätalo Toivolaa ylläpitänyt yhdistys, jonka jäsenmäärä on pikkuhiljaa laskenut ja aktiivisten toimijoiden määrä vähentynyt. Nyt ollaan tilanteessa, jossa seuran johtokunnassa on jouduttu iskemään tosiasiat pöytään.
– Toivomme, että löydämme mukaan pian uusia tekijöitä. Jos kevääseen mennessä ei muutosta tapahdu, alamme ajaa toimintaa alas. Samoin alamme selvittää, mitä voimme Toivolalle tehdä, sanoo puheenjohtaja Niina Määttä.
Jo nyt seurassa on valmistauduttu toiminnan epävarmaan jatkoon siten, että Toivolan vuokraamista vuodelle 2026 on rajoitettu.
Kevyin mielin toiminnan hiipumisen äärellä ei nuorisoseuran johtokunnassa olla. Määttä itse on kolmannen polven toivolalaisia, ja hän on ollut äitinsä mukana toiminnassa lapsesta saakka. Johtokunnan jäsen Kerttu Heikkinen puolestaan on muualta kylälle muuttanut, mutta ollut innokkaasti mukana nuorisoseurassa jo pitkään.
– Toivoisimme kovasti, että saisimme lisää käsipareja toimintaan. Tämä talo ja nuorisoseura tarjoavat kaikille kyläläisille lähes rajattomat mahdollisuudet. Jokainen voi tulla mukaan, ja täällä voi järjestää vaikka mitä. Olisi kamalan sääli, jos homma kuolisi, Heikkinen toteaa.
Jos mukaan saataisiin riittävästi aktiivista väkeä, vastuu jakautuisi, eikä kukaan kuormittuisi liikaa.
– Toivola ja koko nuorisoseura on meille niin tärkeä. Olisi mukava saada uusia toimijoita ja uusia näkemyksiä mukaan. Emme ole itse jäämässä pois, jos uusia ihmisiä saadaan mukaan. Omat voimavaramme vain eivät enää riitä, Niina Määttä sanoo.
Johtokunnassa ajatellaan, että korona oli tietynlainen käännekohta seuran toiminnassa. Tuolloin ihmiset jäivät koteihinsa ja tottuivat uuteen normaaliin. Toisaalta Alakylälle on tullut paljon uusia asukkaita, jotka eivät ole vielä löytäneet mukaan nuorisoseuraan.
– Monet varmaan ajattelevat, että tekemistä on lähdettävä hakemaan muualta, oman kylän mahdollisuudet jäävät huomiotta, Niina Määttä sanoo.
Vielä joitain vuosia sitten seuran jäsenmäärä on 500. Nyt mennään 200 jäsenen tienoilla. Toki yhdistys on aiemminkin kokenut hiljaisia aikoja yli satavuotisen historiansa aikana, mutta nyt on tosi kyseessä.
Yhdistys saa tulonsa vuokraamalla Toivolaa, joka onkin erittäin haluttu tapahtumien ja juhlien pitopaikka. Taloa käyttävät myös monet seurat omiin toimintoihinsa sekä muun muassa Oulu-opisto järjestää siellä jumppaa. Alakylän Nuorisoseura järjestää itse diskoja sekä lapsille että aikuisille. Lisäksi vireiltä vuosilta on vielä jäljellä Marianpäivän hiihdot.
– Tämä voisi parhaimmillaan olla meidän alakyläläisten, tirinkyläläisten sekä haipuskyläläisten yhteinen olohuone. Täällä voisi järjestää vaikka lautapeli tai ‑peli-iltoja. Meillä on pingispöytä ja biljardipöytä. Uskon, että tulijoita iltoihin olisi, kunhan vain löytyisi lisää väkeä mukaan järjestämään, Heikkinen esittää.
Johtokunta toivottaa mukaan toimintaan niin uudet kuin vanhatkin kyläläiset. Toivolan katon alle mahtuvat kaikenikäiset lapsista ja nuorista ikäihmisiin saakka.
Nuorisoseurantalo Toivola on pidetty hienossa kunnossa. Pintaremontista, jossa tehtiin muun muassa lattiat uusiksi, on noin kolme vuotta aikaa. Talon ylläpitoon on saatu sen vuokraamisen lisäksi rahaa myös kotiseutuliitolta. Vielä toistaiseksi Toivolan tilanne on hyvä.
– Meillä sentään on täällä lämmöt päällä. Moni nuorisoseura on joutunut sulkemaan talonsa. Limingassa on parhaillaan vaikeuksia ja kotipaikkakuntani Utajärven nuorisoseurantalo on ollut jo pitkään kylmillään. Se olisi todellinen harmi, jos Toivolalle kävisi noin, Kerttu Heikkinen korostaa.
Naiset toteavat, että kyläläiset kyllä arvostavat sitä, että toimintaa on, ja siitä tulee poikkeuksetta positiivista palautetta. Tapahtumissa syntyy paljon lämminhenkisiä kohtaamisia ja hyvää mieltä. Myös tekijät ovat saaneet nuorisoseurassa merkittävää sisältöä elämäänsä, mutta nyt vaakakuppi on kääntynyt kuormittavuuden puolelle.
– Mikäli viimeistään nyt ei uutta väkeä löydy, meille jää ainoastaan pohdittavaksi, kuka sammuttaa valot. Se päätös tulee olemaan järisyttävän vaikea ja surullinen. Toivottavasti siihen ei jouduta, mutta juuri nyt ei näytä hyvältä, Niina Määttä toteaa.