Oulun Kun­ta10-tulok­set para­ni­vat kai­kil­la mittareilla

Val­ta­kun­nal­li­sen Kun­ta10-työ­hy­vin­voin­ti­ky­se­lyn tulok­set on jul­kais­tu. Kyse­lys­sä sel­vi­tet­tiin työ­hön, työyh­tei­söön, joh­ta­mi­seen ja muu­tok­siin liit­ty­viä tekijöitä.

Tut­ki­muk­sen tulok­set para­ni­vat Oulun kau­pun­gis­sa kai­kis­sa tut­ki­muk­sen yhteen­ve­to­mit­ta­reis­sa: työs­sä, työyh­tei­sös­sä ja joh­ta­mi­ses­sa. Eri­tyi­ses­ti kau­pun­gin veto­voi­mai­suus työ­nan­ta­ja­na on kas­va­nut: 81,4% vas­taa­jis­ta suo­sit­te­li­si kau­pun­kia työ­nan­ta­ja­na ystävilleen.

– Tämä on todel­la hie­no tulos. Suo­sit­te­lu­ky­sy­mys­tä voi­daan pitää hyvä­nä työ­hy­vin­voin­tia ja työ­tä kuvaa­va­na mit­ta­ri­na, kos­ka vas­taa­ja poh­tii laa­jas­ti useal­ta eri kan­til­ta, mil­lä tolal­la asiat töis­sä ovat„ kau­pun­gin hen­ki­lös­tö­joh­ta­ja Tuo­mas Halo­nen kommentoi.

– Pidän myös eri­tyi­sen onnis­tu­nee­na saa­vu­tuk­se­na sitä, että pys­tyim­me edel­leen paran­ta­maan tulok­sia eri mit­ta­reil­la tar­kas­tel­tu­na, hän jatkaa.

Työ­ter­veys­lai­tok­sen toteut­ta­ma Kun­ta10-hyvin­voin­ti­ky­se­ly on laa­jin Suo­mes­sa kun­ta-alal­la teh­tä­vä työ­elä­mää tut­ki­va kyse­ly ja se teh­dään joka toi­nen vuo­si. Kun­ta10-kyse­ly on tär­kein työ­hy­vin­voin­tia mit­taa­va kyse­ly Oulun kaupungilla.

Täl­lä ker­taa Oulun vas­taus­pro­sent­ti oli 75%, joka on sel­väs­ti kor­keam­pi kuin vuo­den 2022 kyse­lyn vas­taus­pro­sent­ti (64%). Kun­ta10-kyse­lyn val­ta­kun­nal­li­nen vas­taus­pro­sent­ti oli 68%.

– Vas­taus­pro­sent­ti on todel­la hyvä ja sii­tä kii­tos kuu­luu kai­kil­le kyse­lyyn vas­tan­neil­le. Kor­kea vas­taus­pro­sent­ti antaa luo­tet­ta­van kuvan hen­ki­lös­tön näke­myk­sis­tä ja näyt­tää, että työ­hy­vin­voin­tiin halu­taan vai­kut­taa, Halo­nen kiittää.

Joh­ta­mi­sen koh­dal­la kaik­ki tulok­set paran­tui­vat edel­li­ses­tä kyse­lys­tä. Eri­tyi­ses­ti lähie­si­hen­ki­löi­den oikeu­den­mu­kai­suu­den koe­taan ole­van erit­täin hyväl­lä tasolla.

Myös työyh­tei­sö­jä kos­ke­vat tulok­set paran­tui­vat ja ne ovat koko­nai­suu­des­saan erit­täin kor­keal­la tasol­la. Työyh­tei­sö­jen toi­mi­vuus, yhtei­söis­sä koet­tu me-hen­ki ja psy­ko­lo­gi­nen tur­val­li­suus sai todel­la hyvät tulok­set. Tulos hei­ken­tyi ainoas­taan syr­jin­tää käsit­te­le­väs­sä kysymyksessä.

Huo­len aihee­na tulok­sis­sa on vas­taa­jien koke­mien väki­val­ta- tai uhka­ti­lan­tei­den kas­vu sekä Oulus­sa että val­ta­kun­nal­li­ses­ti tarkasteltuna.

Väki­val­lan uhka kes­kit­tyy sivis­tys- ja kult­tuu­ri­pal­ve­luis­sa päi­vä­ko­tien hen­ki­lös­töön ja perus­o­pe­tuk­sen opet­ta­jiin, eri­tyi­so­pet­ta­jiin ja kou­lun­käyn­ni­noh­jaa­jiin. Myös Busi­nes­sOu­lun työl­li­syys­pal­ve­luis­sa sekä pysä­köin­nin­val­von­nas­sa on koros­tu­nut asiak­kai­den työn­te­ki­jään koh­dis­tu­va väkivalta.

Oulun Kun­ta10-kyse­lyn tulok­sia on käsi­tel­ty muun muas­sa kau­pun­gin joh­to­ryh­mäs­sä ja tulok­sis­ta on infot­tu muun muas­sa kau­pun­gin­hal­li­tus­ta ja kau­pun­gin hen­ki­lös­tö­toi­mi­kun­taa. Seu­raa­vak­si tar­kem­mat yksik­kö­koh­tai­set tulok­set käsi­tel­lään tii­meis­sä ja yksi­köis­sä esi­hen­ki­löi­den johdolla.