Vuo­den­vaih­tees­sa voi­maan tul­lut uusi raken­nus­la­ki mah­dol­lis­taa vapaam­man rakentamisen

1.1.2025 alkaen rakennuslaki muuttuu siten, että alle 30 neliön kokoisen ei-asuttavan rakennuksen voi rakentaa ilman lupaa, kunhan rakentamis- ja kaavamääräykset täyttyvät Asuttavan rakennuksesta tekee, jos sinne asennetaan hella. Kuva: Pixabay.1.1.2025 alkaen rakennuslaki muuttuu siten, että alle 30 neliön kokoisen ei-asuttavan rakennuksen voi rakentaa ilman lupaa, kunhan rakentamis- ja kaavamääräykset täyttyvät Asuttavan rakennuksesta tekee, jos sinne asennetaan hella. Kuva: Pixabay.

Vuo­si­kym­me­niä voi­mas­sa ollut raken­nus­la­ki muut­tuu huo­mat­ta­vas­ti 1.1.2025. Pal­jon kuu­lee puhet­ta sii­tä, että jat­kos­sa esi­mer­kik­si piha­sau­nan voi raken­taa mel­kein­pä mihin halu­aa. Asia ei kui­ten­kaan ole aivan niin yksioi­koi­nen. Iin kun­nan raken­nus­tar­kas­ta­jat Urpo Hyry ja Juk­ka Leh­to­la sel­ven­si­vät, mitä taval­li­sen raken­ta­jan tulee jat­kos­sa ottaa huomioon.

– Laki muut­tuu siten, että ensi vuo­den alus­ta alle 30 neliön kokoi­sen ei-asut­ta­van raken­nuk­sen voi raken­taa ilman lupaa, kun­han raken­ta­mis- ja kaa­va­mää­räyk­set täyt­ty­vät, Leh­to­la kertoo.

Lisäk­si nykyi­set raken­nus- ja toi­men­pi­de­lu­vat yhdis­te­tään yhdek­si lupa­muo­dok­si, raken­ta­mis­lu­vak­si. Mie­het ker­to­vat, että laki­muu­tok­sen tar­koi­tuk­se­na on keven­tää lupa­kä­sit­te­lyä ja vapaa­ta rakentamista.

– Laki­muu­tos lisää huo­mat­ta­vas­ti myös raken­nut­ta­jan vas­tuu­ta, Hyry tarkentaa.

Raken­nus­tar­kas­ta­jat koros­ta­vat sitä, että jat­kos­sa raken­nus­hank­kee­seen ryh­ty­vän on itse kat­sot­ta­va, että kaik­ki mää­räyk­set ote­taan huo­mioon niin suun­nit­te­lus­sa kuin rakentamisessakin.

Nykyi­nen laki on ollut sel­keä, mut­ta tule­vas­sa lais­sa on Hyryn ja Leh­to­lan mukaan vie­lä pal­jon kysy­mys­merk­ke­jä ja tie­toa on ollut hei­kos­ti saa­ta­vil­la. Vaik­ka alle 30 neliön kokois­ten raken­nus­ten raken­ta­mi­seen ei tar­vit­se jat­kos­sa lupaa, täy­tyy raken­ta­jan kui­ten­kin sel­vit­tää onko ton­til­la raken­nusoi­keut­ta jäl­jel­lä. Mikä­li raken­nusoi­keut­ta löy­tyy, raken­nut­ta­jan vas­tuul­la on huo­leh­tia, että tilat­tu tai itse-raken­net­ta­va piha­sau­na tai ulko­ra­ken­nus on raken­nus­lain mukai­ses­ti teh­ty ja se täyt­tää paloturvallisuussäädökset.

– Raken­nuk­seen voi sijoit­taa tuli­si­jan, mut­ta ei hel­laa. Jos raken­nuk­ses­sa on hel­la se luo­ki­tel­laan asun­nok­si, Hyry kertoo.

Hyry ja Leh­to­la ker­to­vat, että val­tao­sa hei­dän tar­kas­ta­mis­ta val­mii­na oste­tuis­ta tuli­si­jan sisäl­tä­vis­tä piha­sau­nois­ta on puut­teel­li­sia. Vas­tuu­ta ei kui­ten­kaan kan­na sau­nan toi­mit­ta­ja, vaan hen­ki­lö, joka sau­nan on ton­til­leen tilan­nut ja rakentanut.

– Eri­lai­sia toi­mit­ta­jia riit­tää ja suu­rin osa yllät­tyy sii­tä, ettei val­mii­na paket­ti­na ostet­tu sau­na täy­tä mää­räyk­siä. Tie­ten­kin poik­keuk­sia­kin löy­tyy, Hyry toteaa.

– Töi­tä tee­tät­tää myös raken­nus­ten sijoit­te­lu. Kaa­va- ja raken­nus­jär­jes­tyk­sen mää­räyk­set pitää myös täyt­tyä näi­den vapaas­ti raken­net­ta­vien raken­nus­ten koh­dal­la, Leh­to­la sanoo.

Pie­nen­kin raken­nuk­sen raken­ta­mi­nen vaa­tii aina sen, että ton­til­la on voi­mas­sa ole­va raken­nus­paik­ka tai kaa­vaan mer­kit­ty raken­nus­paik­ka. Ilman näi­tä ton­til­la ei ole raken­nusoi­keut­ta. Näin ollen esi­mer­kik­si min­ne tahan­sa tyh­jäl­le ton­til­le ei voi rakentaa.

Uuden lain tul­kin­ta on sel­keäs­ti haas­ta­vam­paa alueil­le, mis­sä ei ole voi­mas­sa ole­vaa kaavaa.

– Iin­kin alu­eel­la on pal­jon kaa­voit­ta­mat­to­mia aluei­ta eten­kin ran­to­jen lähei­syy­des­sä, mie­het toteavat.

Sekä Hyry että Leh­to­la ovat luot­ta­vai­sia sen suh­teen, että suu­rin osa raken­taa sään­tö­jen mukaan. Kun­ta­lai­set eivät ole juu­ri­kaan esit­tä­neet kysy­myk­siä raken­nus­tar­kas­ta­jil­le muut­tu­vas­ta lais­ta ja mie­het totea­vat­kin, että moni koh­ta lais­sa on vie­lä tulkinnanvarainen.

– Mei­hin saa ottaa mata­lal­la kyn­nyk­sel­lä yhteyt­tä jos asiat askar­rut­ta­vat ja on ihan suo­ta­vaa­kin kysyä ennen, kuin menee tilaa­maan uut­ta piha­sau­naa, mie­het naurahtavat.

Iin kun­nan yhdys­kun­ta­joh­ta­ja Kyös­ti Raja­nie­mi lisää, että toi­men­pi­de- ja raken­nus­lu­van yhdis­tä­mi­nen sel­keyt­tää asioi­ta myös kun­nan näkö­kul­mas­ta. Raja­nie­mi kui­ten­kin poh­tii, voi­ko ilman lupa­pro­ses­sia raken­net­tu­ja raken­nuk­sia käyt­tää jat­kos­sa esi­mer­kik­si vakuu­te­na ja miten täl­lai­set raken­nuk­set vakuutetaan.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.