Ylikiimingin pitkäaikainen pappi Olavi Isokoski jää eläkkeelle. Taakse jää yli 30-vuotinen työura ylikiiminkiläisten elämänmenon parissa.
Miten Paavolan kirkkoherran poika sitten kulkeutui Ylikiiminkiin, tuonne syrjäiseen kylään, jollaiseksi hän paikkaa aivan aluksi ajatteli?
Olavi Isokoski on Ylivieskassa syntynyt Paavolan pappilassa kasvanut ja Ruukin lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut. Teologian opiskelu ei lähtökohdista huolimatta ollut itsestään selvä valinta. Kiinnostusta nuoressa miehessä herätti muun muassa maatalous. Vuonna 1983 hän kuitenkin astui sisään teologiseen tiedekuntaan, jossa viihtyikin liki kymmenen vuotta ennen valmistumistaan. Opiskeluaikana hän teki töitä muun muassa Raution, Kivijärven ja Kittilän seurakunnissa.
Vuonna 1992 Isokoskelle osoitettiin työpaikka Ylikiimingin seurakunnasta, jossa kirkkoherrana oli silloin Martti Kallunki. Vuoden päästä kirkkoherran saappaisiin astui Jouni Riipinen. Olavi Isokoski teki töitä ylimääräisen apulaisen nimikkeellä aina siihen saakka, kunnes Ylikiimingin seurakunnasta tuli osa Oulujoen seurakuntaa vuoden 2007 alussa.
– Ensin meillä olikin täällä kaksi pappia, sitten enää yksi. Ja nyt kun jään eläkkeelle, ei tilalleni tule Ylikiiminkiin ketään. Työt hoidetaan Kiimingistä käsin jo olemassa olevien pappien voimin, Isokoski sanoo.
Hän tosin toteaa, että kun Ylikiiminki ja Yli-Ii liittyivät Kiimingin seurakuntaan vuonna 2019, kävi silloin niin, että kappalaisia oli seurakunnassa aika paljon.
– Onhan se jotenkin silti harmi, että tänne ei omaa pappia jää. Ei se ole ollut huono asia, että on ollut pappi, joka asuu omalla alueellaan.
Kun Isokoski ensimmäistä kertaa ajeli Ylikiiminkiin, istui vieressä jo silloin vaimo Terttu, joka odotti pariskunnan esikoista. Perhe muutti Papinnivaan pieneen osakkeeseen, ja tutustuminen ylikiiminkiläisiin alkoi. Perheeseen syntyi vuosien aikana kuusi poikaa sekä kuolleena syntynyt tytär. Vaimo teki työuransa opettajana. Lapsenlapsia on toistaiseksi syntynyt yksi ja perheen kuopus käy parhaillaan armeijaa.
Ennen asettumistaan Vesalaan rakennettuun uuteen kotiin, Isokosket asuivat muun muassa Metsätalossa, Carlsonin pappilassa ja Juopulilla omakotitalossa. Ylikiiminkiläinen yhteisö otti perheen omakseen. Ystäviä ja tuttavia on vuosien varrella tullut paljon. Perheiden ja sukujen ilot ja surut on koettu yhdessä. Olavi Isokoski on saanut tutustua moniin ylikiiminkiläisiin persooniin, mutta harmittelee myös sitä, että moniin ei ehtinyt tutustua ennen kuin aika heidät vei.
Yhteisöllisyys oli ja on osittain yhä tärkeä osa ylikiiminkiläisyyttä. Aiemmin nykyistä selvemmin. Kaikki vetivät yhtä köyttä, puhuttiin poliittisista sidonnaisuuksista vapaasta Ylikiiminki-puolueesta, jonka pääajatus oli omalla kylällä pärjäämisen meininki ja yhteisten tavoitteiden eteen työskentely.
– Vaikutuksen on tehnyt se yhdessä tekemisen ilo, joka varsinkin alkuvuosikymmeninä Ylikiimingissä vallitsi. Kaikki ne luutapallopelit, jääkuutiokirkot, kauppojen jouluhartaudet, koulujen perinteiset joulujuhlat, Isokoski huokaa.
Hänen mukaansa ennen kaikki oli simppelimpää. Kyläilykulttuuri oli aktiivista. Nyt kotoa ei välttämättä viitsitä lähteä mihinkään. Yhteinen tekeminen on vähentynyt.
– Pettymyksen minulle tuotti alussa Kiiminkijoki, jonka luulin olevan paremmassa kunnossa ja tuottavan esimerkiksi rapusaalista. No, onneksi joen tila on nyt saatu käännettyä parempaan suuntaan, Isokoski sanoo.
Eläkkeelle vaimon ja ystävien vanavedessä pääsevä Olavi Isokoski aikoo opetella ensimmäiseksi sorvaamaan puusta. Lisäksi houkuttelevat Lapin reissut asuntovaunulla sekä omasta kunnosta huolehtiminen. Toki pappi tekee toimituksia vielä eläköidyttyäänkin, mutta eivät yksittäiset tehtävät Isokoskea paina.
– Nyt on oikea aika jäädä eläkkeelle, vaikka varsinainen eläkeikä tulee täyteen vasta elokuussa 2026. Aika on rahaa, Isokoski toteaa.
Lähtösaarnassaan joulun alla hän paljasti täpötäydessä kirkossa kuulijoilleen, että lupasi aikanaan jäädä eläkkeelle sitten, kun Ylikiimingin kirkossa on kunnon valot. Nyt ne on saatu. On aika.