Otsikon kehotus tulee tutusta joululaulusta. Se kehottaa myös kuulemaan ääntä joulun kellojen. Joulu antaa meille mahdollisuuden hiljentyä ja pysähtyä. Siihen meillä on erityinen syy ja tarve. Elämä tuntuu monesti liian kiireiseltä. Pitäisi ehtiä niin moneen. Valinnan mahdollisuuksia on paljon ja meillä on usein vaikea päättää, mikä on asioiden tärkeysjärjestys. Tunnetusti tärkeille asioille on kuitenkin aina aikaa.
Hiljentymiseen ja pysähtymiseen on tarvetta siksikin, että elämme jatkuvassa info-ähkyssä. Kännykkään ja digi ‑laitteillemme tulvii tietoa kaikista maailman tapahtumista. On sotaa, terroriaa, luonnonkatastrofeja, on pieniä ja suuria tapahtumia, jotka helposti kuormittavat meitä. Pieni pää ei pysy perässä, jos suurikaan.
Kaikki nämä näkyvät siinä, että yhä useampi meistä nukkuu huonosti. Asiantuntijat rohkaisevat rajoittamaan algoritmien ohjaamaa ruutuaikaa ja tätä tietotulvan seuraamista. Moni meistä pohtii sitäkin, pitäisikö nämä digi-vempaimet heittää kokonaan syrjään. Häviäisinkö siinä lopulta mitään olennaista? On-off ‑ratkaisu voisi olla helpompi, sillä itse päättämistämme hyvistä lupauksista huolimatta, somen ja ruutuajan rajoittaminen on voinut jäädä haaveeksi.
Joulun tarjoaman hiljentymisen ja pysähtymisen aikana voimme kuulla ja kuulostella oman elämän sydänääniä. Voimme etsiä ja löytää sitä, mikä on elämässä hyvää ja kestävää. Voimme etsiä sitä, mikä on ihmisyydessä jalointa kuten rakkautta, ystävyyttä, palvelua. Jos tahdot itsellesi joulumieltä, muista läheisiäsi, auta ja palvele. Ne voivat olla aivan arkisia ja yksinkertaisia asioita.
Jouluun hiljentyminen ja pysähtyminen ei ole välttämättä helppo rasti, sillä se voi nostaa esiin asioita, joita olemme paenneet ja piilottaneet. Hiljaisuus voi tuntua siksi pelottavaltakin. Mutta joulunsanoma on tarkoitettu erityisesti sinulle. Pysähdy ja hiljenny seimen ääreen. Joulun lapsi syntyi vähäisimpään paikkaan juuri siksi, että sinä löytäisit hänessä joulun rauhan ja ilon. Usko syntyy kuulemisesta. Joulunevankeliumi tarjoaa parikin samaistumiskohdetta. Muista vähäisiä paimenia, jotka kuulivat ilosanoman ja lähtivät seimen äärelle katsomaan lasta, joka oli kapaloituna seimessä. Muista Maria-äitiä, joka ”kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä.”
Kiitän Rantapohjaa seurakuntien asioiden esillä pitämisestä kuluvan vuoden aikana ja samalla toivotan jokaiselle rauhallista ja Jumalan siunaamaa joulunaikaa!
Pauli Niemelä, Kiimingin seurakunnan kirkkoherra