Joulukukat ovat olleet osa suomalaisia joulukoteja yhtä kauan kuin joulukuusetkin. Perinteiset suosikit, kuten joulutähti, amaryllis ja hyasintti, pitävät yhä pintansa, mutta myös orkidea ja pitkäkestoinen tulilatva on kasvattanut suosiotaan.
– Tulilatva sopii myös allergikoille ja tuoksuyliherkille, kertoo kukkakauppias Jenni Ahonen Haukiputaalla toimivasta Mervin Kukasta.
Takavuosien muoti-ilmiö, valkoinen jouluruusu, ei sen sijaan ole pysynyt yhtä kysyttynä ehkä haastavan hoidettavuutensa vuoksi. Pensamainen ardisia sopii myös joulukukaksi. Tämä monivuotinen kasvi ihastuttaa ensin tuoksuvilla valkoisilla kukilla, joista kehittyy punaisia marjoja.
Joulukukissa suosituimmat värit ovat punainen ja sen eri sävyt sekä valkoinen. Kukkakimpuissa näkyy myös murrettuja sävyjä ja persikkaisia vivahteita. Vihreyttä asetelmiin ja kimppuihin tuovat vihreät sypressin ja havujen oksat, luonnonmateriaalit ja jouluiset koristeet.
Jenni Ahonen on kukkakauppayrittäjä toisessa polvessa yli 40 vuotta sitten perustetussa Mervin Kukassa. Vuodesta 1991 kukkakauppa on palvellut nykyisellä keskeisellä paikalla Haukiputaan keskustassa Revotiellä.
Jenni Ahonen kertoo viihtyvänsä omalla alallaan, jossa hän voi yhdistää luovuutensa, käsillä tekemisen ja asiakaspalvelun. Kaikki sidontatyöt hän valmistaa itse paikan päällä kukkakaupassa.
– Tässä työssä saa kohdata ihmisiä ilossa ja surussa elämän eri vaiheissa, vauvaonnittelukukista viimeisen matkan saattokukkiin.
Päivittäin värien ja runsauden keskellä työskentelevä kukkakauppias suosii itse kotonaan hillittyä ja rauhallista värimaailmaa. Joulukukaksi hän valitsee yleensä klassisen valkoisen joulutähden.
Joulukukkasesonki kukkakaupassa huipentuu muutamaan päivään ennen joulua, ja joulu on äitienpäivän jälkeen kukkakaupan merkittävin sesonki. Kolmanneksi tärkein sesonki on lakkiaisjuhlien aika.
– Ilman näitä sesonkeja monen kukkakauppojen toiminta olisi varmasti vaakalaudalla, arvioi Ahonen.
Hautajaiskukkien menekki on viime vuosina vähentynyt tuhkausten yleistyessä ja monien valitessa viimeiseksi tervehdykseksi yksittäisen ruusun. Luonnollisesti myös yleinen taloustilanne vaikuttaa aina ihmisten ostoskäyttäytymiseen kaikilla aloilla.
Kukkakauppa-alaa on haastanut ruokakaupoissa tapahtuva kukkien myynti, mikä on johtanut monien erikoisliikkeiden sulkemiseen Suomessa. Jenni Ahonen näkee kuitenkin erikoisliikkeiden vahvuutena henkilökohtaisen palvelun, neuvonnan, laadukkaat kukat sekä ammattitaitoisen sidonnan ja paketoinnin.
– Kukkakaupan valttina on, että voimme tarjota asiakkaille juuri heidän tarpeisiinsa räätälöityjä ratkaisuja, hän kertoo.
Mervin Kukka tarjoaa myös verkkokauppa- ja kukkalähetyspalveluita sekä kivijalkamyymälän aukiloaikaa laajentavan itsepalvelupisteen.
– Haluan usein muistuttaa, että paikallisilla ostoksilla voi tukea omien kotipaikkakunnan palveluiden säilymistä, hän lisää.
Vinkkejä joulukukkien vaalimiseen
Oikealla hoidolla joulukukista voi saada iloa pitkään. Kukkakauppias Jenni Ahonen antaa neuvoja neuvoja tutuimpien joulukukkien vaalimiseen:
Joulukukat ja muut kodin viherkasvit viihtyvät keskenään, mutta eivät pidä joulukuusen läheisyydestä. Huonekasvit kannattaa sijoittaa etäämmälle, sillä kuusesta erittyy mm. etyleeniä. Eniten sitä erittyy kuusen sulamisvaiheessa, siksi kuusi kannattaa sulattaa kohmeesta vaikkapa kylpyhuoneessa.
Kukkien liikakastelu on myös haitaksi.
– Joulutähteä kastellaan usein liikaa, jolloin se tiputtaa lehtensä. Sipulikukat amaryllis ja hyasintti tarvitsevat kastelua hyvin niukasti. Kannattaa myös huomioida, että asetelmissa käytetään usein vettä sitovaa kasvualustaa, ja kosteus voi olla syvemmällä ruukussa. Kosteutta voi arvioida pintamullan ohella myös ruukun painosta, Ahonen ohjeistaa.
Pakkasella kukka tulee suojata hyvin eikä sitä pidä jättää autoon pitkäksi aikaa. Kotona kukkapaketin on hyvä antaa olla tovin huoneenlämmössä ennen avaamista.
Joulukukkia ei kannata sijoittaa kotona vetoiseen paikkaan eikä ilmalämpöpumpun alle, missä ne voivat kuivua jopa yhdessä yössä. Liika lämpö lähellä leivinuunia tai lämpöpattereita ei myöskään ole hyväksi. Kukat viihtyvät valoisassa paikassa, eikä talviaikaan liiasta auringonnpaahteesta ole liioin pelkoa.
Maljakossa pidettävien kukkakimppujen vesi kannattaa vaihtaa säännöllisesti ja samalla leikata varsiin uudet imupinnat.
Amaryllis viihtyy valoisassa ja viileähkössä paikassa. Kastele hyvin niukasti silloin tällöin. Jos kukkavarsi venähtää, sen voi leikata vaasiin.
Jos haluaa kokeilla amarylliksen uudelleen kasvattamista, kukinnan jälkeen leikataan kukkavarret ja ruskistuneet vihreät lehdet pois. Sipulia säilytetään ruukussa pimeässä viileässä paikassa ja otetaan esille kaksi kuukautta ennen toivottua kukintaa.
Hyasintti on sipulikukka, joka tarvitsee kastelua hyvin vähän ja harvoin. Voimakastuoksuinen hyasintti viihtyy viileähkössä ja valoisassa paikassa, yöksi sen voi siirtää vielä viileään paikkaan. Lämpimässä kukintovarsi kasvaa nopeasti. Sitä voi tukea tai leikata maljakkoon. Hyasintin sipulin voi kukinnan jälkeen kuivattaa ja istuttaa syksyllä uudestaan.
Joulutähti on erityisen arka kylmälle ja vedolle. Joulutähteä kastellaan tasaisin välein huoneenlämpöisellä vedellä. Pintamulta saa kuivahtaa, mutta ei kuivua. Kestää paremmin kuivuutta, kuin liika märkyyttä. Joulutähti voi menestyä kukinnan jälkeen viherkasvina.
Tulilatva on kiitollinen kukkija, joka sopii myös tuoksuyliherkille ja astmaatikoille. Tulilatvaa kastellaan niukasti ja tasaisesti. Multa saa hieman kuivahtaa kastelujen välissä, mutta ei kuivua. Viikkoja kestävän kukinnan jälkeen tulilatva voi menestyä pitkään viherkasvina ja sen voi onnistua saamaan myös kukkimaan uudestaan. Kukkakoriin istutetun tulilatvan kuten muutkin kasvit voi istuttaa myöhemmin omiin ruukkuihin.
Orkidea koetaan vaikeahkoksi lajiksi, mutta se voi kesää vuosia ja kukkia uudestaan. Orkideaa kastellaan upottamalla ruukku viikon tai kahden viikon välein 1–2 tunniksi vesiastiaa. Enimmät vedet valutetaan pois.
Kukinnan jälkeen kukkavarret ja kuivuneet ruskeat varret leikataan pois. Vihreitä lehtiä ja ilmajuuria ei leikata. Kasvualustan voi vaihtaa kukinnan jälkeen. Orkidea viihtyy pienessä ruukussa. Orkideamulta sisältää mm. kaarnanpaloja.
Joulukaktus/marraskuunkaktus. Viihtyy huoneenlämmössä läpi vuoden. Kesäksi voi viedä ulos puolivarjoisaan paikkaan syyshalloihin saakka. Nuppuinen ja kukkiva kaktus ei pidä liikuttelusta eikä vetoisesta kasvupaikasta. Kastelu keväästä syksyyn reippaammin kuin talvella, pintamulta voi välillä kuivahtaa. Kukinnan päätyttyä niukka kastelu. Kaktusta voi lisätä 2–4 lehdykän pituisista pistokkaista ilmavaan kaktusmultaan.