Viime viikolla Iin lukion tuoreet ylioppilaat saivat painaa ylioppilaslakit päähänsä vajaan 600 ihmisen edessä. Samalla juhlittiin Iin lukion ja Valtarin koulun satavuotista taivalta. Yhteislauluna ilmoille kajahtanut Lippulaulu siivitti lippukulkueen paikoilleen ja Valtarin koulun rehtori Taisto Soininen aloitti puheensa kertomalla, miten Iihin saatiin ensimmäinen oppikoulu.
– 1924 päättäjät esittivät rohkean ajatuksen omasta oppikoulusta ja saman vuoden syksyllä koulu jo alkoi. Päätöksenteko oli tuolloin nopeaa ja tuona aikana ihmiset olivat päättäneet olla samaa mieltä yli puoluerajojen, Soininen kertoi.
Rehtori korosti yhdessä tekemisen ja yhteisöllisyyden tärkeyttä, vaikkakin jokainen oma ainutlaatuinen yksilönsä onkin. Uusille ylioppilaille hän teroitti ajatusta siitä, että parhaansa tekeminen riittää.
– Jos 100 vuotta sitten eläneet päätöksentekijät näkisivät tämän päivän, uskoisin heidän olevan erittäin iloisia siitä, että teemme tätä yhdessä ja jatkamme heidän työtään, Soininen lisäsi.
Iin kunnan tervehdyksen juhlaan toi kunnanhallituksen puheenjohtaja Teijo Liedes, joka kertoi käyneensä Valtarin koulussa viisivuotisen keskikoulun ja hän valmistui ylioppilaaksi Iin lukiosta. Iin lukion opettajana hän aloitti vuonna 1983 ja eläkkeelle samasta työpaikasta hän jäi 2019. Liedes puhui Valtarin koulun tulevista uudistuksesta ja siitä, että koulu on ennen kaikkea oppimisympäristö.
– Koulussa opitaan myös tärkeitä sosiaalisia taitoja, Liedes totesi puheessaan.
Juhlassa osattiin myös kertoa, että Valtarin koulu on rakennettu ensin sairaalaksi, mutta ei se sellaisena koskaan kuitenkaan toiminut. Vanha rakennus sijaitsi paikalla, missä nykyinenkin koulurakennus on. Yleisö sai myös nauttia näytelmistä ja musiikkiesityksistä, joissa tuotiin esille entisaikojen ja nykyajan koulunkäyntiä ja nuorisoa. Karttakepin käytön kanssa ei sata vuotta sitten nuukailtu ja uitosta myöhässä kouluun tulleet joutuivat oitis luokan nurkkaan häpeämään.
Juhlapuheesta vastasi Kuivaniemen Hyryn kylältä kotoisin oleva toimittaja ja kirjailija Jenni Räinä. Räinä puhui siitä, ettei ole koskaan hävennyt olevansa kotoisin 2000 asukkaan Hyryn kylältä. Paluu kotikonnuille opiskeluiden jälkeen ei kuitenkaan tullut mieleen, vaan hän päätti lähteä isoon maailmaan. Ura vei Räinän globaaleiden asioiden äärelle aina Afrikan mantereelle asti.
– Sytyin kirjoittamisesta kuitenkin vasta, kun aloin kirjoittamaan metsästä, joka sijaitsee 100 kilometriä kotipaikastani. Minun piti lähteä kauas, jotta näin lähelle. Synnyinpaikka ei määritä meitä, mutta se on aina osa meitä, Räinä lausui.
Puheen jälkeen näytelmät jatkuivat ja nykypäivän nuoret pohtivat kovasti armeijaan menemistä ja kesätöitä. Vaikka näytelmästä välittyi nuorten innokkuus lähteä maailmalle, he kuitenkin totesivat olevansa aina tervetulleita takaisin Iihin.
– Joki rakastaa jokaista soutajaa, näytelmässä todettiin.
Iin lukion rehtori Tuomas Kulha oli myös mielissään, että syksyllä valmistuneet saivat ansaitsemansa ylioppilasjuhlat. Kaikkiaan Iin lukiosta valmistui tänä syksynä kahdeksan ylioppilasta, joista kuusi oli mukana lakituksessa. Kulha totesi, että lukio on valmistanut tuoreet ylioppilaat tulevaa varten ja hän myös kiitti päättäjiä panoksestaan lukion hyväksi.
– Nyt kun asetatte valkolakit päähänne, se on vasta alkua, Kulha hymyili.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.