Suomen toinen maailmansota ei päättynytkään Neuvostoliiton kanssa solmittuun välirauhaan syksyllä 1944. Yksi ankarimmista rauhanehdoista oli se, että Suomen oli pakotettava Saksan joukot pois Suomesta. Saksan joukkoja oli pohjoisessa Suomessa yli 200 000 miestä.
Lapin sota toi sodankäynnin syvälle Suomeen ja siviilialueille. Saksalaiset aiheuttivat erityisesti Lapissa suuri tuhoja poltetun maan taktiikallaan. Tämä sota loppui vasta huhtikuun lopulla 1945.
Aluksi saksalaisten vetäytyminen oli tarkoitus suorittaa yhteisen sopimuksen mukaisesti jokseenkin rauhanomaisesti, mutta operaatio muuttui sodaksi jo siksikin, että Suomessa neuvostoliittolaisten miehittämä valvontakomissio vaati järeämpiä toimia.
Suomalaisten tekemää Tornion maihinnousua lokakuun alussa 1944 pidetään Lapin sodan aloituksena, mutta ensimmäiset suomalaisten ja saksalaisten laukaustenvaihdot käytiin Pudasjärvellä 28. syyskuuta. Seuraavana päivänä oli välikohtaus Olhavan sillalla Iissä.
Jatkosodan aikana saksalaisista joukoista oli tullut tuttu näky Oulussa ja melko tuttu lähikunnissakin. Välit olivat toimivat, mutta saksalaisten vetäytymisvaiheessa alkoi esimerkiksi Kiiminkijoen ja Iijoen siltojen tuhoaminen.
Haukipudas ‑teoksessa kerrotaan seuraavaa: ”Syyskuun 24. päivänä 1944 järjestettiin Martinniemen alueen asukkaille vapaaehtoinen evakuointi rautaproomulla Ouluun. Lähtijät olivat naisia, lapsia ja vanhuksia. Samaan aikaan saksalaiset upottivat räjäyttämällä 36 proomua Mustankarin ja mantereen välisessä salmessa. Myös evakuointiproomu määrättiin upotettavaksi, mutta paikallinen väestönsuojelupäällikkö pystyi sen estämään. Haukiputaan rautatiesilta kuitenkin räjäytettiin. Jo seuraavana päivänä evakot saivat tulla rautaproomulla takaisin.” Kellossa oli jo panostettuna Kalimenojan yli johtava silta, mutta sitä ei lopulta kuitenkaan räjäytetty.
Saksalaisia joukkoja oli majoitettuna jonkin verran Haukiputaan Martinniemessä. Kiimingissä heitä nähtiin, kun joukot kulkivat pohjoiseen Kuusamontietä pitkin. Syksyllä 1944 Kiiminkiin kuitenkin majoittui parikymmentä saksalaista sotilasta, jotka aloittivat Kiiminkijoen ylittävän rautasillan miinoittamisen. Ja lopulta silta räjäytettiinkin. Saksalaisia oli myös Ylikiimingissä, missä tuhottiin losseja ja ainakin Juopulinojan silta.
Pohjois-Iissä alkoi liikkua saksalaisia joukkoja loppukesästä 1944. Siellä aloitettiin valmistautuminen sotaan esimerkiksi asemia kaivamalla, tuomalla tykistöä ja perustamalla konekivääripesäkkeitä. Ainakin osa pohjoisiiläisistä pakeni taistelujen pelossa metsiin. Evakuointisuunnitelmia laadittiin.
Varsinaisia taisteluja ei kuitenkaan käyty, mutta Iin ratasillan saksalaiset räjäyttivät lähtiessään. Saman kohtalon kokivat monet muutkin Iin alueen sillat.
Syksy 1944 oli Rantapohjan alueen asukkaille ahdistavaa aikaa. Heidän onnekseen saksalaisten ja suomalaisten väliset taistelut käytiin varsinaisesti Lapin puolella. Siellä saksalaiset käynnistivät myös poltetun maan taktiikkansa.
Tämän jutun yhteyteen on koottu Maanpuolustuskorkeakoulun kuva-arkiston aineistoa (SA-kuva-arkisto) syksyltä 1944. Kuvateksteissä esiintyvä päivämäärä kertoo kuvauspäivän. Joka paikkaan SA-kuvaajat eivät ehtineet. Kuvia ei ole esimerkiksi Ylikiimingistä.
Muita lähteitä: Haukipudas, Martti Asunmaa, Liisa Ervasti-Julku, Heikki Viironen, 1986; Kiiminki 150 vuotta, useita tekijöitä, 2008; Meijän Pohojos-Ii, Pohjois-Iin kylähistoria, Pertti Huovinen, 2017; Lapin sota 1944–1945, Mika Kulju, 2013; Vanhassa uuden juuret, Ylikiiminkiläisiä tarinoita ja kohtaloita, Saara Haapamäki, 1997.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.