Aivan aluksi haluan todeta, että Rantapohjan alueella kuten koko Suomessa vallitsee rauha. Kyse on vieläpä positiivisesta rauhasta, sillä meillä on demokratia eli kansanvalta. Näin ei ole kaikkialla ihmiskunnassa. Oslon rauhantutkimusinstituutin (PRIO) mukaan viime vuonna 2023 oli valtiollisia, aseellisia konflikteja eniten sitten vuoden 1946.
Raportti tarkasteli toisen maailmansodan jälkeistä aikaa. Valtiot olivat sekaantuneet 59 konfliktiin. sotaa käyviä maita oli 34. Karkeasti ottaen yhtä taistelussa kuollutta kohtaan kuolee viisi siviiliä. Jokainen turhaan.
Meillä suomalaisilla on ollut onni elää rauhanaikaa liki 80 vuotta. Se on perustunut taitavaan ja taiten hoidettuun valtiolliseen ulko- ja puolustuspolitiikkaan. Näin toimien olemme välttäneet sodat ja sotaisat väkivaltaisuudet.
Puolustuspolitiikan ohella on ollut ja täytynyt olla rauhanpolitiikkaa. Suomalaisista merkittävin rauhan haluaja on ollut Martti Ahtisaari. Saadessaan Nobelin rauhanpalkinnon joulukuussa 2008 hän totesi, että ”rauha on tahdon asia”.
Lähimpänä meitä olevassa Venäjän-Ukrainan sodassa ei ole rauhan tahtoa tai edes rauhan tahdon murusia havaittavissa. Näyttää siltä, että jäljellä ko. sodassa on jäljellä pettävä toivo aivan kuten Pandoran lippaassa. Väkivaltainen sotaa lietsova rauhan haluaja on varmasti satuolento, mutta missä ovat rauhaa tahtovat valtionpäämiehet ja ‑naiset.
Vuosikymmeniä pohdittuani olen tullut siihen vakaumukseen, että riidan aloitus on helppoa, lopetus vaikeampaa. Tämä pätee isoihinkin riitoihin, jopa sotiin. Välttäkäämme moisia toimia.
Lopuksi totean, että Rantapohjan lukijat tai kirjoittajat eivät kykene maailman rauhaa takaamaan tai aikaansaamaan. mutta toimikaamme rauhaisasti omissa oloissamme ja toimissamme niin joulun alla ja aikana, itse asiassa aina.
Risto Säkkinen, Iin valtuutettu, SDP