Joulutohinat pyörivät jo täydellä höyryllä, mutta samaan aikaan meitä muistutetaan myös toisenlaisesta valmistautumisesta – varautumisesta arkea mullistaviin häiriöihin ja kriiseihin. Näitä voivat olla pitkät sähkö- ja vesikatkot, häiriöt internetin ja pankkipalveluiden toimivuudessa, myrskyt, pandemia sekä sotilaallinen konflikti.
Viranomaiset ovat äskettäin päivittäneet kansalaisille suunnatut varautumisohjeet, jotka löytyvät muun muassa verkosta suomi.fi-sivustolta. Ohjeissa muistutetaan vähintään kolmen päivän kotivarasta. Yhteiskunnan häiriötilanteiden varalle kotoa tulisi löytyä vettä, säilyviä elintarvikkeita, lääkkeitä, hygieniatarvikkeita, ruokaa lemmikkejä varten sekä hieman käteistä rahaa. Kotivaraan kannattaa varata ruokatarpeita, joita muutoinkin voi käyttää arjessa, ja tätä “pahan päivän varaa” voi täydentää sitä mukaa kuin se hupenee. Näin ruoka ei pääse vanhenemaan ja joudu haaskioon.
Sähkökatkot tulivat paikoin todeksi viime viikkoisen Jari-myrskyn aikana. Myös marraskuun pimeys muistuttaa, kuinka tärkeää on varautua valon ja yhteyksien ylläpitoon. Kotivaraan kannattaa sisällyttää paristokäyttöinen taskulamppu ja radio sekä varavirtalähde puhelimen lataamiseen.
Varautuminen ei lisää kriisien tai häiriöiden todennäköisyyttä, mutta vara ei venettä kaada. Viisautta on valmistautua myös sellaisiin skenaarioihin, joita emme toivo kohtaavamme. Tämä ei tarkoita hysteriaa eikä hamstraamista, vaan järkevää ennakointia.
Koronapandemia antoi meille oppitunnin varautumisesta – tuolloin tosin sorruttiin hamstraukseen, kun kauppojen hyllyt tyhjenivät vessapaperista ja tietyistä kuivaelintarvikkeista.
Uutisten mukaan Ruotsissa jaetaan koteihin painettu kriisinvarautumisopas otsikolla “Jos kriisi tai sota tulee.” Otsikon rajumpaa sävyä perustellaan sillä, että ruotsalaisia halutaan “herätellä” poikkeustilanteisiin. Suomalaisia pidetään maailmalla varautumisen erikoiskansana – onhan meillä pitkä kokemus sopeutumisesta ja selviytymisestä. Muistutus ei silti ole koskaan pahitteeksi.
auli.haapala(at)rantapohja.fi