Maailman arvokkain kello ‑taideteosta aletaan rakentaa tammikuussa entisellä Oravan koululla Kellossa. Taiteilijat Tellervo Kalleinen<
Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden yksi merkittävimmistä tuotannoista on Climate Clock, (ilmastokello), joka muodostaa vuonna 2026 pysyvän julkisen taiteen reitin. Sen varrelle sijoitetaan kaikkiaan seitsemän taideteosta, jotka kytkeytyvät luontoon ja ilmastonmuutoksen teemaan. Yksi niistä on Maailman arvokkain kello, “elektromekaanis-digitaalinen hybridikello”, jonka tunti‑, minuutti- ja sekuntiviisareihin tallennetaan video-otoksia arvokkaista hetkistä oululaisten arjessa ja luonnossa.
Taideteoksesta tekee taiteilijoiden mukaan maailman arvokkaimman se, että sen arvoa ei voi mitata rahassa; alueen asukkaat antavat sen tekemiseen aikaa ja lahjoittavat siihen arvokkaita hetkiään.
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen kutsuivat syksyn aikana alueen asukkaita mukaan kertomaan omista arvokkaista hetkistä arjessa eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Syksyn aikana järjestettiin viisi Illallinen kahdelletoista ‑tilaisuutta yhteistyössä Arctic Food Lab ‑ohjelman kanssa. Kiimingissä kokoonnuttiin Koitelin tunnelmatuvalla, Ylikiimingissä yhteisötilassa, Yli-Iissä Kierikissä ja Martinniemessä Martinhovissa sekä Oulunsalossa.
Viimeisin illallinen järjestettiin marraskuun alussa Martinhovissa. Osallistujat nostivat esiin merkityksellisiä asioita luonnossa, kuten meren jään, joka ilmastonmuutoksen myötä ei tulevaisuudessa ole enää itsestäänselvyys. He kertoivat saavansa elämyksiä lintujen kevät- ja syysmuuttojen seuraamisesta sekä metsien monimuotoisuudesta. Arjen kohokohtina voivat toimia yhtä lailla hetki virtaavaa jokimaisemaa katsellen kuin rauhallinen tuokio kirjan ja kahvikupin äärellä.
Taideteoksen yhteisölliseen suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvat asukkaiden lisäksi myös luontoasiantuntijoita ja alueen STEAM-kouluja. STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, and Mathematics) on kokoava yhteisö, joka edistää luovuutta yhdistämällä taidetta, mediaa, tiedettä ja teknologiaa.
Maailman arvokkain kello ‑teokseen tallennetaan video-otoksina 60 minuutin pituista arvokasta arjen tilannetta, 60 sekunnin mittaista erityishetkeä sekä 12 kallisarvoista luontohetkeä. Sekuntiviisareiden hetkiksi valikoidaan asukkaiden itse kännykällä kuvaamia taltiointeja. Ensi vuoden aikana myös tuotannon kuvaustiimi kuvaa otoksia alueella.
– Kellon rakentamista varten meillä on huone varattuna entisen Oravan koulun tiloista koko ensi vuoden ajaksi. Kellonrakennustiimiin voi vielä liittyä mukaan, mikäli fyysiseen kelloon liittyvät tekniset kysymykset tai rakentaminen kiinnostaa. Luvassa on yhteisöllistä ongelmanratkaisua ja kivaa yhdessä tekemistä, ja aina on tarjolla myös purtavaa ja kahvia, Tellervo Kalleinen vinkkaa.
Tiimiläiset tapaavat Oravan koululla kerran kuukaudessa teknisestä toteutuksesta vastaavan Oliverin johdolla, ja myös Tellervo on mukana. Tällä hetkellä ilmoittautuneita on puolenkymmentä, ja mukaan mahtuu vielä. Ilmoittautumiset kellonrakennustiimiin ja aikalahjoituksiin voi tehdä verkkolomakkeen kautta 15.12. asti. Lisää tietoa ja linkki löytyy osoitteessa: https://oulu2026.eu/climate-clock/
Aikalahjoitus tarkoittaa asukkaiden omaa kännykkäkuvausta merkityksellisestä hetkestä. Ensi vuoden aikana myös tuotannon kuvaustiimi kiertää ja kuvaa eri alueilla ja kohteissa.
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen on helsinkiläinen taiteilijaduo. He yhdistävät useita erilaisia taidemuotoja ja lähestymistapoja, kuten elokuvaa, performanssia, pelisuunnittelua, kokeellista koulutusta, fasilitointia ja sosiaalista arkkitehtuuria. Heidät tunnetaan erityisesti osallistavista taideprojekteistaan, kuten Valituskuoroista.
Maailman arvokkain kello ‑hybriditaideteos paljastetaan kesällä 2026 Oulussa, jonka jälkeen sitä kierrätetään eri alueella ja esitellään yleisölle. Lopullisesti kello sijoitetaan sisätiloihin todennäköisesti kanta-Oulun alueelle. Kellosta tulee vähintään kahden metrin korkuinen.
Climate Clock taidereitin kuusi muuta pysyvää taideteosta sijoitetaan Haukiputaalle, Kiiminkiin, Ylikiiminkiin, Yli-Iihin, Oulunsaloon ja Ouluun luonnonympäristöihin kuten metsiin ja jokien rannoille ilmentämään paikallista ylpeyttä luonnosta ja ajatuksia luontoyhteyden säilyttämisestä ja vahvistamisesta. Taideteosten taiteilijat julkistetaan ensi vuoden puolella, kertoi tuottaja Kaisa Kerätär Oulu2026-tiimistä. Myöhemmin ratkeavat myös kaikkien taideteosten sijoituspaikat.