Paljosta on Orpon hallitusta moitittu, mutta nyt voi ihan kehaistakin. Hallituksella on tavoitteena säädellä lailla kännyköiden käyttöä peruskoulussa ja se on hyvä asia. Puhelimia ei saisi käyttää opetuksen aikana. Käyttö olisi sallittua välituntien ja ruokailujen aikana ja silloin, jos opettaja tai rehtori sallisi sen oppimistarkoituksessa tai terveyteen liittyvistä syistä.
Kännyköiden ja muiden mobiililaitteiden käyttö on ollut riesa joissain kouluissa ja joissain luokissa. Tiedossa toki on, että monissa kouluissa asia on ollut järjestyksessä, mutta silti on hyvä että asiasta sorvataan lain tasolla. Se antaa selkänojaa ja työrauhaa kouluille ja opettajille. Ja toivottavasti oppilaillekin tilanne selkeytyy. Lainsäätäjä voisi pohtia myös sitä olisiko puhelinten käyttö kiellettävä poikkeuksia lukuunottamatta myös koulupäivän taukojen aikana.
Puhelimet ja niiden sovellukset voivat olla todella koukuttavia ja nuori (ja miksei aikuinenkin) saattaa viettää puhelimen ääressä päivittäin tuntikausia. Tällainen viihdekäyttö on levinnyt oppitunneillekin. Kun ennen luettiin tunnilla sarjakuvia salaa pulpetin suojassa, niin nyt monen lapsen ja nuoren huomio on kännykässä.
Esimerkiksi Norjassa ja Englannissa puhelinkiellolla on havaittu myönteinen vaikutus koululaisten oppimistuloksiin. Myös koulukiusaaminen on vähentynyt.
Puhelimen tarjoamasta maailmasta voi tulla todella riippuvaiseksi ja sen sisällöllä on kiistattomia vaikutuksia mielentilaan ja varmasti ‑terveyteenkin. Olen itse ollut todistamassa tilannetta, jossa nuori tyttö sai raivokohtauksen, kun hänen puhelimensa otettiin pois ja jokin viihdehetki jäi kesken. Vanhemman oli annettava laite takaisin lapsen rauhoittamiseksi.
Koulussa tarvitaan pitkäjänteistä keskittymistä. Puhelinten sovellukset puolestaan voivat totuttaa nuoria ja lapsia siihen, että keskittymistä vaaditaan vain muutamasta sekunnista muutamiin kymmeniin sekunteihin. Jonain päivänä saamme tietää, mitä kännyköiden liiallinen käyttö aiheutti lasten ja nuorten aivoille.
Vanhemmillakin on vastuunsa. Kuinka moni välittää ja tietää, millaisessa maailmassa oma koululainen seikkailee puhelimellaan tai muulla älylaitteella.