Kas­vua näky­vis­sä maa­kun­nan yrityksissä

Yrit­tä­jien usko oman lii­ke­toi­min­tan­sa kas­vuun on Poh­jois-Poh­jan­maal­la kas­va­nut vii­me vuo­teen ver­rat­tu­na. Näin ker­ro­taan Poh­jois-Poh­jan­maan Yrit­tä­jien kyse­ly­tut­ki­muk­sen tulok­sis­ta. Vas­taa­jis­ta perä­ti 72 % uskoo lii­ke­vaih­ton­sa pysy­vän sama­na tai kas­va­van ensi vuon­na vähin­tään 19 %, kun vii­me vuon­na vas­taa­va luku oli 61 %. Kyse­lyyn vas­ta­si 220 yrit­tä­jää maa­kun­nan alu­eel­ta. Vas­taa­jis­ta 31 % toi­mii yksi­ny­rit­tä­ji­nä ja loput ovat työl­lis­tä­viä yri­tyk­siä. Kyse­lyl­lä halut­tiin sel­vit­tää yri­tys­ten tilan­net­ta, kas­vua sekä kas­vun kei­no­ja ja odo­tuk­sia vuo­del­le 2025.

Vas­taa­jis­ta 15 % enna­koi lii­ke­vaih­ton­sa pai­nu­van mii­nuk­sel­le. Euro­mää­räi­set lii­ke­vaih­don kas­vuo­do­tuk­set ovat kas­va­neet edel­li­sen vuo­den 34 000 euros­ta 61 000 euroon. Uute­na kysy­myk­se­nä kysyt­tiin kulu­van vuo­den ennus­tet­ta yri­tyk­sen tulok­ses­ta. Tap­piol­lis­ta tulos­ta odot­taa 19 % vas­taa­jis­ta ja 81 % odot­taa voi­tol­lis­ta tulosta.

Maa­kun­nan yri­tys­ten kas­vu­ha­kui­suus on mal­til­li­sem­paa aiem­paan ver­rat­tu­na. Vii­me vuon­na 60 % ilmoit­ti ole­van­sa joko voi­mak­kaas­ti kas­vua hake­via tai mah­dol­li­suuk­sien mukaan kas­va­via yri­tyk­siä, tämän vuo­den kyse­lys­sä vas­taa­va luku on 53 %. Voi­mak­kain­ta kas­vu­ha­kui­suus on teol­li­suu­den toi­mia­lal­la (92 %) ja mal­til­li­sin­ta kul­je­tuk­sen toi­mia­lal­la (36 %).

Mal­til­li­ses­ta kas­vu­ha­kui­suu­des­ta huo­li­mat­ta seu­raa­van vuo­den lii­ke­vaih­to-odo­tuk­sis­sa on myön­tei­siä näky­miä. Vas­taa­jis­ta 11 % odot­taa lii­ke­vaih­ton­sa pysy­vän kulu­van vuo­den tasol­la, perä­ti 74 % odot­taa posi­tii­vis­ta lii­ke­vaih­don muu­tos­ta ja vain 15 % lii­ke­vaih­don supis­tu­mis­ta, kun vas­taa­va luku vii­me vuon­na oli 28 %.

Kas­vua rajoit­ta­vis­ta teki­jöis­tä yrit­tä­jän oma jak­sa­mi­nen nousee edel­leen kes­kei­sim­mäk­si kas­vun esteek­si, tämän mai­nit­si 45 % vas­taa­jis­ta, edel­li­ses­sä kyse­lys­sä vas­taa­va luku oli 39 %. Seu­raa­vak­si tär­kein kas­vun rajoi­te oli kil­pai­lu­ti­lan­ne (31 %). Osaa­van työ­voi­man löy­tä­mi­sen vai­keus on edel­leen mer­kit­tä­vä kas­vun este, täs­sä kyse­lys­sä sen mai­nit­si 30 % vas­taa­jis­ta. Myös kysyn­nän riit­tä­mät­tö­myys on haas­tee­na (25 %). Vero­tuk­sen vai­ku­tuk­set oli­vat nous­seet mer­kit­tä­väs­ti. Vas­taa­jis­ta 24 % mai­nit­si vero­tuk­sen kas­vun esteek­si, kun vii­me vuon­na vas­taa­va luku oli 17 %.

Kai­kis­ta vas­taa­jis­ta 63 % aikoo pitää hen­ki­lös­tön mää­rän ennal­laan ja vain 7 % tulee vähen­tä­mään hen­ki­lö­kun­nan mää­rään­sä vuo­den 2025 aika­na. Vas­taa­jis­ta 30 % aikoo lisä­tä työn­te­ki­jöi­den mää­rää, vas­taa­va luku vii­me vuon­na oli 26 %. Työn­te­ki­jä­mää­rän odo­tus tar­koit­taa kes­kiar­vo­na yhtä uut­ta työ­paik­kaa vas­taa­jaa koh­ti, kun vas­taa­va kes­kiar­vo oli vii­me vuon­na 0,5 uut­ta työ­paik­kaa vas­taa­jaa kohti. 

Yksit­täi­sis­tä alois­ta eni­ten tar­vet­ta on suo­rit­ta­vaan työ­hön, esim. tuo­tan­non ja asen­nuk­sen teh­tä­viin. Mui­na aloi­na mai­nit­tiin mm. markkinointi/myynti/asiakaspalvelu sekä raken­ta­mi­sen toimiala.