Lii­ke- ja asuin­ker­ros­ta­lo huu­to­kau­pat­ta­va­na Hau­ki­pu­taan Kirkkotiellä

Haukiputaan keskustaajamassa rakentaminen ja kysyntä on keskittynyt asuntorakentamiseen Länsituuleen ja Länsikehän varteen. Viimeisen puolen vuosikymmenen aikana kysyntää ei ole ollut liike- ja asuinrakentamiselle keskeiselle paikalle Kirkkotien (kuvassa keskellä oikealla) varteen. Kuva: Joona Karjalainen.

Hau­ki­pu­taal­la Kirk­ko­tie 2:ssa sijait­se­va Kiin­teis­tö Oy Hau­ki­pu­taan Sam­pon asuin‑, lii­ke- ja toi­mis­to­ra­ken­nus on myy­tä­vä­nä huutokaupat.com ‑sivus­tol­la. Koh­det­ta kaup­paa ulosottoviranomainen.

Kiin­teis­tön pin­ta-ala on 2810 m². Kiin­teis­töl­lä sijait­see vuon­na 1966 val­mis­tu­nut kak­si­ker­rok­si­nen asuin-lii­ke­ta­lo sekä eril­li­nen autotalli/ talous­ra­ken­nus. Koh­de sijait­see ensim­mäi­se­nä oikeal­la lii­ken­neym­py­räs­tä Kirk­ko­tiel­le kään­nyt­täes­sä. Vas­ta­pää­tä sijait­see torialue.

Kiin­teis­tö on myyn­nis­sä verk­ko­huu­to­kau­pas­sa ulos­mi­tat­tu­jen lii­ke- ja asuin­kiin­teis­tö­jen osas­tol­la. Koh­de myy­dään nos­to­ra­jouk­sin niin, että läh­tö­hin­ta on 150 000 euroa ja mini­mi­ko­ro­tus 500 euroa. Huu­to­kaup­pa päät­tyy 30.10. Osto­tar­jouk­sen voi osta­jaeh­do­kas toi­mit­taa ulos­ot­to­lai­tok­sel­le myös kir­jal­li­se­na osto­tar­jouk­se­na 28.10. men­nes­sä. Ulos­ot­to­mies päät­tää kor­keim­man tar­jouk­sen hyväk­sy­mi­ses­tä tai hylkäämisestä.

Mah­dol­li­sen myyn­nin jäl­keen kiin­teis­töön koh­dis­tu­vat vuo­kra­so­pi­muk­set säilyvät.

Hau­ki­pu­taan Sam­mon omis­ta­ma kiin­teis­tö on ollut

huu­to­kau­pat­ta­va­na Huutokaupat.com-sivustolla jo elo­kuus­sa 2024. Kiin­teis­töön tul­lut kor­kein tar­jous kui­ten­kin hylät­tiin lii­an alhaisena.

Hau­ki­pu­taan Kirk­ko­tiel­lä tuli voi­maan ase­ma­kaa­van muu­tos vuon­na 2018. Kaa­va­muu­tok­sen yhtey­des­sä Kiin­teis­tö Oy Hau­ki­pu­taan Sam­mon kans­sa Oulun kau­pun­ki teki maan­käyt­tö­so­pi­muk­sen. Ase­ma­kaa­van muu­tok­ses­sa ton­tin raken­nusoi­keus lisään­tyi mah­dol­lis­ta­maan 2500 k‑m2 suu­rui­sen asuin­ker­ros­ta­lon ja lii­ke­ra­ken­nuk­sen rakentamisen.

Maan­käyt­tö­so­pi­muk­ses­sa sovit­tiin raken­ta­mis­vel­vol­li­suu­des­ta nel­jän vuo­den kulues­sa sii­tä, kun ase­ma­kaa­va tuli lain­voi­mai­sek­si ja 65 000 sopi­mus­kor­vauk­ses­ta kun ase­ma­kaa­van mukai­sel­le raken­ta­mi­sel­le hae­taan raken­nus­lu­paa, kui­ten­kin viimeistään

kol­men vuo­den kulues­sa ase­ma­kaa­van muutoksen

lain­voi­mais­tu­mi­ses­ta.

Yhtiön teke­män hake­muk­sen perus­teel­la yhdys­kun­ta­lau­ta­kun­ta päät­ti vuon­na 2021 raken­ta­mis­vel­vol­li­suusa­jan ja sopi­mus­kor­vauk­sen mak­sua­jan jat­ka­mi­ses­ta vuo­den 2024 lop­puun saak­ka. Mark­ki­na- ja maa­il­man­ti­lan­teen joh­dos­ta raken­ta­mi­nen on ollut lähes pysäh­dyk­sis­sä, eikä raken­ta­mis­han­ket­ta ole ollut mah­dol­lis­ta käyn­nis­tää ole­mat­to­man kysyn­nän vuok­si, eikä hank­keel­le ole löy­det­ty sopimuskumppania.

Tämän vuo­den elo­kuus­sa Kiin­teis­tö Oy Hau­ki­pu­taan Sam­po haki Oulun kau­pun­gil­ta jat­koa maan­käyt­tö­so­pi­muk­sen mukai­sen ton­tin raken­ta­mis­vel­vol­li­suu­del­le vuo­den 2029 lop­puun saak­ka ja maan­käyt­tö­so­pi­muk­sen mukai­ses­ta 65 000 euron sopi­mus­kor­vauk­ses­ta luopumiselle.

Oulun kau­pun­gin­hal­li­tus päät­ti 14. loka­kuu­ta, että kiin­teis­tön huu­to­kau­pan edis­tä­mi­sek­si maan­käyt­tö­so­pi­muk­sen sisältyvästä

raken­ta­mis­vel­vol­li­suu­des­ta on täs­sä tapauk­ses­sa mahdollista

luo­pua, mut­ta kiin­teis­tön osta­jal­le siir­tyy täs­tä huo­li­mat­ta tontin

lisään­ty­neen arvon perus­teel­la perit­tä­vä sopimuskorvaus.

Perus­te­lu­na on, että maan­käyt­tö- ja raken­nus­lain mukaan ase­ma­kaa­voi­tet­ta­van alu­een maa­no­mis­ta­jal­la, jol­le ase­ma­kaa­vas­ta aiheu­tuu mer­kit­tä­vää hyö­tyä, on vel­vol­li­suus osal­lis­tua kun­nal­le yhdys­kun­ta­ra­ken­ta­mi­ses­ta aiheu­tu­viin kustannuksiin.

Kirk­ko­tie 2 kiin­teis­tön kehit­tä­mi­nen uut­ta ase­ma­kaa­vaa vastaavaksi

vaa­tii nykyi­sen kiin­teis­tön purkamista.

Kysei­sel­lä ase­ma­kaa­va­muu­to­sa­lu­eel­la Kirk­ko­tien alu­eel­la sijait­see myös enti­nen Hau­ki­pu­taan kun­nan­vi­ras­ton tont­ti, joka on ollut tyh­jil­lään sii­tä asti, kun viras­to­ta­lo puret­tiin vuon­na 2016. Tämän jäl­keen tont­ti on ollut ker­ran vuo­krat­tu­na raken­nus­liik­keel­le ja toi­sen ker­ran varat­tu­na toi­sel­le raken­nus­liik­keel­le, mut­ta hank­keet eivät ole käyn­nis­ty­neet vähäi­sen kysyn­nän vuoksi.

Vii­mei­sim­män kuvion mukaan pai­kal­le oli­si mah­dol­li­ses­ti tulos­sa pal­ve­lua­su­mi­seen liit­ty­vä tonttihaku.