Huuh­te­le suu vedel­lä ja ksy­li­to­lia perään

Kaup­po­jen hyl­lyt pur­sua­vat toi­nen tois­taan hou­kut­te­le­vam­man näköi­siä ener­gia- ja hyvin­voin­ti­juo­mia, jot­ka ovat herät­tä­neet jo pidem­pään myös yhä nuo­rem­pien mie­len­kiin­non. Ter­vey­den ja hyvin­voin­nin lai­tos suo­sit­taa, että kau­pat eivät myi­si ener­gia­juo­mia alle 15-vuo­tiail­le, mut­ta moni nii­tä sii­tä huo­li­mat­ta onnis­tuu saa­maan käsiin­sä. Vähä­ka­lo­ri­set ener­gia­juo­mat ovat myös eten­kin nuor­ten aikuis­ten suo­sios­sa, mut­ta ter­veel­li­se­nä mark­ki­noi­dut juo­mat eivät kui­ten­kaan ole vält­tä­mät­tä niin­kään ter­veel­li­siä hampaille. 

Juo­mien hap­pa­muus vau­rioit­taa eri­tyi­ses­ti vie­lä kas­va­vas­sa iäs­sä ole­vien nuor­ten ham­mas­kiil­let­tä. Pit­kään Hau­ki­pu­taal­la ham­mas­lää­kä­ri­nä toi­mi­nut Ari Koleh­mai­nen tote­aa, että kiil­teen kulu­mi­nen ilme­nee vär­jäy­ty­mien lisäk­si vihlontana.

– Vih­lon­ta­oi­rei­ta on nykyi­sin enem­män ja se on kiusal­li­nen vai­va. Taus­tal­ta voi löy­tyä limu­koi­den ja ener­gia­juo­mien lisään­ty­nyt kulu­tus, Koleh­mai­nen sanoo.

Suun ph- eli hap­pa­muusar­vo on ylei­ses­ti 5,5–7, eli lähel­lä neut­raa­lia. Duo­deci­min mukaan veden ph-arvo on lähel­lä kah­dek­saa ja mai­to on pik­kui­sen alle seit­se­män. Ham­ma­se­roo­sio­vaa­ra on sil­loin, jos juo­man ph on alle 5,5. Soke­ria tai hai­tal­li­sia hap­po­ja sisäl­tä­vien limu­koi­den ja ener­gia­juo­mien ph-arvo on alle 3. 

– Myös ihan appel­sii­ni­me­hul­la saa ham­paat vih­lo­maan, Koleh­mai­nen lisää.

Euroo­pan elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­ton sel­vi­tyk­sen mukaan nuo­ril­le tär­keim­mät ener­gian­juo­mien köyt­tö­syyt ovat tar­ve saa­da ener­gi­aa ja tar­ve pysyä hereil­lä. Koleh­mai­nen on samoil­la linjoilla.

– Kyse voi olla myös tavas­ta tai riip­pu­vuu­des­ta. Nyky­ään ener­gi­aa hae­taan nopeas­ti eri juo­mis­ta, kun sitä pitäi­si hakea ennem­min­kin hyvän ravin­non kaut­ta. Vii­sain­ta oli­si jät­tää ener­gia­juo­mien naut­ti­mi­nen kokonaan.

Mikä­li ham­ma­se­roo­sio ei ole pääs­syt vie­lä ham­mas­kiil­teen läpi, asial­le on vie­lä teh­tä­vis­sä jotain. Koleh­mai­nen ker­too, että mikä­li eroo­sio ker­ke­ää pääs­tä syvem­mäl­le ham­paa­seen, sil­le on vai­kea teh­dä ilman poraa mitään.

Perus­kou­lun 8. luok­ka­lai­set kut­su­taan vii­mei­se­nä ikä­ryh­mä­nä koko ikä­luo­kan kat­ta­vaan ham­pai­den- ja suun­ter­veys­tar­kas­tuk­seen. Sen jäl­keen ham­mas­tar­kas­tuk­siin tulee hakeu­tua itse ja Suo­men Ham­mas­lää­kä­ri­liit­to muis­tut­taa, että van­hem­mil­la on iso roo­li las­ten ja nuor­ten ham­pai­den hyvinvoinnissa.

Mut­ta mitä­pä jos nii­tä ener­gia- ja hyvin­voin­ti­juo­mia ja limu­koi­ta halu­aa edel­leen naut­tia? Koleh­mai­nen tote­aa, että suu oli­si hyvä huuh­del­la vedel­lä juo­mien naut­ti­mi­sen jäl­keen. Hän lisää, että fluo­ri­val­mis­teil­la on merkitystä.

– Hap­po­hyök­käyk­sen voi kat­kais­ta ksy­li­to­li­pur­kal­la tai pastillilla.

Koleh­mai­nen myös muis­tut­taa ham­pai­den pesun tär­key­des­tä ja hänes­tä säh­kö­ham­mas­har­ja on ehdot­to­mas­ti parem­pi put­sa­ri kuin perin­tei­nen ham­mas­har­ja. Säh­kö­ham­mas­har­jal­la pää­see han­ka­lam­piin paik­koi­hin ja se paran­taa ike­nien kuntoa.

– Tie­ten­kin jos väri­näs­tä ei pidä, perin­tei­nen­kin ham­mas­har­ja käy. Pää­asia, että ham­paat tulee pestyä.