Yli­kii­min­kiin pal­kin­to hengenpelastajalle

Pelastuspäällikkö Harri Pyyhtiä (vasemmalla), pelastusjohtaja Petteri Jokelainen, Uroteko-palkinnon saanut Hannu Harjula ja palomestari Antti-Juhani Ervasti, joka teki esityksen palkinnon saajasta.Pelastuspäällikkö Harri Pyyhtiä (vasemmalla), pelastusjohtaja Petteri Jokelainen, Uroteko-palkinnon saanut Hannu Harjula ja palomestari Antti-Juhani Ervasti, joka teki esityksen palkinnon saajasta.Kuva: Minna Koskela

Poh­jois-Poh­jan­maan pelas­tus­lai­tos on myön­tä­nyt Uro­te­ko-pal­kin­non Han­nu Har­ju­lal­le, joka ris­kee­ra­si oman hen­ken­sä pelas­taak­seen nai­sen veden varas­ta Kii­min­ki­joel­la Ylikiimingissä.

Tapah­tu­mat sai­vat alkun­sa vii­me vuo­den elo­kuus­sa, kun nai­nen oli läh­te­nyt mök­ki­ran­nan lai­tu­ril­ta uimaan ja jos­tain syys­tä jou­tu­nut vir­ran vie­mäk­si. Ran­nal­la ollut Han­nu Har­ju­la havait­si tilan­teen ja läh­ti auttamaan.

Har­ju­la pää­si uimal­la veden alle vajon­neen nai­sen luok­se ja sai nos­tet­tua hänet pin­nal­le. Nai­nen ei enää hen­git­tä­nyt, joten Har­ju­la puhal­si usei­ta ker­to­ja ilmaa nai­sen keuh­koi­hin. Tämän ansios­ta nai­nen alkoi itse hengittää.

Har­ju­la pää­si kovas­sa vir­ras­sa lähei­sen saa­ren ran­ta­ve­teen. Hän piti toi­sel­la kädel­lään kiin­ni saa­ren kas­vus­tos­ta ja toi­sel­la kädel­lä nai­ses­ta. Saa­reen nouse­mi­nen oli mah­do­ton­ta, kos­ka poh­ja oli liu­kas ja mutai­nen. Har­ju­la oli pidel­lyt itse­ään ja nais­ta pin­nal­la noin 20 minuu­tin ajan sii­hen saak­ka, että Yli­kii­min­gin pelas­tusyk­sik­kö oli kohteessa.

Uro­te­ko-pal­kin­nol­la huo­mioi­daan onnet­to­muus- ja vaa­ra­ti­lan­teis­sa eri­tyi­sen ansiok­kaas­ti ja uhrau­tu­vas­ti toi­mi­nei­ta. Pal­kin­non on suun­ni­tel­lut iiläi­nen kuva­tai­tei­li­ja San­na Koi­vis­to.