“Niil on paperit ja luvat ja valkiat käjet ja lipevä on käynti lärven, minä kun niille selkäni käänsin, ne herrat veivät järven.” Noin laulaa Mikko Alatalo hittikappaleessaan Leuhkat eväät. Laulu tuli mieleeni lukiessani Rantapohjassa tänään julkaistavaa, Anu Kauppilan kirjoittamaa juttua Itä-Suomen yliopiston kyselytutkimuksesta. Siinä selvitettiin sitä kokevatko esimerkiksi tuulivoimakuntien asukkaat saavansa äänensä kuuluviin, kun alueitten luonnonvarojen hyödyntämistä suunnitellaan.
Mitä nämä luonnonvarat voivat olla. Esimerkiksi alueita, joissa tuuliolosuhteet ovat hyvät, malmiesiintymiä ja mikseipä myös sähkölinja-alueita. Joukkoon on laskettava myös vesivoima, jonka rakentaminen on vaikuttanut erittäin voimakkaasti esimerkiksi Iijoki- ja Oulujokivarren ihmisten elämään.
Luonnonvaroja on hyödynnetty Rantapohjankin alueella runsaasti. Ii on tunnettu vesi- ja tuulivoimakunta, mutta tuulivoimaa suunnitellaan nyt myös syvemmälle maakuntaan, esimerkiksi Ylikiiminkiin. Perämerelle Iin edustalle suunnitellaan merituulivoimaa ja jonain päivänä Rantapohjan alueen läpi tullee kulkemaan vetyputki. Luonnonvarojen hyödyntämishankkeisiin voi laskea myös Oulun kaupungin pyrkimyksen saada pohjavettä herkältä Viinivaaran alueelta.
Itä-Suomen yliopiston kyselytutkimus tuotti päätelmän, jonka mukaan maaseudulla elävät kokevat, ettei heillä ole todellisia mahdollisuuksia vaikuttaa luonnonvarojen käyttöön alueilla. Heitä kuullaan, muttei kuunnella, oli monien vastaajien kokemus. Kuulemisiinhan on lakisääteisiä menettelyjä, mutta toinen asia on, kuinka paljon niillä on lopulta vaikutusta esimerkiksi voimalahankkeiden lopputuloksiin. Oma kysymyksensä on se, kuka korjaa suurimman hyödyn luonnonvarojen käytöstä. Onko se esimerkiksi tuulivoimalayhtiö, jonka oikea omistaja voi olla ulkomainen rahasto. Alueitten asukkaat saattavat hyötyä jonkin verran verotuloista ja voimala-alueitten vuokratuloista. Kokemus voi kuitenkin olla se, että haitat jäävät alueille ja suurimman hyödyn korjaa joku jossain kaukana.
Suomi tarvitsee varmasti investointeja ja siirtymää kohti vihreää energiaa. Niidenkin toteuttamisessa kannattaa toimijoiden pitää mielessä syvällä suomalaisessa sielussa oleva luonteenpiirre: halu toteuttaa ja kokea oikeudenmukaisuutta.