Kul­je­tusa­la menos­sa koh­ti parempaa

Suo­men Kul­je­tus ja Logis­tiik­ka SKAL ry:n baro­met­ri­ky­se­lyt jäse­ny­ri­tyk­sil­le kuvaa­vat logis­tii­kan nyky­ti­laa ja tule­vai­suu­den odo­tuk­sia. Tämän syk­syn SKAL Kul­je­tus­ba­ro­met­ris­sä ennus­teet kul­je­tus­ten kysyn­näs­tä ja lii­ke­vaih­dos­ta ovat edel­leen mii­nus­merk­ki­siä, mut­ta ver­rat­tu­na esi­mer­kik­si vuo­den takai­seen suun­ta on sel­keäs­ti ylös­päin. Kyse­lyyn vas­ta­si 529 kul­je­tus­yri­tys­tä. Arviot ker­to­vat talou­den piristymisestä.

– Ajat ovat edel­leen vai­keat, mut­ta näky­mät eivät ole yhtä syn­kät kuin vii­me vuon­na. Kul­je­tus­ka­lus­ton ja hen­ki­lös­tön mää­rä näyt­täi­si ole­van lisään­ty­mään päin, mikä ker­too aina valoi­sam­mis­ta odo­tuk­sis­ta, kuvaa SKA­Lin puheen­joh­ta­ja Jari Väli­kan­gas.

Vuo­den takai­seen näh­den myös odo­tuk­set lii­ke­vaih­don ja kan­nat­ta­vuu­den suh­teen ovat positiivisempia: 

– Kul­je­tus­sek­to­rin suh­dan­neo­do­tus on hyvä mit­ta­ri sii­tä, mitä Suo­men talou­des­sa tapah­tuu. Nyt pitäi­si var­mis­taa vakaa toi­min­taym­pä­ris­tö huo­leh­ti­mal­la esi­mer­kik­si ties­tön kun­nos­ta sekä koh­tuul­li­ses­ta ener­gian hin­nas­ta, sanoo Välikangas. 

Myös yri­tys­ten inves­toin­tiai­keet ovat hie­noi­ses­sa kas­vus­sa, ja uuteen kalus­toon inves­toi­vien yri­tys­ten osuus nousi pro­sent­tiyk­si­köl­lä ver­rat­tu­na vuo­den 2024 kah­teen aiem­paan barometriin. 

Autoi­hin inves­toi­vis­ta edel­leen 90 pro­sent­tia on valit­se­mas­sa käyt­tö­voi­mak­si die­se­lin. Kaa­suun inves­toi­vien yri­tys­ten osuus on kään­ty­nyt lie­vään las­kuun, säh­köön inves­toi­vien puo­les­taan pie­neen nousuun. 

– Kun yhteis­kun­nas­sa halu­taan voi­mak­kaas­ti vähen­tää lii­ken­teen pääs­tö­jä, vaa­tii se myös panos­tuk­sia ja var­sin­kin alku­vai­hees­sa kan­nus­tei­ta. Kaa­su- ja säh­kö­kuor­ma-auto­jen han­kin­ta­tu­ki on jo käy­tet­ty lop­puun ja uut­ta rahoi­tus­ta ei ole. Han­kin­ta­tuel­le on saa­ta­va jat­koa, huo­maut­taa toi­mi­tus­joh­ta­ja Ans­si Kujala. 

Kuja­la muis­tut­taa myös, että koti­mai­sen bio­kaa­sun käyt­tä­mi­nen ras­kaan lii­ken­teen käyt­tö­voi­ma­na on hyvä kei­no tava­ra­lii­ken­teen pääs­tö­jen vähen­tä­mi­seen. Bio­kaa­sun hyö­dyn­tä­mi­nen vah­vis­taa myös koti­mais­ta energiantuotantoa.