Hau­ki­pu­taan Heit­to koko­si eri aika­kausien pai­ni­jat koolle

Yli 30 hengen porukka Heiton painijoita kokoontui muistelemaan menneitä ja kertomaan painitarinoitaan. Kuvaan asettui mukaan myös kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä, joka tuli paikan päälle kertomaan Oulun kaupungin terveiset painijoille.Yli 30 hengen porukka Heiton painijoita kokoontui muistelemaan menneitä ja kertomaan painitarinoitaan. Kuvaan asettui mukaan myös kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä, joka tuli paikan päälle kertomaan Oulun kaupungin terveiset painijoille.

Vii­me lau­an­tai­na Hei­ton talol­le kokoon­tui yli 30 hen­gen jouk­ko eri ikä­luok­kien pai­ni­joi­ta. Hau­ki­pu­taan Heit­to oli kut­su­nut kool­le enti­siä ja nykyi­siä pai­ni­joi­ta. Tilai­suu­des­sa ihmi­set pää­si­vät muis­te­le­maan men­nei­tä ja ker­to­maan muun muas­sa omis­ta painimatkoistaan.

Pai­ni­ta­pah­tu­mil­le omi­nai­ses­ti tapah­tu­ma star­tat­tiin pun­ni­tuk­sel­la. Kun kaik­ki oli­vat käy­neet pun­ta­ril­la, oli puhei­den aika. Puhei­ta piti­vät muun muas­sa Hau­ki­pu­taan Hei­ton puheen­joh­ta­ja Ilk­ka Ukko­la ja Hei­ton pai­ni­jaos­ton puheen­joh­ta­ja Tane­li Oja­la. Oulun kau­pun­gin ter­vei­siä oli puheen muo­dos­sa ker­to­mas­sa kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen puheen­joh­ta­ja Mir­ja Veh­ka­pe­rä.

Puhei­den jäl­keen siir­ryt­tiin kah­vi­pöy­dän ääreen. Myö­hem­min Hei­ton kul­tai­sel­la ansio­mi­ta­lil­la pal­kit­tiin Osmo Hek­ka­la ja Juk­ka Ukko­la ansiok­kaas­ta seu­ra­työs­tä. Hek­ka­lal­le annet­tiin myös 80-vuo­tis­lah­ja. Lisäk­si jär­jes­tet­tiin pai­niai­hei­nen tie­to­kil­pai­lu ja läm­mi­tet­tiin sauna. 

Hau­ki­pu­taan Hei­ton puheen­joh­ta­ja Ilk­ka Ukko­la ker­too idean kokoon­tu­mi­sel­le tul­leen hänen tör­mät­ty­ään Eina­ri Suu­ta­riin ja Aimo Kärk­käi­seen.

– Rupe­sin sii­tä sit­ten miet­ti­mään, että oli­si mah­ta­vaa saa­da kokoon kaik­ki oman ikä­luo­kan pai­ni­jat. Sit­ten mie­tin vie­lä pidem­mäl­le, että mik­si ei otet­tai­si kaik­kia eri ikä­luok­kien pai­ni­joi­ta mukaan, Ukko­la kertoo.

Kokoon­tu­mi­sen pää­point­ti­na on Ukko­lan mukaan se, että näh­dään ihmisiä. 

– Pääs­tään näke­mään ihmi­siä ja muis­te­le­maan men­nei­tä. Samal­la kuul­laan myös, että mikä on tilan­ne täl­lä hetkellä.

Kokoon­tu­mi­seen osal­lis­tu­nei­den ikä­hai­ta­ri oli laa­ja. Nuo­rin osal­lis­tu­ja oli 18-vuo­tias Atte Suho­nen. Suho­nen on har­ras­ta­nut pai­nia lähes koko ikän­sä, sil­lä hän ker­too har­ras­ta­neen­sa jo 15 vuo­den ajan. Kirk­kaa­na Suho­sel­la on mie­les­sä vii­me kevään poh­jois­mai­den mes­ta­ruus alle 21-vuo­tiai­den sar­jas­sa. Suho­nen ker­too tilai­suu­den ole­van hieno.

– Todel­la kovia jät­kiä pää­see näke­mään tääl­lä, pal­jon itseä kovem­pia jät­kiä. He ovat niit­tä­neet pal­jon SM-menes­tys­tä, hän toteaa.

Ukko­la sanoo, että laa­jas­ta ikä­ja­kau­mas­ta huo­li­mat­ta jokais­ta osal­lis­tu­jaa yhdis­tää sama asia. Paini. 

– Saa­daan täl­lä tavoin luo­tua yhtei­söl­li­syyt­tä. Minul­la on seu­ran puheen­joh­ta­ja­na sel­lai­nen idea, että jär­jes­te­tään saman­lai­nen kokoon­tu­mi­nen myös muil­le lajeil­le. Pyrin puheen­joh­ta­ja­na luo­maan yhtei­söl­li­syyt­tä, Ukko­la kertoo.

Kokoon­tu­mi­nen tul­laan toden­nä­köi­ses­ti jär­jes­tä­mään vie­lä uudes­taan, mut­ta ei kui­ten­kaan kovin sään­nöl­li­ses­ti. Ukko­la ker­too, että sään­nöl­li­syys syö kapa­si­teet­tia osal­lis­tu­jis­ta. Hän arvioi, että täl­lai­nen kokoon­tu­mi­nen kan­nat­taa jär­jes­tää noin kah­den tai kol­men vuo­den välein.

Enti­nen pai­ni­ja Mau­no Sipo­la muis­taa omil­ta pai­nia­joil­taan kirk­kaim­pa­na poi­ka­sar­jan mes­ta­ruu­den vuon­na 1963. Sipo­la sanoo edel­leen seu­raa­van­sa pai­nia aktii­vi­ses­ti tele­vi­sios­ta ja myös välil­lä pai­kan pääl­lä, vaik­ka ei muu­toin ole toi­min­nas­sa mukana. 

Kokoon­tu­mi­nen on Sipo­lan mukaan hie­no tapah­tu­ma, jos­sa pää­see näke­mään van­ho­ja tut­tu­ja sekä enti­siä mestareita.

– Pal­jon on mes­ta­rei­ta tääl­lä, kovia tekijöitä.

Nuo­ril­le pai­ni­joil­le Sipo­la pai­not­taa har­joit­te­lun tär­keyt­tä. Hän sanoo, että omal­la koh­dal­la into har­joit­te­luun nousi yhä enem­män ja enem­män tulos­ten parantuessa.

Hei­ton pai­ni­jaos­ton puheen­joh­ta­ja Tane­li Oja­la ker­too Hei­ton pai­ni­vuo­den kulu­neen hyvin. Tuo­ree­na mie­les­sä on Niko Ter­vo­sen SM-hopea. 

– Nuo­ret Atte Suho­nen ja Eeli Oja­la ovat myös kovas­sa nousus­sa. Hei­dän kehi­tys­tään ja suo­ri­tuk­si­aan on ilo seu­ra­ta, Oja­la sanoo.

Hei­tol­la on Oja­lan mukaan hyvät nuor­ten pai­ni­ryh­mät. Oja­la arvioi, että nuo­ria har­ras­ta­jia voi­si kui­ten­kin olla enem­män­kin, jos saa­ta­vil­la oli­si parem­mat tilat. 

– Kah­den pai­ni­ma­ton tila oli­si opti­maa­li­sem­pi, kuin tämän het­ki­nen yhden maton harjoittelutila.

Pai­ni on kui­ten­kin Oja­lan mukaan kova laji, joka vaa­tii tie­tyn­lais­ta luon­net­ta. Osa nuo­ris­ta saat­taa hänen mukaan­sa vie­ras­taa esi­mer­kik­si sitä, että jokai­sel­le teh­dään pun­ni­tus. Oja­la halu­aa kui­ten­kin roh­kais­ta nuo­ria kokei­le­maan pai­nia myös eri lajeista.

– Pai­ni antaa hyvän poh­jan usei­siin eri lajei­hin. Pai­nis­sa opi­tuis­ta tai­dois­ta voi olla hyö­tyä myös monis­sa muis­sa lajeissa.