Tänään 90 vuotta täyttävä Esko Siika-aho on aktiivinen ja liikunnallinen seniori, jonka arkeen urheilu on kuulunut pienestä pojasta asti.
– Paljon on elämään mahtunut, ja päivä kerrallaan mennään. Olen onnellinen, että saan vielä nauttia liikunnasta, pääsen harrastuksiin ja voin päättää omista asioistani, päivänsankari toteaa hymyillen.
Kukaan ei voi tietää ennalta elämänsä kulkua, mutta hän uskoo oman kuntonsa olevan osaltaan liikuntaharrastusten ansiota. Viime kesänä hän yllätti saavuttamalla hopeaa kuulantyönnössä Aikuisurheiluliiton SM-kisoissa Oulussa.
– Päätin keväällä alkaa reenaamaan kotipihalla kolmikiloisella kivellä. Kisatulos oli 7,59 metriä, mutta ei se tulos ollut tärkeintä, vaan osallistuminen mukavan porukan kanssa, hän kuittaa. Aikoinaan hänen pääkilpalajinaan yleisurheilussa oli 800 metrin juoksu.
Kaikki voisi tänään olla toisin, jos kohtalo olisi määrännyt toisin Eskon ollessa 10-vuotias poikanen. Kodin lähellä Holstinmutkassa armeijan leiriä pitäneet saksalaiset sotilaat olivat juuri lähteneet perääntymään pohjoista kohti. Esko seisoi tien reunalla katselemassa, kun loukkaantunutta hevosta nostettiin kuljetusvaunuun. Yhtäkkiä saksalaisten kuorma-auto törmäsi häneen ja sinkosi pojan perunapellon laitaan.
– Heräsin lääninsairaalassa, jalka poikki ja vedossa. Eräänä yönä luulin nähneeni valkoisen enkelin. Myöhemmin selvisi, että kyseessä olikin kiviniemeläinen lotta, joka toi toipilaalle nisua ja puuroa hillosilmällä.
Luunpäät jalassa alkoivat luutua, mutta tilanne huononi, kun polvitaive alkoi märkiä. Sairaansijat olivat täynnä sodassa haavoittuneita, ja lääkäri päätti, että jalka on amputoitava. Isä ei kuitenkaan suostunut tähän, vaan päätti viedä pojan kotiin. Hän työnsi pojan vesikelkalla Oulun rautatieasemalle. Näin päästiin junalla Kellon asemalle ja kotiin.
Isä ryhtyi hoitamaan märkivää haavaa tikun nokkaan kiinnitetyllä selstoffilla, jonka hän kasteli kirkkaaseen viinaan. Jalka parani lopulta, mutta toipuminen vei kokonaisuudessaan vuoden.
Talvisodan syttyessä Esko Siika-aho oli 5‑vuotias. Perheessä oli kymmenen lasta, joista neljä lähetettiin sotalapsina Ruotsiin. Isä oli rintamalla, mutta palasi hengissä kotiin.
– Venäläisten pommikoneet lensivät niin matalalla Oulua pommittamaan, että jopa lentäjän kasvot saattoi erottaa. Yksi pommi putosi Herukkaan kirkon liepeille ja toinen meren jäälle. Aina hälytyksen tullessa juoksimme lakana korvissa kuusikkoon, missä oli havuilla peitetty kuoppa pommisuojana.
Kun saksalaiset karkotettiin vuonna 1945, joukot vetäytyivät pohjoiseen jättäen jälkeensä hävitystä. Se oli kylän pojille jännittävää, mutta myös vaarallista aikaa.
– Sotilaat porasivat tienvarren puhelinpylväisiin reikiä räjähteitä varten. Me nuorimmat pojat kuljimme perässä ja täytimme reiät kivillä, kun taas isommat pojat purkivat räjähteitä silloilta ja tierummuista, mikä pelasti monia paikkoja tuhoilta.
Urheiluharrastukset kuuluivat tiiviisti lapsuuteen. Isä teki laudoista sukset, mutta kilpailumielessä yleisurheilu oli kuitenkin etusijalla. Kellon työväentalolla harrastettiin myös painia ja nyrkkeilyä.
Sota-aika ja sairastelut veivät voimia niin, ettei koulunkäynti Eskolta tahtonut sujua. Suivautuneena tästä, hän päätti 13-vuotiaana lähteä töihin Pateniemen sahalle. Siellä kuitenkin kehotettiin menemään vielä kotiin kasvamaan. Sinnikkyys lopulta palkittiin, ja sahalla erilaisissa töissä nuorukainen sai olla viisi vuotta. Sittemmin hän työskenteli pisimpään Lipposen lasiliikkeessä ja jäi eläkkeelle työnjohtajan tehtävästä. Työhistoriaa hänellä oli takana yli puoli vuosisataa.
– Minulla on ollut hyvä elämä, vaikka joskus ajattelin, että kouluja olisin voinut käydä enemmän, Siika-aho tuumailee.
Ensimmäisestä avioliitostaan hänellä on poika ja nykyisen vaimonsa Raijan kanssa heillä on kolme lasta ja lapsenlapsia. Suvun kuopus neljännessä polvessa on 1‑vuotias, jonka kuvia isoisoisä saa kännykkäänsä lähes päivittäin.
Esko ja Raija solmivat avioliiton 3. syyskuuta 1961. Nuorena ehtii, Siika-aho ihmettelee muistellessaan tiivistä vihkipäiväänsä. Aamu alkoi aikaisin näyteikkunalasien asennustöissä, ja yhden aikaan hän voitti juoksukilpailun Raatin kentällä 800 metrin matkalla. Kello kolmelta hän lausui tahdon Oulun vanhassa pappilassa Raijan rinnalla.
Pariskunta tapasi toisensa tansseissa, jotka olivat entisaikaan tärkeitä kohtaamispaikkoja. Matkat taitettiin polkupyörällä Iitä ja Kiiminkiä myöten. Alakylään johti metsätie Pateniemestä.
– Äiti opetti meidät pojat tanssimaan, ja se oli arvokas taito koko elämäniäksi.
Neljä vuosikymmentä sitten Siika-ahot rakensivat talon Eskon kotikonnuille Holstinmutkaan. Raija teki työuransa kukka-alalla ja toimi myös yrittäjänä.
Syyskuun 3. päivää vuonna 2006 Esko Siika-aho pitää erityisenä kohtalon päivänä oman terveytensä kannalta. Hän sai sydäninfarktin, mikä johti vaativaan sydämen ohitusleikkaukseen. Kuntoutuminen vei kolme vuotta, ja siihen oli annettava aikaa.
Liikunta on ollut Esko Siika-aholle tärkeä tekijä myös iän karttuessa. Liikuntaa kannattaa kytkeä osaksi tavallista arkipäivää. Vuorokaudessa on 24 tuntia, ja jos liikkumiseen käyttää yhdestä kahteen tuntia päivässä, se ei ole paljoa. Hän uskoo, että kodilla on suuri merkitys kannustettaessa lapsia ja nuoria liikunnan pariin.
Oman kilpaurheilun Siika-aho lopetti perheen perustamisen myötä, mutta lasten varttuessa hän alkoi kuljettaa heitä uintiharjoituksiin ja muihin harrastuksiin ja toimi myös valmentajana urheiluseurassa.
Muistiyhdistyksestä arvokasta tietoa ja vertaistukea
Esko Siika-ahoa pari vuotta nuorempi vaimo Raija sairastaa Alzheimerin tautia. Etenevästä muistisairaudesta hän sai diagnoosin vuonna 2013.
– Huomasimme jo aiemmin, ettei kaikki ole kunnossa, kun Raija oli alkanut unohdella asioita. Diagnoosi ja neuvo liittyä Oulun Seudun Muistiyhdistykseen auttoi meitä paljon, sillä emme tienneet sairaudesta mitään ja kuinka sen kanssa eletään.
Esko ja Raija lähtivät muistiyhdistyksen toimintaan aktiivisesti mukaan ja osallistuivat yhdessä retkiin sekä liikunta‑, laulu- ja tanssiharrastuksiin. Tiedon ohella vertaistuki on ollut ensiarvoisen tärkeää.
Kun arki alkoi käydä ylivoimaiseksi sairauden edettyä ja kotiin saadusta avusta huolimatta, Raija pääsi Esperin hoivakotiin Santaholmalle 3,5 vuotta sitten.
– Kun hoivakodissa käydessäni 3. syyskuuta kerroin, että tänään on 63. hääpäivämme, Raija puristi kädestä. Hän ei pysty enää juuri muuten kommunikoimaan, Esko kertoo silmät kostuen.
Vaimon hoivakotiin muuton jälkeen elämä kotona tuntui tyhjältä ja yksinäiseltä. Kuitenkin tietoisuus siitä, että puoliso on hyvässä hoidossa, lohdutti.
– Oma kuntoni oli heikentynyt, kun huomio oli mennyt puolisosta huolehtimiseen. Sitten päätin ryhtyä käymään Jatulin kuntosalilla, mikä oli hyvä päätös. Meitä on mukava ikäihmisten kuntoporukka, joka käy kolmekin kertaa viikossa iltapäivisin kuntoilemassa. Juttelemme ja tuemme toisiamme. Tavoitteena on vahvistaa ja parantaa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa.
– Kesällä tein kovalla helteellä neljä motillista halkoja, mikä oli äkkiseltään vähän liian iso urakka, hän myöntää naurahtaen.
Esko Siika-aho osallistuu myös vesijumppaan Raatin hallissa yleensä kerran viikossa. Lisäksi hän käy Esperissä omakotitalon puuhien ohella. Muistiyhdistyksen toimintaan hän osallistuu edelleen aktiivisesti ja kehottaa muitakin menemään rohkeasti mukaan, jos muistisairaus kohtaa itseä tai läheistä.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.