Peter Pan ‑musi­kaa­li val­loit­taa lap­set ja vie aikui­set lapsuusmuistoihin

Peter Pania ei tietenkään voi esittää ilman Kapteeni Koukkua ja hänen hurjia merirosvojaan. Kuva: Anu Kauppila.Peter Pania ei tietenkään voi esittää ilman Kapteeni Koukkua ja hänen hurjia merirosvojaan. Kuva: Anu Kauppila.

Har­vas­sa ovat ne, jot­ka eivät ole kuul­leet Peter Panin ja kadon­nei­den poi­kien seik­kai­luis­ta Mikä-mikä-maas­sa. Teat­te­ri­kuo­pan laval­la näh­dään loka- ja mar­ras­kuun aika­na Peter Pan ‑musi­kaa­li, jos­sa ker­ron­ta ja tari­na vie­vät kat­so­jan muka­naan unen­omai­seen seik­kai­luun. Näy­tel­män ohjaa­ja Ilo­na Ruo­ho­mä­ki tote­si­kin, että tari­na on monel­le eten­kin 80- ja 90-luvun lap­sel­le tut­tua­kin tutumpi.

– Monel­le lap­sel­le tämä on ensim­mäi­nen ker­ta, kun he kuu­le­vat kap­pa­leet eikä heil­lä ole ennak­ko-odo­tuk­sia näy­tel­mäs­tä. Se on hie­man jän­nit­tä­vää ja on hie­noa pys­tyä tar­joa­maan lap­sil­le van­hem­pi­neen mata­lan kyn­nyk­sen kult­tuu­rie­lä­mys, Ruo­ho­mä­ki hymyili.

Show on alus­ta alkaen todel­la mukaan­sa­tem­paa­va ja näyt­te­li­jöi­den roo­li­suo­ri­tuk­set oli­vat val­loit­ta­via. Eten­kin meri­ros­vo­jen vek­ku­li­mai­suus ja vah­va ilmeh­din­tä sai kat­so­jan nau­ra­maan. Roo­li­tus on sel­väs­ti erit­täin onnis­tu­nut ja vaik­ka tari­na poik­ke­aa­kin hie­man musi­kaa­lin tun­ne­tus­ta Dis­ney-ver­sios­ta, sii­hen ei tule kiin­ni­tet­tyä huomiota.

Kun ilta­sa­tu on luet­tu ja van­hem­mat ovat läh­te­neet, Peter Pan len­tää Lee­nan ja Jukan ikku­nas­ta Heli­nä-kei­ju kan­noil­laan. Nelik­ko läh­tee seik­kai­lul­le maa­han, jos­sa ei tar­vit­se kas­vaa aikui­sek­si ja he koh­taa­vat mat­kal­laan meren­nei­to­ja, kro­ko­tii­le­jä sekä otta­vat yhteen meri­ros­vo­jen kans­sa. Musi­kaa­lin kruu­naa tai­ta­vat lau­luo­suu­det, joi­hin kat­so­jan teki­si mie­li yhtyä.

Eri­tyis­tä ihas­tus­ta herät­ti Heli­nä-kei­jun roo­lis­sa Jon­na Aal­to­nie­mi, jon­ka ääne­tön­tä näyt­te­le­mis­tä oli ilo seu­ra­ta sekä Nan­na-koi­ran ja meri­ros­von roo­lis­sa näy­tel­lyt Päi­vi Lah­del­ma, joka sel­väs­ti oli pääs­syt sisäl­le rooleihinsa.

Musi­kaa­lia aloi­tet­tiin har­joit­te­le­maan vuo­si sit­ten syk­syl­lä ja kevään aika­na mukaan liit­tyi­vät myös nuo­ret tans­si­jat, meren­nei­dot ja kro­ko­tii­lit. Moni nuo­ris­ta tans­si­jois­ta käy kou­lua Ran­ta­poh­jan alu­eel­la ja hei­tä ohjaa­vat Oulu-opis­ton tans­sin­opet­ta­jat Nii­na Var­tiai­nen ja Sai­ja Vari­la. Ruo­ho­mä­ki ker­toi ison ryh­män joh­ta­mi­sen ole­van haas­ta­vaa, mut­ta kiit­ti samaan hen­gen­ve­toon asian­tun­te­via kollegoitaan.

– Onnek­se­ni sain Anna-Lee­nan mukaan. Ilman hän­tä tämä ei oli­si onnis­tu­nut, Ruo­ho­mä­ki sanoi.

Musi­kaa­lin kap­pa­leet ovat Juk­ka Lin­ko­lan ja Juk­ka Vir­ta­sen sävel­tä­vät ja sanoit­ta­mat. Ruo­ho­mä­keä har­mit­taa suo­ma­lais­ten musi­kaa­lien vähyys ja hänel­le onkin tär­keä nos­taa sitä esil­le. Näyt­te­li­jöi­tä musii­kin saral­la on ohjan­nut Anna-Lee­na Kol­dits, joka aloit­ti har­joit­te­lun näyt­te­li­jöi­den kans­sa aluk­si kah­den kes­ki­sil­lä tunneilla.

– Ensin kat­so­taan jokai­sen kans­sa, mis­tä ääni läh­tee ja miten krop­pa rea­goi sii­hen. Pian aloim­me lau­laa myös poru­kas­sa, jot­ta saim­me äänet yhteen, Kol­dits kertoi.

Kol­dits kehui Ruo­ho­mä­keä onnis­tu­nees­ta roo­li­tuk­ses­ta ja ison koko­nai­suu­den hal­lit­se­mi­ses­ta. Peter Pan sai ensi-iltan­sa vii­me lau­an­tai­na ja seu­raa­vat näy­tök­set ovat: 12.10. kel­lo 18, 13.10. kel­lo 14, 19.10. kel­lo 16, 20.10. kel­lo 14, 8.11. kel­lo 18 ja 9.11. kel­lo 16.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.