Haukiputaan-Onkamoselän Yhteismetsän hoitokunta järjesti syyskuussa talkoot uusien kutupaikkojen rakentamiseksi Kylmäojaan. Talkoisiin osallistui kahdeksan innokasta vapaaehtoista, jotka työskentelivät purokohdissa, joita oli valmisteltu kaivinkoneella jo aiemmin kesällä.
Lapiot heiluivat sorakasalla ja ämpäreitä kuljetettiin purolle vikkelästi välillä huumorin siivittämänä. Vaikka työ oli raskasta, talkoolaiset kokivat tehtävän tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi.
Taukojen aikana hankkeen suunnittelija ja vetäjä, ympäristöasiantuntija Juhani Aho Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoi kesällä 2024 käynnistetystä Kylmäojan kalataloudellisesta kunnostushankkeesta ja vastaili talkoolaisten kysymyksiin. Hanke jatkuu vielä ensi kesänä ja töitä tehdään vielä tämänkin syksyn aikana sään salliessa.
Hankkeelle saatiin Ympäristöministeriön HELMI-rahoitusta vuonna 2022. Talkookohteena ollut puro-osuuden kunnostus kuului osaksi kunnostushanketta, jonka tavoitteena on puroluonnon ennallistaminen ja ennen kaikkea kutupaikkojen lisääminen harjuksille ja taimenille, joita esiintyy luontaisesti purossa, joskin enää vähäisessä määrin. Kunnostukset hyödyttävät myös muuta purossa ja sen lähiympäristössä esiintyvää lajistoa kuten hyönteisiä, pohjaeläimiä ja kasveja.
Kylmäoja alkaa Pikku-Viitajärvestä Haukiputaalta ja laskee Maalismaan voimalaitoksen alapuolelle Martimojoen kautta Iijokeen. Puron pituus on liki 16 kilometriä ja valuma-alueen koko reilut 30 neliökilometriä.
Alkujaan Kylmäuoman kunnostustarvekartoitus tilattiin Metsähallitukselta jo vuonna 2017. Aktiivisena osapuolena ja alullepanijana olivat jakkukyläläiset ja alueen toimijat. Kylmäojan alajuoksulla talkoiltiin mittavasti vuonna 2019. Tämä paikallisten aktiivisuus loi pohjaa sille, jotta HELMI-hanketta voitiin lähteä viemään eteenpäin.
Syksyllä 2022 Jarmo Alasiurua Jakkukylästä järjesti kunnostukseen liittyvän tupaillan. Uusia maastotarkastuksia tehtiin saman vuoden kesällä kunnostustoimien täsmentämiseksi. Hankkeen kartoituksessa koko 16-kilometrinen uoma käveltiin läpi tavoitteena löytää kohdat, joissa toimille havaittiin olevan tarvetta.
– Kutupaikkoja todettiin olevan vähäisesti, joten niiden kunnostus on tärkeässä roolissa hiekkakuormituksen hallitsemisen ohella, Juhani Aho kertoo. Kalahavaintoja uomasta tehtiin yllättävän paljon, mutta vaelluskaloja taimenta ja harjusta oli heikosti.
Kustannusarvio kunnostushankkeelle on noin 25 000 euroa, mutta näillä näkymin Ahon mukaan päästään halvemmalla, koska osa työstä on voitu toteuttaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijoiden voimin.
Käytännössä ennallistamistoimet ovat olleet ja jatkossakin sisältävät virtavesipaikkojen kunnostuksia muutamien perattujen kohteiden osalta kiveämällä ja lisäämällä puumateriaalia sekä kutupaikkojen tekoa eli kutusoran lisäämistä. Lisäksi uoman keskivaiheilla on tarkoitus vielä käydä rakentamassa puusta virtausohjureita ja virtausten kiihdyttäjiä ylimääräisen kertyneen hiekan poistulvittamiseksi.
HELMI-ohjelman kunnostukset edellyttävät yhteistyötahon, ja sellaiseksi löydettiin Haukiputaan-Onkamonselän yhteismetsän osakaskunta, joka lähti ansiokkaasti mukaan ja avusti myös maanomistajien kontaktoinnissa ja maanomistajasopimusten hankkimisessa.
– Heikki Aarnipuro yhteismetsän hoitokunnasta hankki suurimman osan tarvittavista maanomistajaluvista, noin 40 kappaletta, jotta kunnostussuunnitelmassa esitetyt toimenpiteet voitiin toteuttaa heidän maa-alueillaan. Kylmäoja on siinä mielessä erikoinen ja haastava kohde, että alueella ei ole varsinaista vesialueen omistajaa, vaan alueet ovat yksityisessä omistuksessa, Juhani Aho kertoo.
Yhteismetsä on omalta osaltaan kantamassa vastuuta hankkeen onnistumisesta. Pienvesien kunnostus omalla alueella kuuluu Haukiputaan-Onkamoselän yhteismetsän normaaliin toimintaan, toteaa Heikki Aarnipuro.
Hankkeen yhteydessä on kunnostettu myös kaksi lähdettä, jotka olivat aikoinaan tuhoutuneet ojituksen yhteydessä. Ympäristöministeriön HELMI-ohjelman hankkeissa voidaan toteuttaa pienvesi- ja rantateemaan liittyviä kunnostuksia.