Irti kän­ny­käs­tä!

Kel­lo soi väli­tun­nil­le. Menen käy­tä­väl­le ja näen, kuin­ka monel­la on sil­mät ja sor­met kän­ny­käs­sä kiin­ni. Toki on pal­jon ihmi­siä, jot­ka eivät ole kän­ny­käl­lä. Mie­les­tä­ni kän­nyk­kä sai­si olla kiin­ni ja tas­kus­sa, kun on menos­sa väli­tun­nil­le kave­rei­den kans­sa ja jut­te­le­maan kas­vo­tus­ten. Se pitäi­si olla kiin­ni tunnillakin.

Kän­ny­kän käyt­tö voi aiheut­taa ris­ti­rii­to­ja läheis­ten kans­sa. Moni nuo­ri käyt­tää kän­nyk­kää myös ajaes­saan pyö­räl­lä, mopol­la tai autol­la, jol­loin sekä oma että mui­den lii­ken­ne­tur­val­li­suus vaarantuu.

Jos van­hem­mat käyt­tä­vät kän­nyk­kää koko ajan lap­sen seu­ras­sa, vuo­ro­vai­ku­tus on lap­sel­le vai­kea ennus­taa ja aikui­nen myös vies­tii lap­sel­le vähem­män. Se voi vii­väs­tyt­tää lap­sen puheen­ke­hi­tys­tä ja lisä­tä lap­sen huo­mio­ha­kuis­ta käytöstä.

Arjen aika­na on tär­ke­ää olla tilaa ja aikaa luon­nol­li­sel­le vuo­ro­vai­ku­tuk­sel­le ilman kän­nyk­kää ja mui­ta äly­lait­tei­ta. Ehdo­tan­kin, että kän­ny­kän ja mui­den äly­lait­tei­den käy­tös­sä sai­si olla sään­tö­jä ja rajo­ja. Ei tar­vit­se lap­sel­la myös­kään rii­del­lä puhe­li­mes­ta, jos van­hem­pi on sään­tö­jen suh­teen joh­don­mu­kai­nen ja jous­taa niis­tä lap­sen kas­vaes­sa. Tär­ke­ää on, että aikui­set­kin oli­si­vat sopi­vas­ti ute­liai­ta ja kiin­nos­tu­nei­ta lap­sel­le ja nuo­rel­le tär­keis­tä asioista.

Yli-Iin kou­lun kahdeksasluokkalainen

Kir­joi­tus jul­kais­taan osa­na Ran­ta­poh­jan ja alu­een kou­lu­jen välis­tä yhteistyötä.