Kuusa­mon­tie, Iin ohi­kul­ku­tie ja Iin ase­ma­kes­kus saa­mas­sa rahoitusta

Oulun seu­dun maan­käy­tön, asu­mi­sen ja lii­ken­teen MAL ‑sopi­muk­sen neu­vot­te­lut on saa­vu­tet­tu pää­tök­seen val­tion ja Oulun seu­dun kun­tien kans­sa. Talous­po­liit­ti­nen minis­te­riö­va­lio­kun­ta on puol­ta­nut MAL-sopi­mus­ten linjauksia.

MAL-sopi­muk­sis­sa val­tio sitou­tuu kau­pun­ki­seu­tu­jen saa­vu­tet­ta­vuut­ta ja kes­tä­vää liik­ku­mis­ta edis­tä­viin hank­kei­siin yli 570 mil­joo­nan euron rahoi­tuk­sel­la. MAL-sopi­muk­siin sisäl­tyy myös tie­hank­kei­ta, joi­ta rahoi­te­taan MAL-sopi­muk­siin sisäl­ty­vän rahoi­tuk­sen lisäk­si lähes 300 mil­joo­nal­la eurol­la. Val­tion rahoi­tus Oulun seu­dun toi­men­pi­teil­le on 49,02 mil­joo­naa euroa ja kun­nat ovat sitou­tu­neet rahoit­ta­maan 23,5 mil­joo­naa euroa.

MAL-sopi­muk­ses­sa suu­rin val­tion rahoi­tus 24,5 mil­joo­naa euroa koh­dis­tuu Oulun hen­ki­lö­ra­ta­pi­han hank­keen toteut­ta­mi­seen. Oulun kau­pun­gin osuu­dek­si toteu­tuk­ses­ta jää 8,9 mil­joo­naa euroa. Lisäk­si sopi­muk­ses­sa on lin­jat­tu, että Iin ja Limin­gan ase­ma­kes­kuk­sia kehi­te­tään 7,4 mil­joo­nan euron rahoi­tuk­sel­la, jos­ta kun­tien rahoi­tus osuus on 50 prosenttia.

Oulun seu­dun kun­nat ovat neu­vot­te­luis­sa koros­ta­neet val­ta­tei­den suun­nit­te­lun edis­tä­mis­tä, kos­ka Oulun seu­dun nel­jäl­lä val­ta­tiel­lä mil­lään ei ole tie­suun­ni­tel­mia val­mii­na eikä näin ollen ole val­ta­tei­den kehittämisvalmiutta.

Oulun seu­dun MAL-sopi­muk­seen sisäl­tyy Val­ta­tie 4 Iin ohi­kul­ku­tien suun­nit­te­lun käyn­nis­tä­mi­nen, jota val­tio rahoit­taa 3 mil­joo­nal­la eurol­la. Lisäk­si sopi­mus­kau­del­la käyn­nis­te­tään Val­ta­tie 20 Korvenkylä–Kiiminki ‑tie­suun­nit­te­lu, jota val­tio rahoit­taa 2,4 mil­joo­nal­la eurol­la ja kau­pun­ki 0,6 mil­joo­nal­la eurolla.

Oulun seu­tu saa hen­ki­lö­lii­ken­ne­tu­kea 5,12 mil­joo­naa euroa val­tiol­ta, joka koh­dis­tuu seu­dul­li­seen lin­ja-auto­lii­ken­tee­seen ja sen kehit­tä­mi­seen. Aikai­sem­pi­na sopi­mus­kausi­na Oulun seu­dul­le on koh­dis­tu­nut hyvin käve­lyn ja pyö­räi­lyn rahoi­tus­ta. Tule­val­la sopi­mus­kau­del­la seu­duil­le ei ole sopi­muk­sen kaut­ta kor­va­mer­kit­ty rahoi­tus­ta, vaan käve­lyn ja pyö­räi­lyn kehit­tä­mis­toi­men­pi­teet rahoi­te­taan Tra­fico­min jul­ki­sen haun kautta.

Lisäk­si sopi­muk­ses­sa on varat­tu pie­nil­le kus­tan­nus­te­hok­kail­le lii­ken­ne­hank­keil­le 20,6 mil­joo­naa euroa, jos­ta 50 pro­sent­tia rahoit­taa val­tio ja 50 pro­sent­tia seu­dun kun­nat. Näi­den hank­kei­den prio­ri­soin­tia teh­dään par­hail­laan ELY:n ja seu­dun kun­tien toimesta.

Oulun seu­dun kun­nat aloit­ta­vat sopi­muk­sen hyväk­syn­tä­kä­sit­te­lyn pää­tök­sen­te­koe­li­mis­sään. Val­tio­neu­vos­to tekee peri­aa­te­pää­tök­sel­lä lop­pu­vuo­des­ta 2024 ja tavoit­tee­na on alle­kir­joit­taa sopi­muk­set jou­lu­kuus­sa 2024 val­tion ja kau­pun­ki­seu­tu­jen kanssa.