Oppi­las­ryh­mä Shang­hais­ta vie­rai­li Ase­man kou­lul­la: “Haluam­me tutus­tua maa­il­man onnel­li­sim­paan maa­han ja kehut­tuun koulujärjestelmään

Kiinalaisten koululaisten vierailuohjelmaan Aseman koululla kuului luontoretki Myllysaaren laavulle kuudesluokkalaisten kanssa. Kuvassa oppilaat vilkuttavat yläilmoihin dronekameralle. Matkakokemuksia tallennettiin runsaasti myös kännykkäkameroilla. Kuva: Auli HaapalaKiinalaisten koululaisten vierailuohjelmaan Aseman koululla kuului luontoretki Myllysaaren laavulle kuudesluokkalaisten kanssa. Kuvassa oppilaat vilkuttavat yläilmoihin dronekameralle. Matkakokemuksia tallennettiin runsaasti myös kännykkäkameroilla. Kuva: Auli Haapala

Hau­ki­pu­taan Ase­man kou­lul­la oli alku­vii­kos­ta kan­sain­vä­lis­tä säpi­nää, kun kii­na­lai­nen kou­lu­lais­ryh­mä tutus­tui kol­men päi­vän ajan pai­kal­li­seen kou­luar­keen ja osal­lis­tui myös ope­tuk­seen. Ryh­mään kuu­lui nel­jä­tois­ta 11–13-vuotiasta oppi­las­ta Shang­hai Jian Ping West Midd­le Schoo­lis­ta ja nel­jä aikuista.

– Halusim­me tul­la Suo­meen, joka on jäl­leen nimet­ty maa­il­man onnel­li­sem­mak­si maak­si ja tutus­tu­maan kehut­tuun ja arvos­tet­tuun suo­ma­lai­seen kou­lu­jär­jes­tel­mään, valot­ti­vat ehto­ri Yang Hon­gy­an ja vara­reh­to­ri Chen Fang.

– Halusim­me myös näh­dä Suo­men ainut­laa­tuis­ta luon­toa, sil­lä sitä meil­lä ei Shang­hais­sa ole lähellä.

Ryh­mä tuli Shang­hain suu­rim­mas­ta perus­kou­lus­ta, jos­sa on yli 5 500 oppi­las­ta ja 375 opet­ta­jaa. Kou­lu­päi­vän pituus on joka päi­vä kah­dek­san tun­tia. Luo­kis­sa on 40–50 oppi­las­ta. Osan kou­lu­ruo­kai­lus­ta oppi­laat mak­sa­vat itse. Kie­liä, englan­tia, japa­nia ja sak­saa, oppi­laat voi­vat vali­ta valin­nai­se­na. Aiem­min kou­lul­ta on teh­ty tutus­tu­mis­mat­ko­ja muun muas­sa Japa­niin, Rans­kaan ja Saksaan.

Yang Hon­gy­an ja Chen Fang Kii­min­ki­joen ran­nal­la Myl­ly­saa­ren laa­vul­la. Kuva: Auli Haapala

Yang Hon­gy­an ja Chen Fang oli­vat ihas­tu­nei­ta sii­tä, kuin­ka Ase­man kou­lus­sa oppi­laat saa­vat huo­mio­ta, hei­tä roh­kais­taan ja kan­nus­te­taan, ja kou­lul­la on pal­jon yhteis­tä toi­min­taa sekä ryh­mä­töi­tä. Täl­lais­ta ei ole kiinalaiskouluissa.

– Viem­me näi­tä ideoi­ta ja oppe­ja var­mas­ti omal­le kou­lul­lem­me, nai­set vakuut­ti­vat. Luon­non huo­mioi­mi­nen ope­tuk­ses­sa ja ulkoi­lu on tosin suur­kau­pun­gis­sa mahdotonta.

Ase­man kou­lul­la vie­raat osal­lis­tui­vat oppi­tun­neil­le ja väli­tun­neil­le. Koko kou­lun yhtei­ses­sä tapah­tu­mas­sa vie­raat esit­ti­vät ohjel­maa, ja tuliais­lah­jo­ja vaih­det­tiin puo­lin ja toisin.

– Kou­lul­lem­me otet­tiin yhteyt­tä Oulun kau­pun­gin sivis­tys­toi­mes­ta ja kysyt­tiin, oli­sim­me­ko haluk­kai­ta vas­taa­not­ta­maan kii­na­lais­kou­lu­lais­ten ryh­män. Vas­ta­sim­me, että ilo­mie­lin, ker­too vie­rai­lun jär­jes­te­lyis­tä vas­tan­nut kiel­ten leh­to­ri ja kan­sain­vä­li­syys­vas­taa­va Pir­jo Koi­vu­kan­gas, joka vetää myös Ase­man kou­lun hyvin­voin­ti­tii­miä. Tii­mi, johon kuu­lu­vat myös opet­ta­jat Kai­su Kos­ke­la, Tii­na Lii­sa­nant­ti ja kou­lun­käyn­ni­noh­jaa­ja Min­na Läm­sä, suun­nit­te­li kou­lu­vie­rai­lun ohjelman.

Kol­men kou­lu­päi­vän aika­na vie­rai­luun osal­lis­tui koko Ase­man kou­lun väki, mut­ta eri­tyi­ses­ti kuu­des­luok­ka­lai­set, jot­ka ovat saman ikäi­siä kuin vie­raat. Pir­jo Koi­vu­kan­kaan mukaan vie­rai­lu oli kaik­ki­nen­sa läm­min­hen­ki­nen ja antoi­sa, tuo­den iloa niin oppi­lail­le kuin aikuisillekin

Kuu­des­luok­ka­lai­sen See­la Kar­ja­lai­sen mie­les­tä oli todel­la muka­vaa tutus­tua shanghailaiskoululaisiin.

– Kiva, kun on voi­nut puhua englan­tia hei­dän kanssaan!

Jut­tu luis­ti jou­he­vas­ti oppi­lai­den kes­ken niin kou­lul­la kuin luon­to­ret­kel­lä Myyl­ly­saa­ren laa­vul­la­kin, mis­sä nau­tit­tiin ret­kie­väi­tä, tut­kail­tiin kas­vus­toa ja ihail­tiin Kii­min­ki­jo­kea. Tiis­tai­aa­mu­na sade lak­ka­si sopi­vas­ti niin, että pääs­tiin luon­to­kä­ve­lyl­le ja voi­tiin pais­taa mak­ka­raa laa­vul­la. Tulet nuo­tioon oli­vat tul­leet teke­mään kylä­läi­set Tel­ler­vo ja Veik­ko Jär­ve­lä.

See­la Kar­ja­lai­sen kans­sa kas­ve­ja ja pui­ta bon­gail­lut Wu Qixuan oli ihas­tu­nut isoi­hin ja van­hoi­hin pui­hin Myl­ly­saa­ren ympä­ris­tös­sä ja upe­aan, vuo­laa­na vir­taa­vaan Kii­min­ki­jo­keen. Kuva: Auli Haapala

Suo­ma­lai­nen ruo­ka on myös kii­na­lais­vie­rail­le mais­tu­nut hyvin, vaik­ka kou­lun joh­ta­jat oli­vat etu­kä­teen vähän pelän­neet, min­kä­lais­ta se mah­taa olla. Myös nuo­tiol­la pais­te­tut kärk­kä­rit mais­tui­vat kai­kil­le vie­rail­le. Wu Qixua­nil­la eri­tyi­ses­ti on jää­nyt mie­leen suo­ma­lai­ses­ta ruu­as­ta mau­kas muna­voi hotel­lin aamiai­sel­la. Myös mus­tik­ka­pii­rak­ka oli monien mie­les­tä eri­tyi­sen maistuvaa.

Kii­na­lais­ryh­män vii­kon mit­tai­nen Suo­men-mat­ka alkoi Oulus­ta, jos­sa he majoit­tu­vat hotel­lis­sa. Ase­man kou­lun ohel­la ryh­män ohjel­maan on kuu­lu­nut Oulus­sa muun muas­sa museo­käyn­ti, melon­taa ja luon­to­koh­tei­ta. Vie­raat pää­si­vät myös mus­tik­ka­met­sään, ja mar­jois­ta he val­mis­ti­vat itse pii­rak­kaa. Ryh­mä mat­ka­si kes­ki­vii­kon jäl­keen Napa­pii­ril­le, Jou­lu­pu­kin pajaan ja lopuk­si Hel­sin­kiin, mis­tä he len­tä­vät koti­mat­kal­le lauantaina.

Kii­na­lais­kou­lun oppi­laat osal­lis­tui­vat Ase­man kulul­la taval­li­seen kou­luar­keen, oppi­tun­neil­le ja ryh­mä­töi­hin. Englan­nin leh­to­ri ja ja kou­lun kan­sain­vä­li­syys­vas­taa­va Pir­jo Koi­vu­kan­gas (vas.) ker­toi, että vie­rai­lu toi pal­jon iloa ja uusia koke­muk­sia koko kou­lun väel­le. Kuva: Chen Zhihong.

Oppi­lai­den väli­nen kans­sa­käy­mi­nen sujui englan­nik­si. Uusia tut­ta­vuuk­sia syn­tyi ja yhteys­tie­to­ja vaih­det­tiin yhtey­den­pi­toon jat­kos­sa. Kuva: Chen Zhihong.

Ryh­mä­töi­tä luon­non helmassa.

Mak­ka­ran­pais­toa nuo­tio­tu­lil­la Myllysaaressa.