Päät­tä­jäl­tä: TE-uudis­tus tulee, ovat­ko kun­nat valmiina?

Kaa­ri­na Torro.

Vie­lä ei sote-uudis­tuk­sen “mus­te ole ehti­nyt kui­vua” ja moni asia on leväl­lään enem­män tai vähem­män, kun aivan nur­kan taka­na odot­taa jo seu­raa­va uudis­tus eli TE- uudis­tus 2025. Mitä se tar­koit­taa ja mis­tä sii­nä on kyse?

Työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­riön sivul­la ker­ro­taan seu­raa­vaa: “Uudis­tuk­sen tavoit­tee­na on pal­ve­lu­ra­ken­ne, joka edis­tää par­haal­la mah­dol­li­sel­la taval­la työn­te­ki­jöi­den nope­aa työl­lis­ty­mis­tä ja lisää työ- ja elin­kei­no­pal­ve­lu­jen tuot­ta­vuut­ta, saa­ta­vuut­ta, vai­kut­ta­vuut­ta ja monipuolisuutta.”

Tämä on hyvä, kun­han nii­tä työ­paik­ko­ja on tar­jol­la, sil­lä kai­kis­ta ei ole yrit­tä­jäk­si syys­tä tai toisesta!

Lisäk­si tode­taan: “TE-pal­ve­lu­jen siir­to kun­nil­le tuo pal­ve­lut lähem­mäk­si asiak­kai­ta. Kun työl­li­syys­pal­ve­lut, kun­nan kou­lu­tus­pal­ve­lut sekä elin­kei­no­pal­ve­lut ovat saman jär­jes­tä­jän vas­tuul­la tuke­vat pal­ve­lut nopeam­man työl­lis­ty­mi­sen tavoitetta.”

Tämä­kin on hyvä asia. Kysy­mys kuu­luu­kin miten tämä saa­daan onnis­tu­maan? Vas­taus on: toi­mi­va yhteis­työ niin kun­tien, hyvin­voin­tia­luei­den, yri­tyk­sien ym. toi­mi­joi­den välil­lä. Jos tämä yhteys ei toi­mi, edes­sä lie vai­kei­ta aikoja.

Oulu toi­mii seu­dul­la vas­tuu­kun­ta­na ja iso roo­li asioi­den hoi­dos­sa on Busi­ness Oulul­la ja sen alai­suu­des­sa toi­mi­vil­la työl­li­syys­pal­ve­luil­la. Jot­ta uudis­tus sujui­si mal­lik­kaas­ti tar­vi­taan toi­mi­via yhdys­pin­to­ja. Esi­mer­kik­si pit­kään työt­tö­mä­nä olleel­le hen­ki­löl­le tulee teh­dä akti­voin­ti­suun­ni­tel­ma. Se tar­vi­taan, jot­ta hänen asiat saa­daan etenemään.

TE-pal­ve­luis­sa ei ole (aina­kaan vie­lä, jos kos­kaan?) sote-ammat­ti­lais­ta, joka kyke­ni­si teke­mään ter­veys­tar­kas­tuk­set ja työ­ky­vyn arvioin­nit. Tämän­kin vuok­si yhteis­työ Poh­teen kans­sa on todel­la tärkeää.

Vali­tet­ta­vas­ti tähän ei vii­me tie­to­jen mukaan ole Poh­teel­la tar­peek­si resurs­se­ja ollut. Toki kau­pun­gin tulee teh­dä osan­sa ja aut­taa sekä hel­pot­taa työt­tö­mien arkea eri tavoin. Esi­merk­ki­nä mai­nit­ta­koon mak­su­ton lii­kun­ta­neu­von­ta. Uskon ja toi­von, että tämä uudis­tus onnis­tuu, kun kaik­ki toi­mi­jat saa­vat yhteis­työn sujumaan.

Kaa­ri­na Tor­ro, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu/­BO-lii­ke­lai­tos joh­to­kun­nan jäsen, SDP, Martinniemi/Oulu