Vielä ei sote-uudistuksen “muste ole ehtinyt kuivua” ja moni asia on levällään enemmän tai vähemmän, kun aivan nurkan takana odottaa jo seuraava uudistus eli TE- uudistus 2025. Mitä se tarkoittaa ja mistä siinä on kyse?
Työ- ja elinkeinoministeriön sivulla kerrotaan seuraavaa: “Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta.”
Tämä on hyvä, kunhan niitä työpaikkoja on tarjolla, sillä kaikista ei ole yrittäjäksi syystä tai toisesta!
Lisäksi todetaan: “TE-palvelujen siirto kunnille tuo palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla tukevat palvelut nopeamman työllistymisen tavoitetta.”
Tämäkin on hyvä asia. Kysymys kuuluukin miten tämä saadaan onnistumaan? Vastaus on: toimiva yhteistyö niin kuntien, hyvinvointialueiden, yrityksien ym. toimijoiden välillä. Jos tämä yhteys ei toimi, edessä lie vaikeita aikoja.
Oulu toimii seudulla vastuukuntana ja iso rooli asioiden hoidossa on Business Oululla ja sen alaisuudessa toimivilla työllisyyspalveluilla. Jotta uudistus sujuisi mallikkaasti tarvitaan toimivia yhdyspintoja. Esimerkiksi pitkään työttömänä olleelle henkilölle tulee tehdä aktivointisuunnitelma. Se tarvitaan, jotta hänen asiat saadaan etenemään.
TE-palveluissa ei ole (ainakaan vielä, jos koskaan?) sote-ammattilaista, joka kykenisi tekemään terveystarkastukset ja työkyvyn arvioinnit. Tämänkin vuoksi yhteistyö Pohteen kanssa on todella tärkeää.
Valitettavasti tähän ei viime tietojen mukaan ole Pohteella tarpeeksi resursseja ollut. Toki kaupungin tulee tehdä osansa ja auttaa sekä helpottaa työttömien arkea eri tavoin. Esimerkkinä mainittakoon maksuton liikuntaneuvonta. Uskon ja toivon, että tämä uudistus onnistuu, kun kaikki toimijat saavat yhteistyön sujumaan.
Kaarina Torro, kaupunginvaltuutettu/BO-liikelaitos johtokunnan jäsen, SDP, Martinniemi/Oulu