Iiläi­set mukaan pimeän ajan havain­to­jen kartoitukseen

Ii on muka­na Oulun yli­opis­ton kau­pun­ki­va­lais­tuk­sen tut­ki­muk­ses­sa, jos­sa kerä­tään asuk­kai­den koke­muk­sia pimeän ajan ympä­ris­töis­tä havain­to­kä­ve­lyil­lä ja kart­ta­ky­se­lyl­lä. Tut­ki­muk­sen alku­vai­hees­sa kar­toi­te­taan jul­ki­sen valais­tuk­sen suun­nit­te­lun ja toteu­tuk­sen pro­ses­se­ja ja lisäk­si ana­ly­soi­daan tut­ki­muk­ses­sa muka­na ole­vien paik­ka­kun­tien valais­tu­ja ja valai­se­mat­to­mia aluei­ta asuk­kai­den ja ammat­ti­lais­ten avul­la. Tut­ki­muk­seen ottaa osaa Iin lisäk­si Oulu, Kuusa­mo ja Nivala.

Iiläi­set pää­se­vät osal­lis­tu­maan tut­ki­muk­seen jo tiis­tai­na 8.10., kun havain­to­kä­ve­lyt alka­vat. Käve­lyil­lä kes­kus­tel­laan paik­ko­jen tun­nel­mis­ta ja havan­noi­daan pimeän ajan ympä­ris­töä eri ais­tein. Käve­lyil­lä tar­jo­taan läm­min­tä juo­ta­vaa. Lisäk­si loka­kuus­sa avau­tuu Ker­ro kau­pun­ki­pi­meäs­sä ‑kart­ta­ky­se­ly, johon osal­lis­tu­jat voi­vat mer­ki­tä kart­taan hyviä ja huo­no­ja pimeän ajan paik­ko­ja ja ker­toa, mikä niis­tä tekee sellaisia.

Kart­ta­ky­se­lyi­den ja havain­to­kä­ve­lyi­den lisä­si tut­ki­muk­ses­sa mita­taan ympä­ris­tö­jen valoi­suus­ta­so­ja lumi­nans­si­ku­vauk­sel­la. Hank­keen tavoit­tee­na on tut­kia ja kehit­tää kei­no­ja luo­da kau­pun­kien valais­tuk­sen suun­nit­te­luun uuden­lais­ta stra­te­gis­ta lähestymistapaa.