Muistatteko 90-luvun hittituotteen, Tamagotchit? Nuo pienet, pyöreät virtuaalilemmikit, jotka vaativat pysyäkseen “elossa” jatkuvaa hoitoa ja huolenpitoa nappeja painelemalla. Ehkä ne olivatkin harjoittelua sille, että nykyään tilalle näprättäviksi ovat tulleet kännykät.
Maanläheisempi villitys rantautuu ehkä myös meille Aasiasta: lemmikkikivet. Luonnonkiville voi maalata kasvot ja paijata niitä kuin elävää lemmikkiä. Lemmikkikiven on kerrottu tuovan mielenrauhaa ja lohdutusta. Ne eivät ainakaan kärsi, jos kyllästyy ja aika ei riitä hoitamiseen.
Kiviin liittyy myös Rantapohjan alueellekin levinnyt kivibongausharrastus eli FinStones. Ideana on pienehköön kiveen maalattava kiva kuvio toivotuksen kera ja kiven piilottaminen julkisille paikalle niin, että se on helposti löydettävissä. Kiven voi löytäjä pitää itsellään tai piilottaa edelleen. Ajan hengen mukaisesti löydöistä voi kertoa kuvan kera somessa.
Paluu luontoon näkyy vahvasti myös syksyn muodissa. Kuumimpia trendejä ovat maanläheiset sävyt sekä eläinkuosit; leopardi‑, seepra, pantteri- ja käärmekuviot. Myös valtakunnan tasolla puhutaan nyt kiihkeästi pukeutumisesta: sopiiko pelkkä T‑paita eduskunnan istuntosaliin?
Eduskunnan business- ja smart casual ‑pukeutumissääntö tarkoittaa virallista ja hienostuneempaa versiota arkipukeutumisesta. Pukukoodit on tarkoitettu tukemaan ja helpottamaan pukeutumista eri tilanteissa, olipa sitten kyse työ- tai juhlapukeutumisesta.
Selvää on, että muoti, ajan henki, ihmiset ja arvostukset muuttuvat. Arvelen silti, että Suomen arvovaltaisimmalla työpaikalla pukeutumisetikettiä ei tulla muuttamaan, vaikka aika ajoin on kohistu milloin olkapään paljastavasta asusta, kantaaottavasta logopaidasta, “rosikeläpästä” eli minihameesta, legginseistä, shortseista, lenkkareista, flanellisesta ruutupaidasta tai baskerista.
auli.haapala(at)rantapohja.fi