Pateniemi-Seura on koonnut näyttelyn Haukiputaan kirjastoon Oulu Osakeyhtiön perhelehden, Hakkeiden kansista, mutta myös muutamia sisäsivuja on nähtävillä. Kansia on esillä 1980-luvun puoliväliin saakka. Näyttely on nähtävissä 6.10. saakka. Marraskuussa pidettävässä sahaseminaarissa aiheesta pidetään laajempi esitelmäkin. Oulu Osakeyhtiö omisti myös Pateniemen sahan vuosina 1935–1986. Pateniemen sahan toiminta loppui v. 1990. Oulu Oy sulautettiin Veitsiluoto Oy:hyn vuonna 1986. Vuonna 1995 Enso Gutzeit Oy ja Veitsiluoto Oy yhdistyivät Enso Oyj:ksi. Sittemmin vuonna 1998 yhdistyivät Enso Oyj ja Stora Ab, yhdistyivät Stora Enso Oyj:ksi.
Pateniemestä löytyy useampiakin kansia. Lehdet ja niiden kannetkin, kertovat arjen tapahtumista aina käytännön toimenpiteisiin ja ovat siten historiallisia dokumentteja. Pateniemi-Seuran arkistosta löytyy lähes kaikki Hakkeet. Näyttelystä löytyy myös tietoa Pateniemen toiminnoista ennen Oulu Oy:n aikaa ja toiminnoista Oulu Oy:n aikana.
Hakkeita ‑lehden ensimmäinen numero ilmestyi helmikuussa 1945 ja vuoden 1946 alusta lehti ilmestyi säännöllisesti kerran kuukaudessa. Vuoden 1976 alusta alkoi Hakkeiden rinnalla ilmestyä sisäinen tiedotuslehti ST-lehden nimellä. Tässä vaiheessa Hakkeita muutettiin neljä kertaa vuodessa ilmestyväksi henkilöstölehdeksi.
Vuoden 1986 St-lehden numerossa 11 olleessa artikkelissa ”Yli 40 vuotta Ouluyhtiön lehtiä”, kertoo talouspäällikkö Juhani Lares, että Hakkeita ja ST-lehteä olisi ilmestynyt siihen mennessä kokonaista 470 numeroa. Hakkeiden ensimmäinen päätoimittaja oli ensimmäisen vuoden toimistopäällikkö Leo Reitola. Hänen jälkeensä päätoimittajina toimivat sosiaalineuvos Arvo Alanne vuodet 1946–1969, Tuomo Metsäranta 1969–1973 ja tämän jälkeen Tuomo Starck.
Oulu Osakeyhtiön eri henkilöstöryhmiä edustavalla tiedotustoimikunnalla on myös ollut merkittävä rooli lehtien julkaisemisessa. On mielenkiintoista nähdä, kuinka lehtien sisältö vaihtelee eri aikoina. Tämä näkyy myös Hakkeiden kansissa. Alkuvaiheissa aina 1970-luvulle saakka painottuu käytännön työn merkitys. Niinpä esimerkiksi kansista löytyy vuodelta 1949 Ennätystarakkaa Oulu 13:n hinaamana tai Alkukesän näkymää Pateniemen satamasta. Vuodelta 1954 löydämme Pateniemen lautatarhan talvisahauksesta täyttyneenä odottamasta kevään lastauksen alkua tai vuoden 1969 numerosta 11 bongaamme M/S Varjakan kiinnittyneenä Toppilan satamaan.
Oulu Osakeyhtiöllä olikin aikoinaan viisi suurta valtamerialusta; Varjakan lisäksi Pokkinen, Tuira, Koiteli ja Finnmaid. Laivanvarustus ei kuitenkaan pidemmällä tähtäimellä osoittautunut kannattavaksi, vaan siitä oli luovuttava 1980- luvun puolivälin jälkeen. Hinaajilla oli merkittävä rooli Pateniemen sahan toiminnassa. Niillä kuljettiin tukkilauttoja Ii- ja Kiiminkijoki-suulta sekä Oulujokisuulta. Oulu Oy:n myötä hinaajat saivat uudet nimet, kuten Oulu 1, Oulu 2, Oulu 5 tai ennätystarakkaa hinaamassa ollut Oulu 13.
Yhtiön henkilöstö perheineen, yhtiön eläkeläistoiminta ja harrastustoiminta näkyy hyvin myös Hakkeiden kansissa ja artikkeleissa. Niinpä vuoden 1948 numerosta kolme löydämme talvikilpailuista ja talvileireistä kertovan kansikuvan. Seuraavan vuoden kansi näyttää kuvaa Pateniemen perhejuhlilta juhannuspäivänä. Näyttelyyn on otettu mukaan myös sisäsivu samoista perhejuhlista. Aloitetoiminta, tapaturmantorjunta ja palokuntatoiminta ovat eri aikoina olleet hyvin esillä.
Hakkeiden kannesta numero 10 vuodelta 1963 löydämme Nuottasaaren tehdaspalokunnan harjoittelemassa. Samasta numerosta on otettu esille runo ”Tulen vallan me tahdomme voittaa”. Vuoden 1984 Hakkeita-Oulu Osakeyhtiön henkilöstölehti, kannesta löydämme puolestaan kuvan kaasuharjoituksesta rikkidioksilaitokselta. Takakansi esittelee hauskalla tavalla pyykkipoikataidetta. Kannet olivat pääsääntöisesti mustavalkoisia 1970 luvulle saakka. 1980-luvun kannet olivatkin jo värillisiä ja niissä oli tavoiteltu myös taiteellisuutta. Hakkeiden kansia ovat kuvanneet monet tunnetut oululaiset valokuvaajat, joista esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Uuno Laukka.
Lehdet ja lehtien kannet tuovat vanhemmille pateniemisille varmasti paljon muistoja mieleen. Niinpä näyttelyä pystyttämässä olleen Pateniemi-Seuran puheenjohtaja Seppo Barckille tulee mieleen vaikkapa Pateniemen ”Kiikkuranta”, josta löytyi leikkikenttä, kiikkuja ja keinuja. Siellä vietettiin perhejuhliakin. Lehden toimittamisessa mukana ollut Ville Airaksinen toimi sahan urheiluohjaajana, joka piti lennokkaita urheiluaiheisia esitelmiä Honkapirtillä.
Hakkeiden kansi numero 9 vuodelta 1963, joka esittelee trukkikuljettimia, joita pitkin tukit siirrettiin kuorimoon, tuo Sepolle elävästi mieleen kesätyön, missä hänen tehtävänään oli siivota Championin lattiaa ylimääräisistä parkeista. Tunnelma oli pelottava, sillä piikkipyörät tuntuivat pyörivän hyvin lähellä häntä. Arvo Alanteesta hänelle tulee mieleen se, kuinka Aulikki Rautavaaran esiintymistä varten piti Honkapirtille hankkia harmonin tilalle flyygeli. Alanne antoi tehtävän Oulussa asuvalle helsinkiläisen musiikkiliikkeen edustajalle Paavo Kaijaselle, joka löysi sen eteläsuomalaisesta yksityiskodista. Flyygeli on nyt jäänyt suljetun Honkapirtin juhlasaliin, jossa vain haamut soittelevat sitä. Tosin se ei ole enää vireessä.
Lähteitä: Pateniemi-Seuran historiikit, Sakari Virtasen historiikki Nuottasaaresta Wall Streetille, Oulun metsäteollisuus kauppahuoneista Stora Ensoon, Hake-lehdet
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.