Iissä asuva Pinja Hiljanen aloitti vuosia sitten kuntosaliharrastuksen, jonka myötä hän tutustui myös urheilulajiin nimeltä body fitness.
– Osallistuin aluksi verkkovalmennuksiin ja seurasin kilpailuja sekä kisaajien blogeja ja podcasteja. Treeniohjeet ja ruokavalio kiinnostivat, ja laji vei mukanaan. Kuntosalilla käymisenkin innostuin järjestämään vaikka aamuyöllä, jos muuten en sinne opiskelun tai töiden takia ehtinyt, avaa Hiljanen harrastustaan.
Harjoittelun muuttuessa tavoitteellisemmaksi heräsi myös ajatus lajin kilpailuihin osallistumisesta.
– Ensin ajattelin, että en kai minä nyt semmoiseen. Sitten alkoi tuntua, että jää harmittamaan jos en edes yritä.
Valmistuttuaan klassiseksi hierojaksi Hiljanen perusti yrityksen ja päätti, että saatuaan sen kunnolla toimimaan hän satsaa tosissaan body fitnessiin ihan kilpailumielellä. Tavoitteellista harjoittelua hän ehti toteuttaa omin voimin kolmisen vuotta, kunnes vuosi sitten juhannuksena pääsi mukaan torniolaisen Jari-Pekka Pulkkisen Jiipee Team ‑valmennusryhmään.
– Silloin oli jo itsellekin selvää, että kilpailuihin tähdätään, vaikka niiden ajankohta ei tuolloin vielä selvillä ollutkaan.
Kuntosalilla Hiljanen treenaa viidesti viikossa. Ennen kisakautta harjoitukset tähtäävät lihasten kasvattamiseen ja kehittämiseen, jolloin ruokavalio on reilu mutta terveellinen.
– Kun kisoihin valmistautuminen aloitetaan, siirrytään dieetille, jonka tarkoitus on saada lihakset näkyviin. Ennen kisoja mennään jonkin aikaa miinuskaloreilla.
Tavallisen päivänsä Hiljanen aloittaa kävelylenkillä, jonka jälkeen maistuu aamupala sekä siirtyminen kuntosaliharjoittelun pariin.
– Kuntosalitreeni vaatii virkeän olon, minkä vuoksi harjoittelen mieluiten aamupäivällä ja työskentelen iltapäivästä iltaan. Työn ja harrastuksen yhteensovittaminen onnistuu yrittäjyyden ansiosta, kun voin itse päättää asiakkaiden päivittäisen määrän ja heidän käyntiaikansa. Vieraan palveluksessa työskennellessä olisi harjoittelun järjestäminen hankalampaa.
Body fitness ‑kilpailuihin valmistautumisessa tärkeän osan muodostaa askelten ja poseerausten harjoittelu, sillä lavalla tapahtuvat käännökset ja liikkuminen on määritelty tarkasti lajin säännöissä. Poseerauksissa puolestaan on kilpailijalla mahdollisuus tuoda esiin omat parhaat puolensa.
– Hyvällä poseerauksella voi saada vähän heikommankin fysiikan loistamaan tai päinvastoin hyvänkin fysiikan näyttämään surkealta. Tuomarien pisteisiin lavaesiintyminen poseerauksineen vaikuttaa tosi paljon.
Tuomarien kiinnittävät arvostelussaan huomiota muun muassa kehon mittasuhteisiin, kiinteyteen ja kokonaisvaikutelmaan sekä huomioivat lihasten harmonian, tasapuolisen kehityksen ja symmetrisyyden.
Ensimmäisen kilpailukokemuksensa sarjassa alle 164 cm kisaava Pinja Hiljanen sai Helsingissä järjestetyistä harjoituskilpailuista, jotka jännittivät häntä etukäteen kovasti, ja joissa esittämäänsä suoritukseen hän ei ollut ensinkään tyytyväinen. Ensimmäiseen varsinaiseen kilpailuunsa hän osallistui syyskuun alussa Hämeenlinnassa pidetyissä tulokkaiden Fitness Cup-kisoissa, jotka olivat vastakkoin lajissa kilpailemisen aloittaneiden SM-kisat, ja joissa Hiljanen omien sanojensa mukaan pystyi kisatilanteesta jo nauttimaankin.
– Etenkin kilpailun ensimmäisellä kierroksella fiilis oli tosi hyvä, ja kun pääsin siitä vielä kuuden parhaan kesken järjestettyyn finaalin, hymyilytti tosissaan. Oli hienoa päästä esittämään juuri finaalia varten harjoitellut askeleet ja poseeraukset, vaikka finaali toisaalta myös jännitti, kun siinä mennään lavalle yksin, ja suoritus arvostellaan juuri sen lyhyen lavaesiintymisen mukaan.
Kilvan lopputuloksena oli neljäs sija, mikä pikkuisen jäi Hiljasta kirvelemään vaikka hän myöntääkin tuloksen olleen ensikertalaiselta aivan onnistunut. Kilpailemisen makuun nyt päästyään aikoo hän osallistua seuraavaksi lokakuun alussa Lahdessa järjestettäviin Nordic Fitness Expo ‑kilpailuihin, joissa samalla lavalla ovat myös kokeneemmat lajiharrastajat.