Päät­tä­jäl­tä: Onnel­li­nen maa ja kaupunki

Risto Päkkilä.

Ris­to Päkkilä.

Suo­mi valit­tiin jäl­leen seit­se­män­nen ker­ran onnel­li­sim­mak­si maak­si maa­lis­kuus­sa. Saam­me siis kyl­peä kan­sain­vä­li­ses­sä valo­kei­las­sa, meis­tä ollaan kiin­nos­tu­nei­ta. Kan­sain­vä­li­sen kiin­nos­tuk­sen koh­tei­na ovat mm. kou­lu­tus­jär­jes­tel­mäm­me, työ­elä­män käy­tän­teet ja luon­non lähei­nen elä­män tapamme.

Onnel­li­suus-tee­maa tuo­daan ansiok­kaas­ti esil­le mm. mat­kai­lun mark­ki­noin­nis­sa, kan­sain­vä­lis­ten yri­tys­ten ja ‑työn­te­ki­jöi­den­kin hou­kut­te­lus­sa. Onnel­li­suus on tee­ma, jota pyrim­me hyö­dyn­tä­mään kan­sain­vä­li­ses­ti ja kan­sal­li­ses­ti­kin mut­ta muis­te­taan­ko ja arvos­te­taan­ko pää­tök­siä teh­des­sä näi­tä onnel­li­suu­den kiin­nos­tuk­sen koh­tei­ta vai onko raha se, joka ratkaisee?

On hyvä poh­tia vii­me aiko­jen tapah­tu­mien poh­jal­ta, että olem­me­ko maa­na tit­te­lim­me arvoi­sia. Vali­tet­ta­vas­ti Oulun vii­me­ai­kai­set tapah­tu­mat indi­koi­vat jos­tain, johon mei­dän kaik­kien on syy­tä suh­tau­tua vaka­vas­ti. Vähe­ne­vät resurs­sit eli raha ei voi olla syy sii­hen, että täl­lai­sia kau­heuk­sia tapah­tuu. Yksi­kin pahoin­pi­te­ly tai puu­ko­tus on lii­kaa, oli­pa kysees­sä kuka tahansa!

Tie­dän, että Oulun kau­pun­ki kan­taa vas­tuun omal­ta osal­taan ja tekee toi­mia yhdes­sä eri viran omais­ten kans­sa, että täl­lai­sia traa­gi­sia tapah­tu­mia ei kenen­kään tar­vit­si­si kokea. Oulu ei ole asian kans­sa yksin vaan vali­tet­ta­vas­ti muu­al­la­kin on vas­taa­van­lai­sia tapauk­sia. Toi­vot­ta­vas­ti val­tio­neu­vos­to kuu­lee eri toi­mi­joi­den hätä­huu­don ja panos­taa ihmis­ten hyvin­voin­tiin ja tur­val­li­suu­teen yhdes­sä kau­pun­kien ja kun­tien kanssa.

Onnel­li­suus vaa­tii panos­ta­mis­ta eri asioihin.

Tie­däm­me, että syn­ty­vyys las­kee vuo­si vuo­del­ta ja tar­vit­sem­me myös maa­han­muut­toa tur­vaa­maan työn­te­ki­jöi­den riit­tä­vyy­den, halusim­me sitä tai emme. Hyvin­voin­ti­val­tio­na meil­lä on olta­va myös val­mius aut­taa hädäs­sä ole­via ihmi­siä. Mei­dän tulee koh­da­ta ihmi­nen ihmi­si­nä ilman ennak­ko­luu­lo­ja ja ‑asen­tei­ta.

On vali­tet­ta­vaa, että val­tio­neu­vos­ton sääs­tö­toi­met hei­ken­tä­vät näi­tä onnel­li­suu­den perus­e­del­ly­tyk­siä ja luo mah­dol­lis­ta pahoin voin­tia. Tie­däm­me, että kou­lu­tuk­sen vähe­ne­vät resurs­sit ja maa­han­muu­ton kotout­ta­mis- kor­vaus­ten pie­nen­tä­mi­nen ei aina­kaan hel­po­te­ta kau­pun­kien ja kun­tien nykyis­tä tilannetta.

Vaik­ka val­tiol­ta tule­vat resurs­sit pie­ne­ne­vät ei se aina­kaan vie­lä ilmei­ses­ti ole näky­nyt laa­jem­min, sil­lä saam­me olla ylpei­tä olles­sam­me maa­il­man 13. onnel­li­sin kau­pun­ki. Olem­me myös kuul­leet ja luke­neet kuin­ka tätä­kin on vähä­tel­ty. Lie­nee kui­ten­kin tosi se, että yli 70 mitat­ta­van kri­tee­rien poh­jal­ta olem­me 13 onnel­li­sin kau­pun­ki ja olkaam­me iloi­sia ja ylpei­tä siitä.

Vii­me­ai­kai­sis­ta ikä­vis­tä tapah­tu­mis­ta huo­li­mat­ta olem­me viran­omai­sil­ta kuul­leet, että olem­me edel­leen tur­val­li­nen kau­pun­ki. Me itse kukin voim­me omal­la toi­min­nal­lam­me luo­da tur­val­li­suut­ta ja viih­ty­vyyt­tä kau­pun­kiim­me sekä asui­nym­pä­ris­tööm­me. Vähin­tä mitä me jokai­nen voim­me teh­dä on välit­tää toi­sis­ta ja muis­taa kysyä mitä sinul­le kuuluu.

Pide­tään tois­ta huol­ta ja väli­te­tään toi­nen toisistamme.

Ris­to Päk­ki­lä, Oulun kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, Keskusta