Raken­ta­mal­la talon itse voi sääs­tää rahaa – ammat­ti­lai­sen tues­ta mer­kit­tä­vää apua

Rakennuspalvelu Kokon Antti Kokko sanoo rakennusalan elpyvän nopeasti.Rakennuspalvelu Kokon Antti Kokko sanoo rakennusalan elpyvän nopeasti.

Raken­nusa­la on ollut val­lit­se­van maa­il­man­ti­lan­teen vuok­si vai­keas­sa tilan­tees­sa jo jon­kin aikaa. Talo­jen raken­ta­mi­nen ei ole ollut hou­kut­te­le­vaa kor­kei­den kor­ko­jen vuok­si ja mate­ri­aa­lien kus­tan­nuk­set­kin ovat olleet nousussa.

Raken­nus­pal­ve­lu Kok­ko läh­ti val­lit­se­van tilan­teen vuok­si kehit­tä­mään vaih­toeh­tois­ta toi­min­ta­mal­lia, jol­la voi­tai­siin mah­dol­lis­taa asiak­kail­le pie­nem­mät kus­tan­nuk­set talon raken­ta­mi­seen. Kon­sep­ti sai nimen bud­jet­ti­ra­ken­ta­mi­nen. Raken­nus­pal­ve­lu Kokon myyn­nin ja tar­jous­las­ken­nan vas­taa­va Ant­ti Kok­ko ker­too raken­nusa­lan ole­van herk­kä suhdannemuutoksille.

– Läh­det­tiin kehit­tä­mään asiak­kail­le vaih­toeh­tois­ta toi­min­ta­mal­lia tämän­het­ki­seen suh­dan­tee­seen, Kok­ko kertoo.

Bud­jet­ti­ra­ken­ta­mi­sen mal­li tar­jo­aa asiak­kaal­le mah­dol­li­suu­den raken­taa talo niin, että oman osaa­mi­sen alu­eet raja­taan sel­keäs­ti ja raken­ta­mi­nen on tur­val­lis­ta. Sääs­töt syn­ty­vät asiak­kaan oman työn myö­tä sekä bud­je­tin mukai­sen han­ke­suun­ni­tel­man kautta.

Asiak­kaat raken­ta­vat talon itse, kun taas Raken­nus­pal­ve­lu Kok­ko luo suun­ni­tel­mat ja tar­jo­aa tuki­pal­ve­lui­ta asiakkaalle.

Kok­ko sanoo, että ihmi­set ovat raken­ta­neet talo­ja oma­toi­mi­ses­ti jo vuo­sia, mut­ta raken­ta­mi­nen on nyky­ään vai­keam­paa kuin ennen. Bud­jet­ti­ra­ken­ta­mi­sen kon­sep­tiin kuu­lu­vat eri­lai­set tuki­pal­ve­lut ja mate­ri­aa­li­toi­mi­tuk­set, joil­la ede­sau­te­taan sitä, että asia­kas saa pro­jek­tin käyn­tiin sujuvasti.

– Eri­lai­set mää­räyk­set ja raken­nus­lu­pien haku­pro­ses­sit ovat moni­mut­kais­tu­neet, joten niis­sä monet tar­vit­se­vat ammat­ti­lai­sel­ta tukea, jot­ta teke­mi­nen on teho­kas­ta ja joh­don­mu­kais­ta. Maal­li­kon hakies­sa raken­nus­lu­paa aikaa saat­taa kulua tuplas­ti enem­män, kuin ver­rat­taes­sa luvan hakuai­kaa ammat­ti­lai­sen hake­mak­si, Kok­ko kertoo.

Bud­jet­ti­ra­ken­ta­mi­sen suun­nit­te­lu toteu­te­taan niin, että bud­jet­ti toi­mii. Asia­kas valit­see toi­mi­tus­laa­juu­den tar­vear­vioin­nin mukaan. Kok­ko sanoo, että esi­mer­kik­si talon run­ko ja perus­ta ovat asioi­ta, joi­ta ei itse kan­na­ta läh­teä raken­ta­maan. Ylei­sin bud­jet­ti­ra­ken­ta­mi­sen toi­mi­tus­laa­juus onkin hänen mukaan­sa puu­val­mis ‑toi­mi­tus, johon sisäl­tyy raken­nus­lu­van haku, maa­työt, perus­tuk­set, talo ulkoa val­miik­si ja sisäl­tä levy­pin­nal­le. Asia­kas saa tämän jäl­keen omal­la aika­tau­lul­la vapaat kädet talon sisus­tuk­sen suh­teen. LVI- ja säh­kö­töi­den teki­jät asia­kas pää­see itse valitsemaan.

– Samoil­la kus­tan­nuk­sil­la pääs­tään siis käsik­si suo­raan uuteen ja sehän on huo­mat­ta­vas­ti tur­val­li­sem­paa, kuin van­han talon remon­toin­ti, Kok­ko toteaa.

Raken­nus­pal­ve­lu Kokol­la riit­tää töi­tä alan vai­keas­ta tilan­tees­ta huo­li­mat­ta. Kok­ko näkee raken­nusa­lan tule­vai­suu­den jok­seen­kin epä­sel­vä­nä, mut­ta uskoo tilan­teen muut­tu­van parem­paan suuntaan.

– Kus­tan­nus­ke­hi­tys on sta­bi­loi­tu­nut, eikä puu­ta­va­ran hin­nal­la ole täl­lä het­kel­lä niin kovia nos­to­pai­nei­ta, mikä antaa mie­len­rau­haa. Lisäk­si myös kor­ko­ta­so on tasoit­tu­nut. Se ei ole enää noususuh­dan­tees­sa vaan las­kusuh­dan­tees­sä. Myös mate­ri­aa­lien hin­ta on alka­nut tasaan­tua, ei ole enää sel­lais­ta vuo­ris­to­ra­taa niin pal­jon, Kok­ko sanoo.

Kok­ko nos­taa esil­le yhden tuo­reim­mis­ta laa­jem­mis­ta raken­nus­hank­keis­ta. Vii­me per­jan­tai­na jul­kis­tet­tiin myyn­tiin Kivi­nie­men Vaa­ja­tiel­le raken­net­ta­va talo­yh­tiö, jos­sa Raken­nus­pal­ve­lu Kok­ko on perus­ta­jau­ra­koit­si­ja­na. Koh­de on juu­ri las­ket­tu mark­ki­noin­tiin ja kysyn­nän mää­rä on yllät­tä­nyt hank­keen osa­puo­let positiivisesti.

Ylei­ses­ti raken­nusa­lal­la jul­ki­nen sek­to­ri raken­taa Kokon mukaan paljon.

– Herää­kin kysy­mys, että kuin­ka jul­ki­sel­la sek­to­ril­la raken­ne­taan niin pal­jon, kun yksi­tyi­set raken­ta­vat huo­mat­ta­vas­ti vähemmän.

Kok­ko ker­too raken­nusa­lan koke­neen suh­teel­li­sen jyr­kän suh­dan­ne­muu­tok­sen. Kuten aiem­min mai­nit­tiin, raken­nusa­la on herk­kä suh­dan­ne­muu­tos­ten suh­teen. Kok­ko uskal­taa­kin toi­voa, että palau­tu­mi­nen nouse­vaan muu­tok­seen oli­si nope­aa. Hänen mukaan­sa raken­nusa­la elpyy yllät­tä­vän nopeasti.

– Täl­lai­si­na vai­keam­pi­na aikoi­na mita­taan yri­tyk­sen osaa­mi­sen tasoa ja koko­nai­suu­den hah­mo­tus­ky­kyä. Eli, että mil­lai­sia mui­ta vaih­toeh­to­ja läh­dem­me ammat­ti­lai­si­na hake­maan ja tar­joa­maan eli kuin­ka pys­ty­tään opti­moi­maan pal­ve­lui­ta. Nyt­hän ne kynät niin sano­tus­ti teroi­te­taan seu­raa­vaa nousua varten.

Raken­nusa­lan tule­vai­suus on vie­lä epä­sel­vä, mut­ta nousun merk­ke­jä on jo nähtävissä
Raken­nusa­la
odot­taa uut­ta nousua ja eten­kin kor­ko­ta­so­jen las­kua, mikä lisäi­si asiak­kai­den osto­ha­luk­kuut­ta. Iiläi­sen raken­nus­lii­ke Sale­ran Sau­li Hämä­lä uskoo nousun jo hää­möt­tä­vän, mut­ta sitä ei vie­lä tie­dä mil­loin se tapahtuu.

–Lii­keh­din­tää on jo ollut, myy­tä­vis­sä asun­nois­sa ovat kävi­jä­mää­rät jo kas­va­neet. Kor­ko­ta­son las­kies­sa osta­jien epä­var­muus vähe­nee, mikä vai­kut­taa posi­tii­vi­sel­la taval­la myyn­tiin, Hämä­lä toteaa.

Sale­ral­la töi­tä on ollut Hämä­län mukaan riit­tä­vä mää­rä. Suu­rem­pia hank­kei­ta ei kui­ten­kaan ole tie­dos­sa. Uusia pro­jek­te­ja aloi­tel­laan lop­pusyk­sys­tä ennen jou­lua. Kaup­paa on saa­tu teh­tyä jäl­leen pit­kän ajan jälkeen.

Kii­min­ki­läi­nen maa­laus­lii­ke RS-Ins­tal­lin Mii­ka Suti­nen puo­les­taan ei usko raken­nusa­lan nousun alka­van vie­lä lähiaikoina.

– Kyl­lä­hän sen näkee suo­raan raken­nus­lu­vis­ta. Oulus­sa raken­nus­lu­pien mää­rä neliö­met­reis­sä on 40 pro­sent­tia jäl­jes­sä vii­me vuo­teen ver­rat­tu­na, niin voi sanoa, että vie­lä ei ole nousun aika, Suti­nen sanoo.

RS-Ins­tall on Suti­sen mukaan jou­tu­nut teke­mään hen­ki­lös­tö­muu­tok­sia, sil­lä töi­tä ei oikein ole.

–T oimi­taan todel­la pie­nel­lä poru­kal­la täl­lä het­kel­lä, kos­ka töi­tä on niin vähän, Suti­nen toteaa.

Tilan­ne on Suti­sen mukaan erit­täin vai­kea. Kor­ko­jen pitäi­si las­kea ja myös Suo­men yhteis­kun­taa tuli­si hänen mukaan­sa uudis­taa, jot­ta saa­tai­siin hou­ku­tel­tua inves­toi­jia maahan.

– Vero­tus on sen ver­ran kovaa, ettei­vät ulko­mai­set tai koti­mai­set­kaan inves­toi­jat halua tul­la Suo­men mark­ki­noil­le, Suti­nen sanoo.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.