Esi­tys Suur-Iis­tä saa Iin kun­nan­joh­ta­jal­ta ymmärrystä

Ran­ta­poh­jas­sa uuti­soi­tiin 12.9. yli­kii­min­ki­läi­sen Lee­vi Sil­ta­kos­ken Oulul­le jät­tä­mäs­tä kun­ta­lais­aloit­tees­ta, jos­sa vaa­di­taan pidet­tä­väk­si kun­nal­li­nen kan­sa­nää­nes­tys Suur-Iin muo­dos­ta­mi­ses­ta. Aloit­teen tavoit­tee­na on, että enti­set kun­nat Yli­kii­min­ki, Kii­min­ki, Hau­ki­pu­das ja Yli-Ii lii­tet­täi­siin Iin kun­taan, ja lii­tet­tä­vät alu­eet vas­tai­si­vat ennen vuot­ta 2009 voi­mas­sa ollei­ta kuntarajoja.

Iin kun­nan­joh­ta­ja Mar­juk­ka Man­ni­nen pitää esi­tys­tä Iin kun­nan 650-vuo­tis­juh­la­vuon­na “sinän­sä vin­ha­na esityksenä”. 

– Taval­laan ymmär­rän, että noil­la alueil­la nousee tämän suun­tai­sia aja­tuk­sia. Mitä kau­em­pa­na Oulun kau­pun­ki­kes­kus­tas­ta ele­tään, sitä enem­män var­mas­ti iden­ti­fioi­du­taan Iin kal­tai­seen kun­taan kau­pun­gin sijaan. Var­mas­ti myös Jak­ku­ky­län siir­ty­mi­nen Iihin aikoi­naan toi­mii esi­merk­ki­nä ide­aan, Man­ni­nen sanoo. 

Hän kui­ten­kin tote­aa, että Iin kun­nas­sa ei ole asias­ta käy­ty kes­kus­te­lua, eikä oltu asias­sa miten­kään aktiivisia.

Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja Ari Ala­tos­sa­va tote­aa, että esi­tyk­ses­sä on ripaus his­to­rian havinaa. 

– Suu­ri-Ii oli aikaa ennen nykyi­sen jär­jes­täy­ty­neen yhteis­kun­nan syn­tyä. Kun­ta­ra­ken­ne on uudis­tu­nut vii­meis­ten vuo­si­kym­me­nien aika­na niin, että kun­tien luku­mää­rä on puo­lit­tu­nut, ja nykyi­nen Oulun seu­dun kun­ta­ra­ken­ne on muo­tou­tu­nut parin vii­me vuo­si­kym­me­nen aika­na nykyiseksi. 

Hän kui­ten­kin muis­tut­taa, että Ouluun liit­ty­nei­den kun­tien tilan­ne oli aika­naan sel­lai­nen, että päät­tä­jät näki­vät aluei­den asuk­kai­den näkö­kul­mas­ta parem­mak­si liit­tyä yhteen. 

– Onko tilan­ne nyt joten­kin muut­tu­nut eri­lai­sek­si? Enpä usko, että on, Ala­tos­sa­va sanoo.

Hänen mie­les­tään alu­een asuk­kai­den iden­ti­teet­ti muo­dos­tuu muus­ta­kin kuin kuntarakenteesta. 

– Alu­een ihmi­set ovat vah­vas­sa roo­lis­sa alu­een elin­voi­maa raken­net­taes­sa, oli­pa kun­ta­ra­ken­ne mikä hyvän­sä, hän summaa.

Lee­vi Sil­ta­kos­ken kuntalaisaloite.fi-palveluun teke­mä aloi­te on kerän­nyt täl­lä erää vain muu­ta­man äänen.