3G-verk­ko­yh­tey­det sam­mu­vat Oulun seudulla

DNA Oyj:n ja Telia Fin­land Oyj:n yhtei­so­mis­tuk­ses­sa ole­va Suo­men Yhteis­verk­ko on aja­mas­sa alas 3G-verk­ko­aan Itä- ja Poh­jois-Suo­men alueil­la. Samal­la sul­je­taan myös Telian ja DNA:n omat 3G-ver­kot. Eli­sa Oyj on puo­les­taan sul­ke­nut oman 3G-verk­kon­sa jo vii­me vuon­na. Täl­lä vii­kol­la ver­kon alas­ajo on meneil­lään Oulun ja Kem­pe­leen alueil­la, ja ensi vii­kol­la työ ete­nee muun muas­sa Iin kun­nan alueella.

Ope­raat­to­rien mukaan 3G-ver­kon alas­ajo vapaut­taa van­han tek­nii­kan käy­tös­sä olleet taa­juu­det ja resurs­sit tur­val­li­sem­mil­le ja ener­gia­te­hok­kaam­mil­le 4G- ja 5G-verk­ko­tek­no­lo­gioil­le. 3G-ver­kon sul­ke­mi­sen on mah­dol­lis­ta­nut Suo­men Yhteis­ver­kon 5G-raken­ta­mi­sen nopea ete­ne­mi­nen, kun samal­la on Yhteis­ver­kon alu­eel­la moder­ni­soi­tu 4G-verk­koa kapa­si­tee­tin ja laa­jem­man peit­toa­lu­een varmistamiseksi.

3G-ver­kon pur­ka­mi­nen on aiheut­ta­nut tie­to­lii­ken­neon­gel­mia eten­kin maa­seu­dul­la, mis­sä muun muas­sa mai­to­ti­lo­jen lyp­sy­ko­neet ja ruo­kin­ta­jär­jes­tel­mät sekä ajo­neu­vo­jen ja työ­ko­nei­den tie­to­lii­ken­ne­lait­teet ovat toi­mi­neet 3G-yhteyk­sin. Mui­ta 3G-tek­no­lo­gian varas­sa toi­mi­nei­ta jär­jes­tel­miä ovat muun muas­sa van­hem­mat riis­ta- ja val­von­ta­ka­me­rat, häly­tys­jär­jes­tel­mät, his­sien tie­to­lii­ken­ne­lait­teet ja GPS-pai­kan­ti­met sekä vesi‑, säh­kö- ja kaukolämpömittarit.

Mikä­li käy­tös­sä on vain 3G-ver­kos­sa toi­mi­va pää­te­lai­te, suo­sit­te­le­vat ict-asian­tun­ti­jat sen päi­vit­tä­mis­tä 4G- tai 5G-ver­kos­sa toi­mi­vaan vas­taa­vaan. 3G-ver­kon pur­ka­mi­sen jäl­keen pel­käs­tään 3G-tek­no­lo­gi­aan poh­jaa­vien lait­tei­den yhtey­det toi­mi­vat enää 2G-ver­kos­sa, jol­loin 2G:n alhai­sem­pi data­mää­rä ei vält­tä­mät­tä rii­tä tar­vit­ta­viin toi­min­toi­hin. Myös SIM-kort­tia käyt­tä­vis­sä lait­teis­sa tulee kort­ti päivittää.

Myös Autoa­lan tie­do­tus­kes­kus on otta­nut kan­taa 3G-ver­kon alas­ajoon, kos­ka monet auto­jen taus­ta­jär­jes­tel­mät toi­mi­vat mobii­li­verk­ko­yh­tey­den avulla.

“Auto­jen käyt­tä­jien sekä auton­val­mis­ta­jien, maa­han­tuo­jien ja jäl­leen­myy­jien kan­nal­ta teleo­pe­raat­to­rien rat­kai­sut ovat har­mil­li­sia, kos­ka autois­sa ole­vat 3G-verk­koa tie­don­siir­toon hyö­dyn­tä­vät etä­hal­lin­ta­so­vel­luk­set on suun­ni­tel­tu aika­na, jol­loin van­hem­pien verk­ko­su­ku­pol­vien elin­kaa­ri ei ole ollut tie­dos­sa. Monis­sa ennen vuot­ta 2020 käyt­töön ote­tuis­sa autois­sa etä­hal­lin­nan jär­jes­tel­mät nojaa­vat 3G-verk­koon”, tie­do­tus­kes­kuk­ses­ta kerrotaan.

Osa auto­jen­kin pal­ve­luis­ta siir­tyy käyt­tä­mään 2G-verk­koa, mut­ta jot­kut sovel­luk­set vaa­ti­vat kehit­ty­neem­pää 3G-yhteyt­tä, jota ilman ne saat­ta­vat laka­ta toi­mi­mas­ta. Niin autoa­lal­la kuin monien mui­den­kin 3G-tek­no­lo­gi­aa hyö­dyn­tä­vien lait­tei­den suun­nit­te­lus­sa ei 3G-verk­ko­jen alas­ajoa ole pys­tyt­ty enna­koi­maan, kos­ka tar­peet van­hem­mil­le ver­koil­le vaih­te­le­vat eri maissa.

Suo­mes­sa teleo­pe­raat­to­rit ovat jul­kais­seet aika­tau­lun 3G-verk­ko­jen pur­ka­mi­ses­ta vuo­den 2023 alku­puo­lel­la. Monis­sa mais­sa myös 2G-verk­ko on ajet­tu alas, mut­ta Suo­mes­sa teley­ri­tyk­set on vel­voi­tet­tu yllä­pi­tä­mään 2G-tek­no­lo­gi­aa vuo­den 2029 lop­puun saak­ka. Sen ansios­ta aina­kin ne 3G:verkkoa hyö­dyn­tä­vät lait­teet, jot­ka pys­ty­vät toi­mi­maan myös 2G:n alhai­sem­man data­mää­rän tur­vin, voi­vat jat­kaa toi­min­taan­sa, tosin hitaam­man tie­don­siir­ron kautta.