Päät­tä­jäl­tä: Osaa­mi­sel­la, yrit­tä­mäl­lä ja työ­tä tekemällä

Vii­me vii­kol­la 5.9 vie­tim­me Yrit­tä­jän päi­vää. Päi­vää juh­lis­tet­tiin Suo­men­maas­sa eri tavoil­la eri paik­ka­kun­nil­la. Monil­la paik­ka­kun­nil­la kuten Iis­sä, päi­vä alkoi isän­maal­li­sel­la het­kel­lä, jos­sa Suo­men sini­ris­ti­lip­pu nos­tet­tiin sal­koon maam­me­lau­lun säes­tyk­sel­lä. Sini­ris­ti­lip­pum­me sym­bo­loi itse­näis­tä isän­maa­ta, mut­ta myös vapaut­ta yrit­tää ja teh­dä työtä.

Yrit­tä­mi­sen vapaus on mer­kit­tä­vä asia ja yksi itse­näi­sen koti­maam­me hie­nois­ta asiois­ta. Suo­mes­sa on mah­dol­li­suus menes­tyä, mut­ta myös lupa epä­on­nis­tua ja aloit­taa uudestaan.

Suo­mi on nous­sut maa­il­man kär­ki­mai­den jouk­koon osaa­mi­sel­la, yrit­tä­mäl­lä ja työ­tä teke­mäl­lä. Laa­duk­kaal­la kou­lu­tuk­sel­la ja ope­tuk­sel­la sekä jokai­sen kan­sa­lai­sen tasa-arvoi­sel­la mah­dol­li­suu­del­la kou­lut­tau­tua, on ollut suu­ri vai­ku­tus kan­sa­kun­tam­me kehi­tyk­seen ja menestykseen. 

Jou­kos­sam­me on ollut myös ris­ke­jä otta­via yrit­tä­jiä, jot­ka ovat sie­tä­neet epä­var­muut­ta ja roh­keas­ti kat­so­neet tule­vai­suu­teen ja usko­neet tuot­tee­seen­sa. On myös löy­ty­nyt yri­tyk­siin ammat­ti­tai­toi­sia ja sitou­tu­nei­ta työn­te­ki­jöi­tä. Menes­ty­vä yri­tys tar­vit­see hyvän lii­kei­dean lisäk­si hyvät teki­jät. Hyvät ja sitou­tu­neet työn­te­ki­jät ovat yri­tyk­sen tär­kein voimavara. 

Jul­ki­nen sek­to­ri ja yri­tyk­set toi­mi­vat yhtei­se­los­sa eli sym­bioo­sis­sa. Molem­mat hyö­ty­vät yhteis­työs­tä ja ovat riip­pu­vai­sia toi­sis­taan. Yri­tyk­set työl­lis­tä­vät, kas­vat­ta­vat lisä­ar­voa kan­san­ta­lou­teen ja mak­sa­vat yhteis­kun­nal­le muun muas­sa vält­tä­mät­tö­miä vero­ja. Yhteis­kun­ta huo­leh­tii eri­lai­ses­ta sään­te­lys­tä, kou­lu­tuk­ses­ta ja infrastruktuurista.

Jot­ta yhtä­lö toi­mi­si, molem­pia osa­puo­lia tar­vi­taan. Nykyi­sin kun­nis­sa ja kau­pun­geis­sa ymmär­re­tään entis­tä parem­min yri­tys­ten mer­ki­tys alu­een elin­voi­man kas­vat­ta­ji­na ja uusien työ­paik­ko­jen luo­ji­na ja myös yri­tyk­sis­sä jul­ki­sen sek­to­rin mer­ki­tys yri­tys­ten toi­min­tae­del­ly­tys­ten luo­mi­ses­sa ja mahdollistamisessa. 

Suo­men talou­del­li­set haas­teet ovat täl­lä het­kel­lä suu­ret. Val­tio vel­kaan­tuu kovaa vauh­tia ja ensi vuon­na 2025 bud­jet­tie­si­tyk­sen mukaan val­tio ottaa uut­ta “syö­mä­vel­kaa” noin 12 mil­jar­dia euroa. Se on noin 1,4 mil­joo­naa euroa jokais­ta tun­tia koh­den. Tilan­teen haas­ta­vuut­ta lisää vie­lä huol­to­suh­teem­me kehit­ty­mi­nen epä­suo­tui­saan suuntaan.

Tyy­dym­me­kö tähän näi­vet­ty­mi­sen kier­tee­seen? Maa kai­paa kas­vua, inves­toin­te­ja, kan­nus­ti­mia, teki­jöi­tä ja tule­vai­suut­ta. Pel­käs­tään sääs­tä­mäl­lä ja leik­kaa­mal­la tämä yhtä­lö ei tule rat­kea­maan. Jyr­käs­sä kään­nök­ses­sä on myös vaa­ra­na, että kaik­ki eivät pysy muka­na. Kan­sa­kun­tam­me sivis­tys mita­taan sil­lä, miten koh­te­lem­me kai­kis­ta heik­ko-osai­sim­pia lähim­mäi­siä talou­del­li­ses­ti vai­kei­na hetkinä. 

Suo­men vah­vuus on aina ollut yhteis­työ eri taval­la ajat­te­le­vien ihmis­ten kans­sa. Vai­kei­den het­kien kes­kel­lä on koot­tu voi­mat ja läh­det­ty yhdes­sä selät­tä­mään kul­loi­sen­kin ajan haas­tei­ta. Eri­mie­li­syy­det on lai­tet­tu oikei­siin mit­ta­suh­tei­siin. Ajas­sam­me oli­si tilaus­ta täl­lai­sel­le yhte­näi­syy­del­le ja yksi­tuu­mai­suu­del­le. Jos on riit­tä­väs­ti tah­toa, tulos­ta­kin on mah­dol­lis­ta syntyä.

Näil­lä aja­tuk­sil­la haluan toi­vot­taa kan­sa­kun­nal­lem­me menes­tys­tä ja kai­kil­le hyvää syk­syn odotusta!

Johan­nes Tuo­me­la, Iin kun­nan­val­tuus­ton puheen­joh­ta­ja, Keskusta