Läm­min syy­sau­rin­ko innos­ti ihmi­set markkinoille

Martin markkinoilla koulun pihapiiri oli täynnä markkinakävijöitä. Kuvat: Anu Kauppila.Martin markkinoilla koulun pihapiiri oli täynnä markkinakävijöitä. Kuvat: Anu Kauppila.

Lau­an­tain Mar­tin mark­ki­nat ja sun­nun­tai­na jär­jes­te­tyt Kui­va­nie­men syys­mark­ki­nat kiin­nos­ti­vat ihmi­siä ja tapah­tu­miin saa­vut­tiin san­koin jou­koin kau­em­paa­kin. Mar­tin­nie­men kou­lun piha­pii­ri ja urhei­lu­kent­tä oli­vat täyn­nä näh­tä­vää ja teh­tä­vää. Jen­ny Häy­ry­sen omis­ta­ma Pel­legri­no-ravi­po­ni oli kovas­sa suo­sios­sa. Kilt­ti shet­lan­nin­po­ni asus­te­lee Mar­tin­nie­mes­sä, joten mat­ka mark­ki­noil­le oli lyhyt. Sää­vä­lät Oy:n ken­täl­le tuo­mat kai­vin­ko­ne ja sora­ka­set­ti-yhdis­tel­mä kiin­nos­ti myös niin per­heen pie­nim­piä kuin vähän isom­pia­kin mark­ki­na­kä­vi­jöi­tä. Mar­tin­nie­men kou­lus­sa eka­luok­kaa käy­vä Iisak Saa­ri­jär­vi oli innois­saan pääs­tes­sään kai­vin­ko­neen ohjaksiin.

– On ollut tosi kivaa, Iisak ker­ke­si huikkaamaan.

Kai­vu­ria aja­va Vil­le Kar­vo­nen ker­toi, että he pyr­ki­vät aina osal­lis­tu­maan tapah­tu­miin ja eten­kin sil­loin jos muka­na on lap­sia. Kaik­ki haluk­kaat pää­si­vät myös sora­ka­set­ti-yhdis­tel­män hyt­tiin kat­so­maan mil­tä se maa­il­ma ylhääl­tä päin näyt­tää. Kar­vo­nen tote­si­kin, että lap­sien on hyvä käy­dä kyy­dis­sä, kos­ka siel­tä he huo­maa­vat ettei siel­tä näe­kään joka paikkaan.

– Jos täs­tä on pien­tä­kään iloa lap­sil­le niin olem­me tyy­ty­väi­siä. Las­ten ilo on se jut­tu, mik­si näis­sä käy­dään, Kar­vo­nen sanoi.

Lau­an­tain mark­ki­na­päi­vä oli kou­lu­lai­sil­le oikea kou­lu­päi­vä ja moni oli tul­lut pai­kal­le koko per­heen voi­min. Työ­ko­nei­den ja poni­kyy­di­tyk­sen lisäk­si pai­kal­la oli eri­lai­sia kul­ku­pe­le­jä kar­vai­ses­ta autos­ta ral­li­au­toon ja MLL Hau­ki­pu­taan pitä­mäl­lä pis­teel­lä 500 siir­to­ta­tuoin­tia sai uuden omis­ta­jan. Herk­ku­buf­fe­tin jono kas­voi met­rien mit­tai­sek­si läpi tapah­tu­man ja kou­lu­lais­ten kuo­roe­si­tys sai rai­ku­vat aplo­dit. Tai­ku­ris­how ja koi­ra­tans­sie­si­tys oli­vat mie­leis­tä seu­rat­ta­vaa niin per­heen pie­nim­mil­le kuin aikui­sil­le­kin ja tapah­tu­ma sai pal­jon posi­tii­vis­ta palau­tet­ta kävi­jöi­den kes­kuu­des­sa. Hau­Pan ja KTU:n toi­min­nal­li­sil­la pis­teil­lä lap­set pur­ki­vat ener­gi­aa Chocok­sin suklaat mais­tui­vat kävijöille.

Kui­va­nie­men Nuo­ri­so­seu­ran syys­mark­ki­noil­le sun­nun­tai­na live­musiik­ki kuu­lui pit­kin pitä­jää ja loi perin­teis­tä mark­ki­na­tun­nel­maa. Satu Vää­nä­nen oli iloi­nen, että aurin­koi­nen ilma sai ihmi­set liikkeelle.

– Myy­jien mää­rää hie­man jän­nät­tiin, mut­ta moni ilmoit­tau­tui vas­ta lähem­pä­nä tapah­tu­maa ja todel­la muka­vas­ti myy­jiä­kin tuli pai­kal­le, Vää­nä­nen hymyili.

Omal­la myyn­ti­pis­teel­lä Vää­nä­sel­lä oli tar­jol­la toi­nen tois­taan hie­nom­pia kort­te­ja. Jou­lu­kort­te­ja ei vie­lä ollut myyn­nis­sä, mut­ta nii­den­kin teko alkaa piakkoin.

– Yleen­sä olen aloit­ta­nut jou­lu­kort­tien teon jo hei­nä­kuus­sa, mut­ta nyt on ollut niin kii­re. Onnek­si jäi myy­tä­vää täl­le päi­vää, sil­lä eilen Simon­ky­län maa­lais­mark­ki­noil­la kävi hyvin kaup­pa, Vää­nä­nen kertoi.

Kui­va­nie­men Nuo­ri­so­seu­ran piha­pii­ris­tä ja sisäl­tä löy­tyi monen­mois­ta kat­sel­ta­vaa her­kuis­ta käden­tai­toi­hin ja lam­paan­vil­la­tuot­teis­ta rompetoriin.

Mark­ki­noi­den isän­tä ja Nuo­ri­so­seu­ran puheen­joh­ta­ja Rai­mo Iko­nen oli sel­väs­ti tyy­ty­väi­nen niin kävi­jä­mää­rään kuin keliin­kin. Parin tun­nin yöunet ja pit­kä tapah­tu­ma­vii­kon­lop­pu kui­ten­kin tuntuivat.

– Lau­an­tain syys­tans­sien jäl­ki­mai­nin­geis­sa meni puo­li kuu­teen aamul­la ja seis­kal­ta soi herä­tys, Iko­nen naurahti.

Syys­tans­sit meni­vät Iko­sen mukaan hyvin ja tans­si­joi­ta oli pai­kal­la sata­kun­ta. Puheen­joh­ta­ja kehui tans­sien ja mark­ki­noi­den tai­ta­via lau­la­jia. Pai­kal­la oli­vat Juha Alva­rin lisäk­si myös lau­an­tai­na esiin­ty­neet Vil­le Kor­te­sal­mi ja Juho Back­man. Perin­teis­ten suo­ma­lais­ten kap­pa­lei­den lisäk­si mie­hil­tä irto­si sun­nun­tain karao­kes­sa myös suo­mi­pop-hit­te­jä. Nuo­ri­so­seu­ra täyt­tää ensi vuon­na 120 vuot­ta, joten Iko­sel­la on jo mie­tin­tä­mys­sy pääs­sä juh­la­vuo­den varal­le. Lop­pu­vuon­na luvas­sa on kui­ten­kin ensin vie­lä useat bin­got ja jou­lu­mark­ki­nat. Syys­mark­ki­nat oli Iko­sen mukaan suht help­po jär­jes­tää, sil­lä tilat löy­ty­vät omas­ta takaa.

– Kyl­lä­hän täs­sä Nuo­ri­so­seu­ran piha­pii­ris­sä on hyvä jär­jes­tää. Enem­pää ei oli­si ulos mah­tu­nut­kaan myy­jiä, Iko­nen totesi.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.