Äidin ja tyt­tä­ren yhtei­nen luis­te­lu­pol­ku liu­kuu menes­tyk­sen jäälle

Arja Aula-Matila (oik.) ja Iiris Matila ovat löytäneet yhteisen intohimonsa jäältä, jossa he jakavat sekä lajin ilot että haasteet.Arja Aula-Matila (oik.) ja Iiris Matila ovat löytäneet yhteisen intohimonsa jäältä, jossa he jakavat sekä lajin ilot että haasteet.

Muhok­sen jää­hal­lin kirk­kaat valot hei­jas­tu­vat jääl­tä, kun jää­li­läi­set Arja Aula-Mati­la ja hänen tyt­tä­ren­sä Iiris Mati­la aset­tu­vat haas­tat­te­luun. Tämä äiti-tytär-kak­sik­ko ei ole taval­li­nen urhei­lu­har­ras­ta­jien pari­val­jak­ko. Hei­tä yhdis­tää syvä rak­kaus luis­te­luun, joka on kan­ta­nut läpi vuo­si­kym­men­ten. Molem­mat ovat löy­tä­neet paik­kan­sa muo­dos­tel­ma­luis­te­lun paris­ta, mut­ta hei­dän tari­nan­sa alkoi jo pal­jon aikaisemmin.

Arja Aula-Mati­la, 54, on ollut muka­na luis­te­lu­maa­il­mas­sa jo nuo­res­ta iäs­tä läh­tien. Hän aloit­ti yksin­luis­te­lun 9‑vuotiaana ja jat­koi sitä nel­jä vuot­ta, kun­nes luis­te­lu­har­ras­tus jäi tauol­le. Vuon­na 2009, kun Iiris oli ykkös­luok­ka­lai­nen ja ilmai­si halun­sa oppia luis­te­le­maan, Arjan rak­kaus lajiin herä­si uudelleen.

– Iiris oli näh­nyt tele­vi­sios­sa luis­te­lu­kil­pai­lu­ja ja halusi kokeil­la, joten läh­din vie­mään hän­tä har­joi­tuk­siin. Sii­tä se into syt­tyi, Arja muistelee.

Iiris Mati­la, 22, asuu täl­lä het­kel­lä Oulus­sa. Hän aloit­ti luis­te­lun lap­se­na, ja hänen kiin­nos­tuk­sen­sa muo­dos­tel­ma­luis­te­luun herä­si nopeas­ti. Tämä laji, jos­sa yksi­lön tai­dot yhdis­ty­vät sau­ma­ton­ta yhteis­työ­tä vaa­ti­vak­si jouk­ku­een suo­ri­tuk­sek­si, vei Iirik­sen mukanaan.

Täl­lä het­kel­lä molem­mat ovat muka­na Meri-Lapin Tai­to­luis­te­li­joi­den Ice­Mo­tions-muo­dos­tel­ma­luis­te­lu­jouk­ku­ees­sa, jos­sa äiti kuu­luu 18 luis­te­li­jan jouk­ku­ee­seen ja tytär toi­mii toi­se­na val­men­ta­ja­na. Mat­ka tähän pis­tee­seen ei kui­ten­kaan ole ollut pelk­kää sula­vaa lii­toa jääl­lä, vaan sii­hen on mah­tu­nut monia haas­tei­ta ja kas­vun hetkiä.

– Meil­lä on ollut monen­lai­sia tun­tei­ta vuo­sien var­rel­la, eikä kaik­ki aina ole men­nyt suun­ni­tel­mien mukaan. Jouk­kueur­hei­lus­sa on pal­jon haas­tei­ta, mut­ta olem­me sel­vin­neet niis­tä yhdes­sä, Arja pohtii.

Iiris lisää, että jouk­kueur­hei­lu opet­taa yhtei­söl­li­syyt­tä ja tois­ten huo­mioon otta­mis­ta. Tai­to­ja, jois­ta on hyö­tyä myös elä­män muil­la osa-alueilla.

Har­joi­tuk­set ovat tär­keä osa tätä yhteis­tä mat­kaa. Äiti ja tytär har­joit­te­le­vat yhdes­sä jääl­lä ker­ran vii­kos­sa, ja lisäk­si har­joi­tuk­siin kuu­luu oheisliikuntaa.

– Vaik­ka jääl­lä vie­tet­ty aika on rajal­li­nen, se on teho­kas­ta ja vaa­tii meil­tä molem­mil­ta kes­kit­ty­mis­tä ja sitou­tu­mis­ta, Iiris kertoo.

Hei­dän har­joi­tuk­sen­sa ovat sekoi­tus ren­toa teke­mis­tä ja tavoit­teel­lis­ta har­joit­te­lua, mikä pitää moti­vaa­tion korkealla.

Fyy­si­sen hyvin­voin­nin lisäk­si luis­te­lu tar­jo­aa hen­kis­tä tasa­pai­noa ja on tär­keä osa molem­pien arkea.

– Luis­te­lus­sa on se hie­no puo­li, että jääl­lä kaik­ki muu unoh­tuu. Siel­lä kes­ki­ty­tään vain sii­hen het­keen, Arja kuvailee.

Iiris puo­les­taan kokee, että val­men­ta­ja­na toi­mi­mi­nen antaa hänel­le tai­to­ja, jois­ta on hyö­tyä myös tule­vai­suu­des­sa työelämässä.

Vaik­ka molem­mat nai­set näke­vät luis­te­lun tule­vai­suu­des­sa enem­män­kin har­ras­tuk­se­na, heil­lä on sel­kei­tä tavoitteita.

– Tavoit­tee­na on saa­da hyviä suo­ri­tuk­sia ja pysyä ter­vee­nä. Suo­mes­sa aikuis­ten muo­dos­tel­ma­luis­te­lun taso on erit­täin kor­kea, joten kil­pai­luis­sa menes­ty­mi­nen vaa­tii kovaa työ­tä, Arja painottaa.

He osal­lis­tu­vat kil­pai­lui­hin muu­ta­man ker­ran vuo­des­sa, mikä tuo muka­vaa jän­ni­tys­tä ja tavoit­teel­li­suut­ta arkeen.

Kun kysyn hei­dän tule­vai­suu­den suun­ni­tel­mis­taan, molem­mat totea­vat, että he otta­vat asiat kausi kerrallaan.

– Näem­me, mihin rah­keet riit­tä­vät ja kuin­ka pit­käl­le into kes­tää, Iiris summaa.

Yhtei­nen luis­te­lu­har­ras­tus on kui­ten­kin tuo­nut hei­dän elä­mään­sä pal­jon iloa ja yhtei­siä het­kiä, joi­ta he arvos­ta­vat suuresti.

Lopuk­si Arja halu­aa roh­kais­ta mui­ta har­kit­se­maan luis­te­lun aloit­ta­mis­ta, jos jon­kin­lai­set perus­luis­te­lu­tai­dot ovat hal­lus­sa. Uusi kausi alkaa vuon­na 2025.

– Aikuis­ten muo­dos­tel­ma­luis­te­lu­jouk­ku­eem­me Ice­Mo­tions valit­see uusia jäse­niä ensi kau­del­la. Tämä on lois­ta­va tapa liik­kua ja naut­tia yhdes­sä­olos­ta, hän hymyilee.

Tämä äidin ja tyt­tä­ren yhtei­nen mat­ka luis­te­lun paris­sa on esi­merk­ki sii­tä, kuin­ka har­ras­tus voi syven­tää ihmis­suh­tei­ta. Se osoit­taa, että yhtei­set into­hi­mot voi­vat kul­kea suku­pol­vel­ta toi­sel­le, tuo­den muka­naan iloa, haas­tei­ta ja unoh­tu­mat­to­mia kokemuksia.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.