Ulla Mit­ru­nen valit­tiin Iin seu­ra­kun­nan uudek­si kirkkoherraksi

Iin seu­ra­kun­nan uusi kirk­ko­her­ra on Kar­ja­sil­lan kap­pa­lai­nen ja teo­lo­gian mais­te­ri Ulla Mit­ru­nen. Puhe­li­mit­se tavoi­tet­tu Mit­ru­nen ker­toi ole­van­sa onnel­li­nen ja myös hie­man pyö­räl­lä pääs­tään valinnasta.

– Nöy­räk­si vetää ja vii­me het­kiin saak­ka Iis­sä teh­tiin kam­pan­ja­työ­tä. Uskon, että isos­sa roo­lis­sa oli se, että menin ihmis­ten pariin ja tätä työ­tä teh­tiin yhdes­sä sul­ke­mat­ta ketään pois, Mit­ru­nen totesi.

Mit­ru­nen sai vaa­leis­sa yhteen­sä 711 ään­tä, kun Ari Rau­ta­kos­ken ääni­saa­lis oli 677 ään­tä. Tasai­ses­sa vaa­lis­sa äänioi­keut­taan käyt­ti 1388 ihmis­tä ja heis­tä 17,6 pro­sent­tia antoi äänen­sä ennak­koon. Mit­ru­nen otti ennak­ko­ää­nis­sä etu­mat­kaa, jota Rau­ta­kos­ki kuroi sun­nun­tain vaa­li­päi­vä­nä kiinni.

– Äänes­tä­jät tar­vit­si­vat tie­toa ja sitä me heil­le annoim­me, Mit­ru­nen sanoi.

Äänes­tys­pro­sent­ti nousi 24,5 pro­sent­tiin, kun Hau­ki­pu­taan seu­ra­kun­nan kirk­ko­her­ran­vaa­leis­sa vii­me kevää­nä äänes­tys­pro­sent­ti jäi rei­luun 18 pro­sent­tiin. Äänioi­keu­tet­tu­ja Iis­sä on kaik­ki­aan 5661 ja seu­ra­kun­taan kuu­luu hie­man vajaat 8000 jäsen­tä. Mit­ru­nen ker­toi tie­dos­ta­van­sa sen, että hänen mah­dol­li­suu­det nivou­tui­vat yhteen ihmis­ten äänes­ty­sak­tii­vi­suu­den kans­sa. Kirk­ko pai­nii val­ta­kun­nal­li­sel­la tasol­la, miten nuo­ret aikui­set saa­tai­siin mukaan seu­ra­kun­nan toi­min­taan. Kui­ten­kin Mit­rusen vaa­li­ryh­mäs­sä oli muka­na pal­jon­kin työi­käi­siä ja nuo­ria aikuisia.

– Olen pol­ke­nut niin pal­jon aito­ja kumoon, kun olen pys­ty­nyt. Haluan, että jokai­nen tie­tää ole­van­sa ter­ve­tul­lut seu­ra­kun­taan ja tätä sano­maa olen tuo­nut esil­le eri­lai­sis­sa tapah­tu­mis­sa Illin­juok­su­ja myö­ten, Mit­ru­nen naurahti.

Mit­ru­nen aloit­ta­nee tämän het­ki­sen tie­don mukaan työn­sä vs. kirk­ko­her­ra­na jou­lu­kuun alus­ta. Ensin pitää kui­ten­kin vie­lä hoi­taa byro­kra­tia ja lomat alta pois.Vaalilautakunta vah­vis­taa vaa­lien tulok­sen ja kokouk­ses­ta on pidet­tä­vä pöy­tä­kir­jaa. Vaa­li­pöy­tä­kir­ja on sen jäl­keen olta­va näh­tä­vil­lä 30 päi­vän ajan. Kun kirk­ko­her­ran väli­tön vaa­li on saa­nut lain­voi­man, tuo­mio­ka­pi­tu­li antaa viran­hoi­to­mää­räyk­sen kirk­ko­her­ran vir­kaan sil­le, jon­ka on saa­nut vaa­lis­sa enim­mät äänet.

– Minul­la on myös kuu­kau­den irti­sa­no­mi­sai­ka nykyi­ses­tä kap­pa­lai­sen viras­ta ja pak­ko on hie­man palau­tua ennen uuden työ aloit­ta­mis­ta, sil­lä kesä­lo­ma meni kampanjoidessa.

Tule­va kirk­ko­her­ra on saa­nut pal­jon vies­te­jä lähel­tä ja kau­kaa. Vies­teis­sä on tii­vis­ty­nyt ihmis­ten rie­mu ja onnel­li­suus. Lähi­pii­ris­tä sanot­tiin­kin, ettei jokai­seen vies­tiin voi kere­tä vas­taa­maan, mut­ta Mit­ru­nen kokee vies­tei­hin rea­goi­mi­sen itsel­leen tär­keäk­si. Työn pariin pää­se­mis­tä Mit­ru­nen odot­taa pal­jon ja hän ker­toi­kin, että on val­mis teke­mään eri­tyi­sen kovas­ti töi­tä. Vies­tin­nän kun­toon pis­tä­mi­nen on ensim­mäi­se­nä työlistalla.

– Ja nime­no­maan menen teke­mään Iihin töi­tä yhdes­sä ja avoi­mes­ti. Tulen teke­mään kaik­ke­ni, että Iin seu­ra­kun­ta on kaik­kien seu­ra­kun­ta. Ei ole hei­tä, on vain mei­tä, Mit­ru­nen hymyili.

Edel­li­sen ker­ran Iis­sä äänes­tet­tiin kirk­ko­her­ra suo­ral­la kan­san­vaa­lil­la vuon­na 1980. Tul­loin äänes­tys­pro­sent­ti nousi hui­maan 55 pro­sent­tiin. Iin seu­ra­kun­nan nykyi­nen kirk­ko­her­ra Tapa­ni Ruot­sa­lai­nen on toi­mi­nut viras­saan vuo­des­ta 1999 läh­tien ja hän jää eläk­keel­le hel­mi­kuus­sa 2025.