Mari­ka ja Saa­ra jaka­vat resep­te­jä ja vink­ke­jä somes­sa: Vau­va­per­hees­sä voi koka­ta hel­pos­ti koko perheelle

Marika Ollonen (vas.) ja Saara Viio pitävät sometiliä Muruja masun täydeltä. Kuva: Studio Alku

Lap­suu­de­nys­tä­vät Kel­lon kou­lua­joil­ta saak­ka, 33-vuo­ti­aat Mari­ka Ollo­nen ja Saa­ra Viio, pitä­vät yhdes­sä Muru­ja masun täy­del­tä ‑some­ti­liä Ins­ta­gra­mis­sa. Ruo­ka­blo­gis­saan he jaka­vat resep­te­jä ja vink­ke­jä, jot­ka hel­pot­ta­vat ruo­an­lait­toa ja lap­si­per­heen arkea. Seu­raa­jia tilil­lä on yli 9000.

Aja­tus koko per­heel­le sovel­tu­vis­ta resep­teis­tä ja idea ruo­ka­blo­gis­ta syn­tyi hei­dän omas­ta tar­pees­ta molem­pien olles­sa äitiys­lo­mal­la, kun arjen kii­rees­sä aikaa ei tun­tu­nut riit­tä­vän pel­käs­tään vau­van ruo­kien val­mis­ta­mi­seen. Oival­luk­se­na oli, että ruu­an­lai­ton koko per­heel­le ei tar­vit­se olla vai­ke­aa vauvaperheessäkään.

– Pyrim­me sii­hen, että resep­tit sopi­vat kai­ke­ni­käi­sil­le ja ovat myös aikui­seen makuun. Vau­van ver­sion voi vai­vat­to­mas­ti ottaa sivuun ruu­an­lai­ton lomas­sa. Kan­nus­tam­me kokei­le­maan ja tes­tai­le­maan roh­keas­ti eri resep­te­jä. Pie­nel­lä­kin vai­val­la voi saa­da mais­tu­vaa ja ter­veel­lis­tä ruo­kaa koko perheelle.

Saa­ral­la on 5- ja 2,5 vuo­ti­aat lap­set ja Mari­kal­la kol­me las­ta; 4- ja 2,5‑vuotiaat sekä puo­li­vuo­tias vau­va. Molem­pien taa­pe­rot syn­tyi­vät vuo­den 2022 tam­mi­kuus­sa kol­men päi­vän ikäerolla.

Mari­ka ja Saa­ra ker­to­vat saa­van­sa toi­sil­taan pal­jon resep­te­jä ja ver­tais­tu­kea lap­si­per­heen arkeen, mikä on suo­ras­taan tera­peut­tis­ta. Heis­tä on eri­tyi­sen muka­vaa myös some­ti­lin seu­raa­jil­ta saa­tu palau­te sii­tä, että he ovat saa­neet hel­po­tus­ta ruu­an­lait­toon ja muu­hun lap­siar­keen. Aiheis­ta käy­dään kes­kus­te­lua some­ti­lil­lä viestein.

Resep­tien lisäk­si Mari­ka ja Saa­ra jaka­vat some­ti­lil­lä koke­muk­si­aan ja anta­vat vink­ke­jä esi­mer­kik­si sii­hen, kuin­ka aloit­taa sor­mi­ruo­kai­lu, miten totut­taa vau­va uusiin makui­hin ja saa­da ruo­kai­lu suju­vak­si, kuin­ka tuo­da enem­män väriä lau­ta­sel­le ja miten kas­vik­set val­mis­te­taan vau­val­le sopivaksi.

Myön­teis­tä ruo­ka­suh­det­ta voi vah­vis­taa tar­joa­mal­la lap­sel­le roh­keas­ti uusia maku­ja ja kan­nus­ta­mal­la tutus­tu­maan nii­hin kai­kil­la ais­teil­la. Yhtei­set ruo­kai­lu­het­ket teke­vät ruo­kai­lus­ta muka­van kokemuksen.

– On kui­ten­kin hyvä muis­taa, että jokai­nen päi­vä voi yllät­tää: eili­sen lem­pi­ruo­ka saat­taa olla tänään lap­sen inhokki.

Saa­ran per­hees­sä vakiin­tu­nei­ta suo­sik­ki­ruo­kia ovat esi­mer­kik­si lohi­keit­to ja sei­ti­vuo­ka. Mari­kan per­hees­sä mais­tu­vat taa­tus­ti kana-rii­si­vuo­ka sekä jauhelihalaatikko.

Resep­tit sisäl­tä­vät myös ohjei­ta miten val­mis­taa glu­tee­nit­to­mia ja mai­dot­to­mia ruo­kia ja kuin­ka kanan­mu­nan voi kor­va­ta ruu­an­lai­tos­sa ja lei­von­nas­sa. Sääs­tö­vink­ke­jä on ruo­kaos­tok­sil­le sekä ruo­ka­hä­vi­kin hyödyntämiseen.

Kaik­kea ruo­kaa ei suin­kaan tar­vit­se teh­dä itse.Vauva voi aivan hyvin syö­dä itse teh­ty­jen ruo­kien rin­nal­la kau­pas­ta ostet­tu­ja val­mii­ta sosei­ta. Aikaa sääs­tyy ja myös reis­su­ruo­kai­lut hel­pot­tu­vat, kun val­mis­so­seet kel­paa­vat vauvalle.

Ruo­kai­lun ja lap­si­per­heen arjen monien mui­den tilan­tei­den suh­teen Mari­ka ja Saa­ra ovat huo­man­neet, että äidin­vais­to on pet­tä­mä­tön – sen avul­la navi­goi­daan ruuh­ka­vuo­sien läpi!

Vaik­ka elä­mä on vie­nyt Saa­ra Vii­on ja Mari­ka Ollo­sen asu­maan kau­em­mak­si toi­sis­taan, he pitä­vät yhteyt­tä lähes päi­vit­täin ja tapaa­vat kas­vo­tus­ten pari ker­taa vuo­des­sa. Saa­ra on perus­kou­lun opet­ta­ja ja asuu per­hei­neen Oulus­sa. Mari­ka puo­les­taan on yri­tys- ja han­ke­asian­tun­ti­ja ja asuu per­hei­neen Itä-Lapissa.

Saa­ra (vas.) ja Marika.

Molem­mat ker­to­vat aina viih­ty­neen­sä tou­hu­tes­saan ruu­an paris­sa. Mari­ka on myös työs­ken­nel­lyt ravit­se­muk­sen paris­sa useam­man vuo­den opis­ke­luai­ka­na. Saa­ra taas on pitä­nyt lap­sil­le kok­ki­ker­hoa ja myö­hem­min opet­ta­nut kie­liä kokkiopiskelijoille.

Some­ti­lin yllä­pi­to; ideoin­ti, kuvaa­mi­nen, kok­kaa­mi­nen, ins­ta­gra­min tari­noi­den päi­vit­tä­mi­nen, kuvien muok­kaus, resep­tien kir­joit­ta­mi­nen ja yhtey­den­pi­to seu­raa­jien ja yhteis­työ­kump­pa­nei­den kans­sa vaa­tii nuo­ril­ta äideil­tä pal­jon aikaa, mut­ta se myös antaa paljon.

– On todel­la pal­kit­se­vaa, kun saa toteut­taa luo­vuut­taan ja samal­la hel­pot­taa tois­ten arkea, nai­set vakuuttavat.

Yrit­tä­jä­per­heis­sä kas­va­nei­na Mari­ka ja Saa­ra ovat jalos­ta­neet avoi­men some­ti­lin oheen mak­sul­li­sen Vau­va­per­heen resep­ti­vih­kon, joka on saa­nut hyvän vas­taa­no­to­ton. Säh­köi­nen resep­ti­vih­ko sisäl­tää 36 koko per­heel­le sopi­vaa resep­tiä peri­aat­teel­la, että koko per­he voi syö­dä samaa ruo­kaa “yhden kat­ti­lan peri­aat­teel­la”. Tänä syk­sy­nä he jul­kai­se­vat myy­tä­vän Lap­si­per­heen kas­vis­re­sep­ti­vih­kon, jon­ka ohjei­ta tes­tau­te­taan myös some­ti­lin seuraajilla.

Ome­nai­sia lät­ty­jä ja tors­tain toiveruoka

Koti­mai­se­ten ome­nien sato­kausi on par­haim­mil­laan. Ome­nat sopi­vat oivas­ti myös lät­tyi­hin, jot­ka mais­tu­vat kai­ken ikäisille.

Tors­tain toi­ve­ruu­ak­si voi­si suun­ni­tel­la var­sin vai­vat­to­mas­ti val­mis­tu­vaa kana-rii­si­vuo­kaa. Ohjeet ovat Mari­kan ja Saa­ran Muru­ja­ma­sun­täy­del­tä ‑ruo­ka­blo­gis­ta Instagramista.

Ome­nai­set rahkalätyt

(lap­sil­le 10 kk+)

1 iso omena

250 g maitorahkaa

2 kanan­mu­naa

0,75 dl (vehnä)jauhoja

0,25 tl leivinjauhetta

0,5 tl kardemummaa

0,5 tl vaniljajauhetta

0,5 tl kanelia

1. Kuo­ri ja raas­ta ome­na kar­keak­si raasteeksi.

2. Mit­taa kui­vat aineet pie­neen kul­hoon ja sekoita.

3. Lisää jau­ho­jen jouk­koon rah­ka ja kanan­mu­nat ja sekoi­ta tasai­sek­si mas­sak­si esim. haa­ru­kan avulla.

4. Lisää lopuk­si raas­tet­tu ome­na tai­ki­nan jouk­koon ja sekoita.

5. Pais­ta lätyt öljy­tyl­lä pan­nul­la mie­dol­la läm­möl­lä molem­min puo­lin niin, että pin­ta hie­man rus­kis­tuu. Yhden lätyn saat kuk­ku­ral­li­ses­ta ruo­ka­lusi­kal­li­ses­ta tai­ki­naa. Tasoi­ta tai­ki­na­no­ka­ret­ta hie­man, kun nos­tat sen pannulle.

Mais­tuu ihan omenapiirakalle!

Tors­tain toiveruoka: 

Kana-rii­si­vuo­ka

(lap­sil­le 5 kk +)

500 g kanan paistileikkeitä

3 dl (basmati)riisiä

1 suip­po­papri­ka

n. 300 g par­sa­kaa­li-kuk­ka­kaa­li-pork­ka­na­se­koi­tus­ta (pakas­te)

2 dl kaurakermaa

1 l vettä

(Maus­teek­si voi lait­taa esim. val­ko­si­pu­li­jau­het­ta, sit­ruu­na­pip­pu­ria tai mus­ta­pip­pu­ria & sit­ruu­na­me­hua, papri­ka- ja curryjauhetta).

1. Mit­taa rii­si isoh­koon uuni­vuo­kaan. Aset­te­le kanan pais­ti­leik­keet riisipedille.

2. Kie­hau­ta vesi, lisää maus­teet ja kau­ra­ker­ma. Sekoi­ta ja kip­paa nes­te­seos uunivuokaan.

3. Lisää sui­ka­loi­tu suip­po­papri­ka sekä pakastekasvikset.

4. Pais­ta 200 astees­sa suun­nil­leen tun­nin ajan. Puo­li­vä­lis­sä pais­toa sekoi­ta hie­man ja lisää tar­vit­taes­sa folio pääl­le, jos pin­ta alkaa kuivua.

5. Vau­van annok­sen voit soseut­taa sau­va­se­koit­ti­mel­la tai tar­jo­ta palo­ja sekä peh­me­ää rii­siä sor­mi­ruo­ka­na. Aikuis­ten annok­seen voit loraut­taa soi­ja­kas­ti­ket­ta ja koris­tel­la tuo­reil­la yrteillä.

Some­ti­lil­lä on resep­tien ohel­la run­saas­ti kuvia ruo­ka-annok­sis­ta ja tar­joi­lueh­do­tuk­sis­ta. Kuva: Stu­dio Alku