Vasta tehtävänsä jättänyt presidentti Sauli Niinistö sanoi vuonna 2016 valtiopäivien avajaisissa: ”Olemme oppineet perusteellisesti haukkumaan toinen toisemme. On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat, ja sitten hyväksi lopuksi poliisitkin; olemme perin itsemme haukkuneet.”
Repivän keskustelun sijaan presidentti toivoi ”tolkun aikaa”.
Yhteiskuntamme on polarisoitumassa eli jakautumassa. Koskaan maassamme ei ole ollut täydellistä yhteinäiskulttuuria, mutta nykyään elämme moniarvoisemmassa Suomessa kuin koskaan ennen. Ääripäät ajautuvat yhä kauemmaksi toisistaan. Tätä kehitystä osaltaan vahvistaa sosiaalinen media. Samanmielisten ”kuplassa” omat kannat korostuvat, ja algoritmit syöttävät uutisvirtaa ja päivityksiä, jotka vain vahvistavat tätä.
Erityisesti sosiaalisessa mediassa voi unohtua toisten kunnioittaminen. Näkyvyyden lisäämiseksi ja ”tykkäysten” kalastelemiseksi vastapuolta arvostellaan usein kovin sanankääntein. Helposti myös tahallaan väärinymmärretään toisen puolen viesti. Näin puhutaan toistensa ohi eikä mielipiteitä yritetäkään ymmärtää, saati yhteensovittaa.
Tiiviit yhteisöt ja kuplat voivat toimia kasvualustana myös erilaisille salaliittoteorioille. Internetin ja sosiaalisen median nopea tiedonkulku helpottavat näiden syntymistä.
Salaliittoteorioissa monimutkaisiin asioihin ja ongelmiin tarjotaan yksinkertaisia vastauksia. Yhteiskunta ja kansakuntien välinen toiminta näyttäytyvät usein uhkana. Salaliittoteoriat pohjautuvat vastakkainasetteluun ja uhkakuviin. Tyypillistä niille on, että tämänkaltainen ajattelu syvenee ja voi saada hyvinkin absurdeja piirteitä, joissa kyseenalaistetaan lähes kaikki opittu, ja niistä tulee ”eliitin juonia”.
Yhteiskunnan polarisoituminen johtaa myös ääriajattelun lisääntymiseen. Ääriajattelussa on kyse ajattelutavasta, joka on luonteeltaan erityisen jyrkkää ja mustavalkoista. Pahimmillaan tähän kytkeytyy myös laiton toiminta, jopa väkivalta, oman ideologian edistämiseksi. Ääriajattelua voi syntyä monen eri aihepiirin ympärille.
Yhteiskuntavastaisessa toiminnassa unohdetaan yhteiskuntajärjestys, lait ja asetukset, jotka on laadittu yhteiseksi parhaaksi. Tärkeimmäksi nousee oman aatteen ajaminen hinnalla millä hyvänsä.
Jospa kurkistaisimme vähän oman kuplamme ulkopuolelle, jopa keskustelisimme toisella tavalla ajattelevan kanssa. Saattaisimme jopa oppia jotakin!
Pekka Kainua, kaupunginvaltuutettu, Keskusta, Ylikiiminki