Ora­van kou­lu­museos­ta virtuaalinäyttely

Poh­jois-Poh­jan­maan museo on jul­kais­sut Oulun perus­kou­lu­jen 50-vuo­tis­juh­la­vuo­den kun­niak­si kai­kil­le avoi­men Ora­van kou­lu­museon vir­tu­aa­li­näyt­te­lyn, jos­sa voi tutus­tua 1920-luvun kou­lu­luok­kaan ja opet­ta­jan asuntoon. 

Ora­van kou­lu­museo sijait­see Kel­los­sa enti­sen Ora­van kou­lun tilois­sa. Ora­van kou­lu perus­tet­tiin vuon­na 1893 Hau­ki­pu­taan kun­nan toi­sek­si kun­nal­li­sek­si kan­sa­kou­luk­si. Vuon­na 1983 kou­lun van­ha veis­to­luok­ka ja osa opet­ta­jan asun­toa muu­tet­tiin museok­si. Museos­sa on 1920-luvun tyy­liin sisus­tet­tu luok­ka­huo­ne sekä opet­ta­jan asun­to keit­tiöi­neen ja kamareineen.

Kou­lu­museon vir­tu­aa­li­näyt­te­lyn teks­tit ja teh­tä­vät on ensi­si­jai­ses­ti suun­nat­tu perus­kou­lu­lai­sil­le. Nii­tä on teh­ty museo­leh­to­rei­den ja har­joit­te­li­joi­den yhteis­työ­nä kesäl­lä 2024. Näyt­te­lyn kuvi­tuk­se­na on käy­tet­ty kou­luun ja kou­lun­käyn­tiin liit­ty­viä teos­ku­via Oulun tai­de­museon kokoel­mis­ta. Teok­set näyt­te­lyyn on koon­nut alue­tai­de­museo­tut­ki­ja Han­na-Lee­na Ruot­ti­nen.

– Teks­tit ker­to­vat 1900-luvun alku­puo­len kan­san­kou­lu­jen his­to­rias­ta ja enti­sa­jan kou­luar­jes­ta. Vir­tu­aa­li­näyt­te­lyyn tuo­te­tut teh­tä­vät aut­ta­vat poh­dis­ke­le­maan his­to­rian aika­na tul­lei­ta muu­tok­sia kou­lu­maa­il­mas­sa ja joh­dat­ta­vat tie­don­haun äärel­le, ker­too museo­leh­to­ri Rii­na Vei­jo Oulun museo- ja tiedekeskukselta.

Museon tilat on kuvat­tu Mat­ter­port 360-tek­nii­kal­la ja Mat­ter­por­tin käyt­tö­liit­ty­mä mah­dol­lis­taa liik­ku­mi­sen tilas­sa vir­tu­aa­li­ses­ti. Vir­tu­aa­li­näyt­te­lyn pariin pää­see Poh­jois-Poh­jan­maan museon verk­ko­si­vuil­ta. Näyt­te­lys­sä voi vie­rail­la tie­to­ko­neen tai puhe­li­men selai­men välityksellä.

Ora­van museon näyt­te­ly on osa Oulun museo- ja tie­de­kes­kuk­sen perus­kou­lui­käi­sil­le suun­nat­tua Museo- ja tiedereittiä.