PVO-Vesi­voi­ma hakee hal­lin­to-oikeu­del­ta muu­tos­ta istu­tus- ja kalatalousvelvoitteisiin

Poh­jois-Suo­men alue­hal­lin­to­vi­ras­to muut­ti Ii- ja Kemi­joen istu­tus- ja kala­ta­lous­vel­voit­tei­ta hei­nä­kuun lopus­sa ja PVO-Vesi­voi­ma on valit­ta­nut pää­tök­sis­tä. Yhtiö hakee pää­tök­siin muu­tos­ta Vaa­san hal­lin­to-oikeu­des­ta ja toi­mi­tus­joh­ta­ja Jani Pul­li ker­too yhtiön tie­dot­tees­sa, että vali­tus koh­dis­tuu istu­tus­vel­voit­tei­siin, eikä niin­kään kala­tei­den rakentamiseen.

– Haem­me muu­tos­ta eri­tyi­ses­ti istu­tus­vel­voit­tei­den monin­ker­tais­ta­mi­seen, joka on käy­tän­nös­sä mah­do­ton­ta toteut­taa. Suo­mes­sa ei ole ole­mas­sa sel­lais­ta määä­rää kalan­kas­va­tus­ka­pa­si­teet­tia, jota istu­tus­mää­rät vaa­ti­si­vat, Jani Pul­li tote­aa tiedotteessa.

Pul­li tote­aa myös, että yhtiö on sitou­tu­nut vael­lus­ka­lo­jen luon­non­kier­ron palaut­ta­mi­sen edis­tä­mi­seen yhteis­työs­sä ja hän kokee yllät­tä­väk­si sen, että viran­omai­nen aset­taa sel­lai­sia istu­tus­vel­voit­tei­ta, joi­den val­mis­te­lu oli­si pitä­nyt aloit­taa vuo­sia sit­ten. Hän näkee, että mah­dot­to­mat vaa­ti­muk­set pit­kit­tä­vät prosessia.

– Näem­me, että vesi­voi­man tuo­tan­to ja vael­lus­ka­lo­jen palaut­ta­mi­nen ovat sovi­tet­ta­vis­sa yhteen. Vesi­voi­ma on elin­tär­ke­ää säh­kö­jär­jes­tel­män toi­mi­vuu­den ja huol­to­var­muu­den kan­nal­ta. Vael­lus­ka­lo­jen suh­teen paras lop­pu­tu­los saa­vu­te­taan laa­jas­sa yhteis­työs­sä vai­heit­tain ede­ten ja koko­nai­suut­ta tar­kas­tel­len, Pul­li sanoo.

Tie­dot­tees­sa ker­ro­taan, etteä Iijoel­la eri toi­mi­joi­den yhtei­se­nä visio­na on raken­taa ensin paras mah­dol­li­nen kala­tie alim­mal­le voi­ma­lai­tok­sel­le Raa­sak­kaan ja alas­vael­lus­rat­kai­su ylim­mäl­le voi­ma­lai­tok­sel­le Haa­pa­kos­kel­le. Iijoel­la on saa­tu jo käyn­nis­tet­tyä avus­tet­tu vael­lus­ka­lo­jen luon­non­kier­to ja Kemi­joen Iso­haa­ras­sa on kak­si kala­tie­tä, joi­den toi­mi­vuu­den kehit­tä­mi­seen hae­taan ratkaisuja.