Poh­teel­le huo­mau­tus kehi­tys­vam­ma­pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mi­sen puutteista

Poh­jois-Suo­men alue­hal­lin­to­vi­ras­to on anta­nut Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­eel­le huo­mau­tuk­sen lain­sää­dän­nön ja hyvän hal­lin­to­ta­van vas­tai­ses­ta menet­te­lys­tä kehi­tys­vam­ma­pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mi­ses­sä, toteut­ta­mi­ses­sa sekä sii­hen liit­ty­väs­sä päätöksenteossa.

Alue­hal­lin­to­vi­ras­ton mukaan Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een kehi­tys­vam­ma­pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mi­ses­sä, toteut­ta­mi­ses­sa sekä sii­hen liit­ty­väs­sä pää­tök­sen­teos­sa on vaka­via puut­tei­ta ja epä­koh­tia. Alue­hal­lin­to­vi­ras­to antoi 14.8.2024 val­von­ta­pää­tök­sen, jos­sa se kat­soo, että kehi­tys­vam­ma­pal­ve­lu­jen asiak­kai­den oikeus hyvään sosi­aa­li­huol­toon ja hyvään koh­te­luun ei ole kai­kil­ta osin toteutunut.

Alue­hal­lin­to­vi­ras­tol­le tuli 9.9.2023–14.8.2024 väli­se­nä aika­na yhteen­sä 26 kir­jal­lis­ta kan­te­lua, epä­koh­tail­moi­tus­ta tai muu­ta yhtey­den­ot­toa, jot­ka kos­ki­vat Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een kehi­tys­vam­ma­pal­ve­lu­jen menet­te­lyä. Yhtey­de­no­tot kos­ki­vat kehi­tys­vam­mais­ten eri­tyis­huol­lon pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mis­tä, toteut­ta­mis­ta sekä sii­hen liit­ty­vää päätöksentekoa.

Lisäk­si alue­hal­lin­to­vi­ras­toon tuli ajal­la 1.1.2023 ‑14.8.2024 yhteen­sä 33 Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een laa­ti­miin kehi­tys­vam­mais­ten eri­tyis­huol­to-ohjel­miin ja eri­tyis­huol­lon pal­ve­lu­pää­tök­siin liit­ty­vää oikaisuvaatimusta.

Alue­hal­lin­to­vi­ras­to otti Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een menet­te­lyn kehi­tys­vam­mais­ten eri­tyis­huol­lon pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mi­ses­sä ja sii­hen liit­ty­väs­sä pää­tök­sen­teos­sa sosi­aa­li­huol­lon val­von­ta-asia­na selvitettäväksi.

Puut­tei­ta on ollut asiak­kai­den neu­von­nas­sa ja ohjauk­ses­sa, asiak­kai­den yksi­löl­li­sen pal­ve­lun­tar­peen ja edun huo­mioi­mi­ses­sa, muu­tok­sis­ta tie­dot­ta­mi­ses­sa, pää­tök­sen­teon muo­dois­sa, sisäl­löis­sä, voi­mas­sao­lois­sa sekä menet­te­lyis­sä, pää­tös­ten toi­meen­pa­nos­sa sekä omavalvonnassa.

– Hyvin­voin­tia­lu­een tulee jär­jes­tää eri­tyis­huol­lon pal­ve­lut sisäl­löl­tään, laa­dul­taan, mää­räl­tään ja tuot­ta­mis­ta­val­taan vam­mai­sen hen­ki­lön yksi­löl­li­sen tar­peen ja edun mukai­si­na, ker­too yli­tar­kas­ta­ja Pia Määt­tä Poh­jos-Suo­men alue­hal­lin­to­vi­ras­tos­ta. Lisäk­si eri­tyis­huol­los­sa ole­val­le hen­ki­löl­le on lain mukaan tur­vat­ta­va mah­dol­li­suus osal­lis­tu­mi­seen ja vai­kut­ta­mi­seen omis­sa asioissaan.

Val­von­ta­pää­tök­ses­sä alue­hal­lin­to­vi­ras­to kiin­nit­ti hyvin­voin­tia­lu­een kehi­tys­vam­ma­pal­ve­lu­jen joh­ta­vien viran­hal­ti­joi­den huo­mio­ta sii­hen, että oma­val­von­taa tulee toteut­taa sää­dös­ten ja mää­räys­ten edel­lyt­tä­mäl­lä taval­la pal­ve­lu­jen saa­ta­vuu­den, jat­ku­vuu­den, tur­val­li­suu­den ja laa­dun var­mis­ta­mi­sek­si. Alue­hal­lin­to­vi­ras­to kehot­ti Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­luet­ta laa­ti­maan kehi­tys­vam­ma­pal­ve­lu­jen oma­val­von­ta­suun­ni­tel­man 30.10.2024 men­nes­sä sekä toi­meen­pa­ne­maan vii­vy­tyk­set­tä kaik­ki alue­hal­lin­to­vi­ras­ton lain­voi­mai­set eri­tyis­huol­lon oikai­su­vaa­ti­mus­asiois­sa anta­mat päätökset.

Alue­hal­lin­to­vi­ras­to tulee jat­ko­val­von­nan yhtey­des­sä pyy­tä­mään Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­eel­ta eril­li­sen sel­vi­tyk­sen niis­tä toi­men­pi­teis­tä, joi­hin alue­hal­lin­to­vi­ras­ton val­von­ta­pää­tök­sen joh­dos­ta on ryhdytty.

– Jat­kam­me Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een kehi­tys­vam­ma­pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mi­sen val­von­taa ja tulem­me teke­mään kehi­tys­vam­ma­pal­ve­lui­hin val­von­ta­tar­kas­tus­käyn­nin kulu­van vuo­den lop­puun men­nes­sä, ker­too Määttä.

Alue­hal­lin­to­vi­ras­to val­voo toi­mia­lu­eel­laan sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mi­sen ja tuot­ta­mi­sen lain­mu­kai­suut­ta ja antaa sii­hen liit­ty­vää ohjausta.