Ilo­tu­li­tuk­set venet­sia­lais­ten yhteydessä

Poh­jois-Poh­jan­maan pelas­tus­lai­tos on teh­nyt pää­tök­sen aiem­pien vuo­sien tapaan, jol­la sal­li­taan yksi­tyi­nen ilo­tu­li­tus ilman pelas­tus­vi­ran­omai­sil­le teh­tä­vää ilmoi­tus­ta taa­ja­ma-aluei­den ulko­puo­lel­la vesis­tö­jen välit­tö­mäs­sä lähei­syy­des­sä. Pää­tös kos­kee niin kut­sut­tua venet­sia­lais­vii­kon­lop­pua ja on voi­mas­sa 31. elo­kuu­ta kel­lo 18–24.

Pää­tös kos­kee koko Poh­jois-Poh­jan­maan pelas­tus­toi­men aluet­ta seu­raa­vin poik­keuk­sin: Pää­tös on voi­mas­sa ainoas­taan taa­ja­ma-aluei­den ulko­puo­lel­la vesis­tö­jen lähei­syy­des­sä. Taa­ja­ma-alueil­la ei siis saa suo­rit­taa ilo­tu­li­tus­ta ilman pelas­tus­vi­ran­omai­sel­le teh­tä­vää ilmoi­tus­ta ja pelas­tus­vi­ran­omai­sen pää­tös­tä. Myös­kään Oulun­sa­lon alu­eel­la ilo­tu­li­tus­ta ei saa suo­rit­taa ilman erik­seen teh­tä­vää ilmoi­tus­ta ja pää­tös­tä. Lisäk­si pää­tös ei myös­kään kos­ke len­to­ken­tän vuok­si aluet­ta, joka on vii­den kilo­met­rin säteel­lä Kuusa­mon len­to­ken­täs­tä. Kysei­sel­lä alu­eel­la ilo­tu­li­tuk­sen saa suo­rit­taa vain pelas­tus­vi­ran­omai­sel­le teh­dyn ilmoi­tuk­sen ja pelas­tus­vi­ran­omai­sen pää­tök­sen myötä.

Poh­jois-Poh­jan­maan pelas­tus­lai­tos muis­tut­taa, että ilo­tu­lit­tei­ta käyt­täes­sä on nou­da­tet­ta­va tur­val­li­suus­oh­jei­ta. Niis­tä kes­kei­sim­piä ovat seuraavat:

Ilo­tu­lit­tei­ta ei saa luo­vut­taa alai­käi­sel­le, tuot­teen käyt­tö­oh­jeet on luet­ta­va ja nii­tä on nou­da­tet­ta­va. Ilo­tu­lit­teet tulee ampua tar­peek­si etääl­lä raken­nuk­sis­ta ja kat­so­jis­ta ja ne tulee tukea huo­lel­li­ses­ti. Suo­ja­la­se­ja tuli­si käyt­tää ja ilo­tu­lit­tei­ta ei saa ampua ilman maa­no­mis­ta­jan lupaa eikä ilo­tu­li­tus­ta saa suo­rit­taa lai­tu­mil­la ole­vien kotie­läin­ten läheisyydessä.